Чемпіонат світу 2024: 1/8 фіналу. День 6, 7

Сьогодні в Шеффілді розпочинається другий раунд змагань – 1/8 фіналу.

Окрім цього завершаться два матчі 1/16 фіналу і визначаться останні учасники другого раунду.

Матчі 1/8 фіналу проходять в три сесії (8/8/9) в форматі до 13 перемог. Учасники другого раунду отримають грошовий приз в розмірі £30,000.


1/16 фіналу

Ронні О’Салліван – Джексон Пейдж

Ронні О’Салліван не дав шансів Джексону Пейджу і впевнено переміг в матчі з рахунком 10-1.

В 1/8 фіналу Ронні гратиме з Раяном Деєм.

1/16 фіналу
24 квітня16:30 (1 сесія)Ронні О’Салліван81Джексон Пейдж
25 квітня15:00 (2 сесія)Ронні О’Салліван101Джексон Пейдж

Матч розпочався з активного наступу О’Саллівана, який з брейками 54, 56 і 81 очко здобув перевагу в рахунку 4-0.

Після перерви брейк 122 очки забезпечив О’Саллівану ще більший відрив (5-0). Коли рахунок став 6-0, Пейдж продемонстрував свій талант, зробивши брейк 142 очки і виграв свій перший фрейм в матчі. Однак останні два фрейми сесії виграв О’Салліван, якому для перемоги в матчі тепер потрібно лише два фрейми.

Ронні знадобилось лише два фрейми в другій сесії, щоб завершити матч перемогою.

Ронні О’Салліван:

“Я добре грав і добре володів києм. Я психологічно стабільно почуваюсь. Скажу чесно, я грав жахливо протягом двох років, але я все одно перемагав. Я просто знаю, як це робити. Це те, до чого в мене є хист.

Я не обманюю, коли кажу, що граю погано. Я знаю, що багато людей думають, що я таки обманюю, але я не такий, думаю, що більшість людей вже знають це. Я говорю те, що відчуваю, і не хвилююсь, коли стаю вразливим. Вся справа в тому, щоб знайти правильну формулу гри. Мені 48 і я ще на ходу. Що ще можливо в цій грі? Як довго можна грати? Чи можу я виграти Чемпіонат світу в 50 років? Схоже, що я єдиний гравець, який може це зробити, – то ж подивимось.

У мене була найкраща кар’єра з усіх гравців в снукер. Скільки людей можуть сказати, що вони були найкращими або найуспішнішими в своїй роботі? Мені варто похвалити себе, тому що я завжди дуже суворий. Але насправді ніхто не досяг того, чого я зміг. Якби я йшов рівним шляхом протягом 30 років, я міг би виграти 10 або 21 титул чемпіона світу. Подивимось, що буде далі. Головне для мене – отримувати задоволення від гри.”

Джексон Пейдж:

“На початку матчу я був як кролик в світлі фар. Крім одного сенчурі, який я зробив, коли програвав з рахунком 6-0, я грав погано. Мої відіграші були поганими, і я не мав шансів. Важко грати з Ронні, тому що ти не можеш помилитися. Мені зазвичай подобається грати проти кращих гравців – можливо, наступного разу мені буде легше.”


Джон Хіггінс – Джеймі Джонс

Джон Хіггінс переміг Джеймі Джонса з рахунком 10-6 і вийшов в 1/8 фіналу.

Наступним суперником Джона буде Марк Аллен.

1/16 фіналу
24 квітня21:00 (1 сесія)Джон Хіггінс54Джеймі Джонс
25 квітня21:00 (2 сесія)Джон Хіггінс106Джеймі Джонс

Джон Хіггінс програвав з рахунком 1-3 і таки взяв лідерство в матчі проти Джонса з рахунком 5-4. Це – вирішальний матч для Хіггінса, оскільки поразка означатиме, що він завершить сезон поза топ-16, адже він завжди був серед еліти, починаючи з 1995 року.

Джеймі Джонс, який нокаутував Ніла Робертсона з рахунком 10-9 в останньому кваліфікаційному раунді, почав з брейку 118 очок і вів далі з рахунком 3-1. Хіггінс взяв чотири фрейми поспіль з брейками 57, 62 та 66 очок. Але Джонс виграв останній фрейм з кліренсом 82 очки.

Джон Хіггінс, який постійно перебував у топ-16 протягом рекордних 29 років, зміцнив свої надії зберегти цей елітний статус, здобувши важку перемогу над Джеймі Джонсом з рахунком 10-6.

Хіггінс вперше піднявся до топ-16 наприкінці сезону 1994/95 і, що неймовірно, залишається там досі. Але після двох невдалих років він може випасти з еліти в кінці цього чемпіонату. Нокаутувавши Джонса, він має виграти ще один матч, щоб мати шанс зберегти своє місце у верхній частині рейтингу. Тепер на Джона чекає важке випробування в обличчі Марка Аллена в другому раунді. У цьому сезоні пара грала вже п’ять разів, і Аллен виграв три з п’яти зустрічей.

Лідуючи з рахунком 5-4 після першої сесії, Хіггінс взяв сьогодні перші два фрейми і збільшив свою перевагу до 7-4. У 12-му фреймі він лідирував з рахунком 39-18, коли проста рожева куля в центральній лузі потрапила в губу. Джонс відповів кліренсом 49 очок і відіграв один фрейм. Хіггінс виграв наступний фрейм (брейки 59 і 64 очок) і рахунок став 9-5. Гра в 15-му фреймі дійшла до кольорових куль, і Хіггінс, відстаючи 38-58, не реалізував довгий удар по жовтій кулі, що дозволило Джонсу таки виграти фрейм (9-6). Обидва гравці мали шанси в 16-му фреймі, але Хіггінс здобув перевагу в відіграшах на останній червоній кулі та зачистив стіл, забезпечивши собі перемогу в матчі.

Джон Хіггінс:

“Джеймі все ще насолоджувався грою навіть коли рахунок був 9-5, – це було видно з його мови тіла. Він, ймовірно, прийшов на матч з відчуттям, що може перемогти мене, тому що він нокаутував Ніла Робертсона в кваліфікації, і він перемагав мене кілька разів раніше.

Я відчув, що сьогодні моя гра була досить гарною.

Я з нетерпінням чекаю, коли зіграю з Марком Алленом! Я вже двічі перемагав його тут, тому мені доведеться спиратися на ці спогади. Марк — фантастичний гравець і суперник.

Я не думаю про топ-16, я просто зосереджений на наступному матчі. Сьогоднішня перемога була для мене дуже важливою, оскільки не знаєш, скільки разів ти ще будеш тут грати. Це – найкраще місце для гри в снукер.”

Джеймі Джонс:

“Починаючи з рахунку 9-5, я намагався боротися наполегливіше. Я бачив, що Джон надто старався, а я намагався залишатися в грі. Якби результат був 9-7, тоді хто знає, що могло бути? Мені сподобалась ця подія. Це завжди неймовірний досвід, – грати тут.”


1/8 фіналу

Девід Гілберт – Роберт Мілкінс

Девід Гілберт – перший чвертьфіналіст!

Девід переміг Роберта Мілкінса з рахунком 13-4 і в 1/4 фіналу зустрінеться з переможцем пари Б.Хокінс/Ш.Мерфі.

1/8 фіналу
25 квітня15:00 (1 сесія)Девід Гілберт53Роберт Мілкінс
26 квітня12:00 (2 сесія)Девід Гілберт124Роберт Мілкінс
21:00 (3 сесія)Девід Гілберт134Роберт Мілкінс

Девід Гілберт в 1/16 фіналу сенсаційно переміг Луку Бреселя з рахунком 10-9.

Роберт Мілкінс в першому раунді переміг Пан Цзюньсюя з рахунком 10-9.

Роберт вчетверте пройшов в 1/8 фіналу на ЧС і тепер знов має шанс встановити свій особистий рекорд тут і вийти в чвертьфінал.

Девід Гілберт продемонстрував досить сильні результати в цілому, щоб перемогти діючого чемпіона світу Луку Бреселя, а от Роберт Мілкінс боровся за хоч якийсь визначний ступінь гри в своєму матчі з Пан Цзюньсюєм.

Роберту, який провів невдалий сезон 2023/24, доведеться покращити свою гру, якщо він хоче вперше дійти до чвертьфіналу.

Гілберт виступає на цій стадії ЧС вчетверте, і, звісно досвід гри в півфіналі, де він грав в 2018 році, повинен допомогти йому.

Девід ГілбертРоберт Мілкінс
2Особисті зустрічі6
42Вік48
19Кількість сезонів в професійному турі27
381Сенчурі196
2Максимуми3
GBP 1,608,914Кількість призовихGBP
1,644,860
1Кількість рейтингових перемог2
1/2 фіналу (2019)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/8 фіналу (2022, 2013, 2018)

Девід Гілберт завершив другу сесію матчу з сенчурі-брейком та рахунком 12-4. Девіду був потрібен лише один фрейм аби вийти в третій раунд ЧС 2024.

В першій сесії перевага була на боці Гілберта 5-3. Перший фрейм другої сесії був в руках Мілкінса, але він пропустив фінальну синю кулю, коли брейк був 62 очки. Гілберт забив останні три кулі, та вкрав фрейм на чорній.

Шанси Мілкінса були обмежені через біль у трапецієподібному м’язі лівого плеча, і йому було складно правильно тримати кий. Під час 12-го фрейму, розчарований тим, що матч вислизає від нього, Роберт кинув кий на підлогу. Гілберт взяв наступні два фрейми, а брейки 67, 84, 136 і 123 очки дозволили йому дійти до суттєвої переваги (12-4).

Коли гравці повернулися на вечірню третю сесію, то матч закінчився протягом 17 хвилин і обмежився одним фреймом.

Перед матчем Мілкінс передбачав, що буде «гра 50/50». Але це виявилося одностороннім змаганням, оскільки Гілберт зробив два сенчурі та ще шість брейків понад 50 очок. Від кінця 13-го фрейму до завершення матчу він набрав 421 очко без відповіді з боку Мілкінса. Це – четверта найвища послідовність очок без відповіді в історії Крусіблу, хоча й значно менша за рекорд Джона Хіггінса (485).

Гілберт пройшов у свій другий чвертьфінал в Крусіблі. Попередній раз був в 2019 року, коли він дійшов до півфіналу, але програв Джону Хіггінсу з рахунком 17-16. Тепер Девід зіграє зі Стівеном Магвайром або Шоном Мерфі в третьому раунді.

Роберт Мілкінс:

“Коли я кинув кий, це були просто емоції. Це не був надто поганий жест, адже я не кидав його списом у натовп! Я робив це багато разів, – є певний спосіб як кинути кий так, щоб наклейка не відлетіла. Це може допомогти, якщо випустити свої емоції. Стівен Магвайр робить це, і це може змінити його гру.

Я відчуваю цей біль один або два рази на рік, і зазвичай він зникає після прийому таблеток, але цього разу боліло весь день. Я не міг нахилитися для удару. Я засмучений, що не зміг добре зіграти в матчі. Але я не хочу виправдовуватися, тому що Дейв грав дуже добре.”

Девід Гілберт:

“Я почуваюся впевнено, і мені приємно знати, що я все ще можу гарно зіграти. Це фантастично, коли биток робить те, що ти хочеш. Люди можуть бути здивовані моєю грою, але я наполегливо працював і правильно підлаштував все під цей турнір. Коли я потрапив в півфінал тут в 2019 році, я зрозумів, що потрібно витрачати час з розумом, – відпочивати в перервах між тренуваннями, правильно харчуватися. Тож фітнес мені допоміг, і я встигну трохи побути в спортзал до вівторка.”


Джадд Трамп – Том Форд

1/8 фіналу
25 квітня21:00 (1 сесія)Джадд Трамп62Том Форд
26 квітня16:30 (2 сесія)Джадд Трамп115Том Форд
27 квітня12:00 (3 сесія)Джадд Трамп137Том Форд

Джадд впевнено переміг в першому раунді Хоссейна Вафаї з рахунком 10-5.

Трамп 12-й раз пройшов в 1/8 фіналу Чемпіонату світу.

Том Форд переміг в першому раунді Ріккі Волдена з рахунком 10-6.

Це його перший вихід в 1/8 фіналу на Чемпіонату світу!

Цікаво, що Трамп та Форд неодноразово зустрічались на Чемпіонаті світу:

  • 2010, кваліфікація: Том Форд 10-3 Джадд Трамп
  • 2014, 1/16 фіналу: Джадд Трамп 10-8 Том Форд
  • 2020, 1/16 фіналу: Джадд Трамп 10-8 Том Форд

Багато хто вважав, що Хоссейн Вафаї буде для Джадда Трампа важким випробуваннм в першому раунді. Але Трамп виглядав спокійним протягом більшої частини матчу.

Джадд виграв 17 рейтингових титулів, відколи завоював свій перший титул чемпіона світу в 2019 році, у тому числі п’ять титулів під час сезону 2023/24.

Отже, перед Томом Фордом стоїть задача зіграти з гравцем, який перебуває на піку своєї форми.

Форд цього року вперше став сіяним і здобув свою першу перемогу в Крусіблі.

Маючи набагато кращий результат в особистих зустрічах, Трамп є фаворитом і його чудовий досвід на ЧС також дасть йому додаткову перевагу.

Джадд ТрампТом Форд
9Особисті зустрічі4
34Вік40
17Кількість сезонів в професійному турі20
976Сенчурі287
8Максимуми5
GBP
7,502,954
Кількість призовихGBP
1,369,498
28Кількість рейтингових перемог0
Переможець (2019)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/16 фіналу

Джадд Трамп завершив першу сесію з перевагою 6-2 над Томом Фордом.

Перші чотири фрейми гравці розділили між собою, а потім гра пішла в бік Трампа. В п’ятому фреймі Форд, зробивши брейк 56 очок і випереджаючи з рахунком 63-0, не забив пряму червону кулю у верхній кут. Трамп взяв фрейм з брейками 30 і 40 очок (3-2), а потім виграв і наступні три фрейми (6-2).

В другій сесії матчу Джадд збільшив свою перевагу над Томом до 11-5.

Трамп взяв перший фрейм з брейком 107 очок, що стало його першим сенчурі на турнірі (7-2). Форд відіграв один фрейм з брейком 73 очки (7-3) і мав шанс в наступному фреймі, але не забив чорну з точки, а його суперник покарав його брейком 67 очок (8-3). Далі Трамп додав ще один фрейм (9-3).

В 13-му фреймі Трамп був набрав 24 очки, коли не забив коричневу кулю, і дав Форду шанс скоротити відрив (9-4). Але в наступних двох фреймах домінував Джадд (брейки 59 і 50 очок) і рахунок став (11-4). Форд у відповідь виграв останній фрейм сесії з брейком 83 очки (11-5).


Джек Джонс – Си Цзяху

1/8 фіналу
26 квітня12:00 (1 сесія)Джек Джонс62Си Цзяху
21:00 (2 сесія)Джек Джонс97Си Цзяху
27 квітня16:30 (3 сесія)Джек Джонс139Си Цзяху

Стівен Магвайр – Шон Мерфі

1/8 фіналу
26 квітня12:00 (1 сесія)Стівен Магвайр53Шон Мерфі
21:00 (2 сесія)Стівен Магвайр106Шон Мерфі
27 квітня12:00 (3 сесія)Стівен Магвайр139Шон Мерфі

Стівен Магвайр встановив перевагу 5-3 над Шоном Мерфі після першої сесії.

Перші чотири фрейми гравці розділили між собою (2-2), а потім Магвайр виграв наступний фрейм з брейком 68 очок. Стівен набрав 31 очок в шостому фреймі, але йому не пощастило вийти на червону, розбивши кулі. Мерфі зробив чудовий удар на червоній кулі в центральну лузу і набрав 57 очок та в підсумку зрівняв рахунок (3-3).

Магвайр домінував в сьомому фреймі і повернув собі лідерство. В останньому фреймі сесії Мерфі вже набрав 25 очок, але не забив складну синю кулю, і Магвайр покарав його брейком 72 очки (5-3).