British Open 2023. Чвертьфінали

В Челтнемі настав день чвертьфіналів і всі чотири матчі будуть зіграні в цей день. Цей раунд турніру проходить вже в форматі до 5 перемог, а учасники отримають грошовий приз в розмірі £12,000.

Новачок сезону Хе Ґоцян пройшов в 1/4 фіналу рейтингового турніру вперше в своїй кар’єрі. Його чекає матч з Хоссейном Вафаї. На турнірах ці гравці ще не зустрічались.

Хоссейн Вафаї в свою сергу неодноразово опинявся в чвертьфіналах рейтингових турнірів. Останній його вихід в 1/4 фіналу відбувся на Мастерс в січні 2023, де він програв Джеку Лісовскі зрахунком 4-6.

Для Фаня Чжен’ї це вже третій чвертьфінал на рейтинговому турнірі. На German Masters 2022 він програв Марку Аллену з рахунком 5-0. А от через місяць після цього вихід в 1/4 фіналу на European Masters 2022 в підсумку завершився перемогою на турнірі. Тоді він переміг Ронні О’Саллівана в фіналі з рахунком 10-9.

Сяо Годун, Хе Ґоцян, Том Форд та Джек Лісовскі ще не вигравали жодного рейтингового турніру, то ж це буде шанс для кожного з них.

29 вересня1/4 фіналу
15:00Марк Вільямс5-1Фань Чжен’ї
15:00Хе Ґоцян2-5Хоссейн Вафаї
21:00Том Форд3-5Сяо Годун
21:00Марк Селбі5-4Джек Лісовскі

Марк Вільямс провів чудовий матч, перемігши китайця Фаня Чжен’ї з рахунком 5-1 і вийшов у 64-й рейтинговий півфінал в своїй кар’єрі.

Сьогодні матч тривав трохи більше години і Вільямс просто “виніс” свого суперника. На шляху до перемоги він зробив брейки 138, 68, 61 і 109 очок. Марк завершив матч із неймовірним показником забитих куль – 97%.

Вільямс виграв турнір British Open два роки тому, перемігши в фіналі Гері Вілсона. Це була його 24-та рейтингова перемога.

Далі в півфінальному матчі Вільямс зустрінеться з іранцем Хоссейном Вафаї. Раніше Вільямс і Вафаї зустрічалися в двох півфіналах на China Open 2017 та China Championship 2019, причому Вільямс переміг в обох випадках. Однак два роки тому Вафаї переміг Вільямса в фіналі Shoot Out.

Марк розповів, що окрім того, що сам насолоджується своєю грою, він ще із задоволенням спостерігає за 10-річним сином Джоелем, який бере участь в молодіжних змаганнях.

“Кілька днів тому він набрав 94 очки “в лінію”. Коли він набере 100, – я розміщу це у своєму Twitter, щоб всі побачили. Він любить це. Я возив його до Північного Вельсу на юніорські змагання та до Ірландії пару місяців тому. Він любить гру. Він ще не виграв багато матчів, але він швидко вдосконалюється. Чесно кажучи, мені це подобається.

Тепер я знаю, як важко було моєму батькові возити мене всюди. Він робив це для мене всю мою кар’єру з набагато меншим бюджетом. Тоді грошей було мало, і тому я ціную те, що він зробив для мене 30 років тому. Мабуть, це було дуже важко, тому що я знаю скільки коштує возити мого хлопчика. Я ціную це.”

Хоссейн Вафаї переміг новачка туру Хе Ґоцяна з рахунком 5-2. Тепер іранець вийшов у шостий рейтинговий півфінал у своїй кар’єрі.

Марк Селбі переміг Джека Лісовскі з рахунком 5-4.

Марк виграв останні три зустрічі з Лісовскі. Це включає також матч на British Open минулого сезону, коли він зробив блискучий брейк 147 очок.

Ще одна тяжка втрата для Лісовськи означає, що його пошуки до першої рейтингової перемоги триває. Джек шість разів посідав друге місце в турнірах і наразі програв шість півфіналів.

В сьогоднішньому матчі Лісовскі взяв перші два фрейми. А далі Селбі зробив брейк 98 очок та виграв третій фрейм (2-1). Лісовскі мав чудовий шанс взяти четвертий фрейм, але не забив рожеву кулю з рестом, і Селбі зрівняв рахунок (2-2).

Після перерви Селбі зробив приголомшливий брейк 132 очки і вперше в матчі вийшов вперед (3-2). Однак Лісовскі одразу ж зрівняв рахунок із брейком 70 очок.

Брейк 95 очок знов вивів Селбі вперед , і він мав шанс виграти матч у восьмому фреймі. Марк не забив важку червону кулю у верхній кут, і Лісовскі з брейком 64 очки зрівняв рахунк (4-4). Обидва гравці мали шанси в останньому фреймі, перш ніж патова ситуація призвела до ре-реку. Зрештою Селбі зробив вирішальний та переможний брейк 65 очок.

Завдяки цій перемозі Марк Селбі відійшов в свій 61-й півфінал рейтингового турніру, де тепер він зустрінеться Сяо Годуном.

Марк Селбі:

“Він якісний гравець, і якщо він продовжить грати так надалі, то це лише питання часу. Він надто добре грає, аби не виграти рейтинговий турнір. І якщо він виграє перший, то думаю, він буде вигравати і надалі. Він чудовий хлопець, і він чудово підходить для цієї гри.”

Сяо Годун заслужив своє місце в півфіналі, здобувши вражаючу перемогу над Томом Фордом з рахунком 5-3, під час якої він зробив найвищий брейк турніру – 140 очок. Це буде його перша поява в півфіналі рейтингового турніру після Gibraltar Open 2020.