Чемпіонат світу 2024. День 5

Сьогодні передостанній день 1/16 фіналу в Шеффілді і наприкінці дня ми дізнаємось імена ще чотирьох учасників 1/8 фіналу.

Дві нові пари розпочнуть сьогодні свої матчі і боротьбу за вихід в наступний раунд:

  • Ронні О’Салліван – Джексон Пейдж
  • Джон Хіггінс – Джеймі Джонс

Кайрен Вілсон – Домінік Дейл

Кайрен Вілсон, домінувавши протягом всього матчу, переміг Домініка Дейла з рахунком 10-1 і вийшов в 1/8 фіналу.

В наступному раунді Кайрен гратиме з дебютантом Крусіблу Джо О’Коннором.

1/16 фіналу
23 квітня12:00 (1 сесія)Кайрен Вілсон81Домінік Дейл
24 квітня12:00 (2 сесія)Кайрен Вілсон101Домінік Дейл

Кайрен Вілсон здобув найбільшу свою перемогу в першому раунді Чемпіонату світу за останні три роки.

Маючи найвиразніший рахунок для першого раунду Крусібла відтоді, як Марк Селбі переміг Курта Мафліна з рахунком 10-1 в 2021 році, Вілсон показав найкращий снукер цьогорічного Чемпіонату світу на даний момент.

Кайрен зробив один сенчурі та ще вісім брейків понад 50 очок в своєму матчі, досягнувши 1/8 фіналу дев’ятий рік поспіль.

Домінік Дейл:

“Гра Кайрена в чудовій формі, – я спостерігав за його грою сьогодні зі свого крісла. Його зосередженість та увага до деталей ніколи не послаблювалися. Він – претендент на титул, тому що грає фантастичний снукер.

Мені просто пощастило, що я знову грав тут в своєму віці. Хто знає, чи повернуся я ще сюди? Сподіваюся, що так. Я постараюся наступного сезону. Я не грав тут десять років, і боровся за цю можливість, оскільки цей турнір дуже відрізняється від інших. Я так і не зміг закріпитися в грі, навіть коли я зробив сенчурі в четвертому фреймі. Кайрен мене просто знищив.”

Вілсон ще не дійшов до рейтингового фіналу в цьому сезоні, але був у відмінному стані тут на Чемпіонаті, оскільки зробив брейки 52, 75, 123, 96, 50, 77 і 73 очок, завдяки чому отримав перевагу 8-1 в першій сесії.

Сьогодні він зробив брейк 65 очок в першому фреймі, щоб ще збільшити свою перевагу. В 11-му фреймі він робив спробу максимального брейку, що зробило б його першим гравцем, який зробив максимум в Крусіблі два роки поспіль, але кілька останніх червоних куль були розташовані незручно, і він зупинився на брейку 88 очок.

Кайрен Вілсон:

“Було дивно розпочинати з рахунку 8-1, але я намагався продовжувати робити все вірно і тренувався перед матчем. Я багато забивав протягом усього матчу, і це для мене велика перевага. Незважаючи на те, що я не досяг результатів, яких хотів в цьому сезоні, моя статистика все ще гарна (тільки Джадд Трамп зробив більше сенчурі).

Деякі гравці підходять для гри в Крусіблі, і я хотів би думати, що я є таким. Якщо я продовжуватиму так, комусь доведеться грати дуже добре, щоб зупинити мене. Матч проти Джо О’Коннора буде дуже важким випробуванням. Я не був дуже здивований, коли він переміг Марка Селбі, тому що я знаю, наскільки він гарно грає. Він також добре підходить для Крусібла, – у нього всебічна гра, і його нелегко вибити з ритму”.


Дін Цзюньху – Джек Лісовскі

Джек Лісовскі в контрі переміг Діна Цзюньху (10-9) і тепер в 1/8 фіналу зіграє зі Стюартом Бінгемом!

1/16 фіналу
23 квітня12:00 (1 сесія)Дін Цзюньху45Джек Лісовскі
24 квітня12:00 (2 сесія)Дін Цзюньху910Джек Лісовскі

Джек Лісовскі має перевагу над Діном Цзюньху з рахунком 5-4. Вибувши з топ-16, Лісовскі пройшов кваліфікаційні раунди і тепер прагне потрапити до другого раунду четвертий рік поспіль.

Дін вигравав 2-0 (брейки 127 і 60 очок), потім Лісовскі зрівняв рахунок з брейками 71 і 91 очко (2-2). Дін, завдяки брейкам 98 і 90 очок вийшов вперед з рахунком 4-3, але Лісовскі виграв останні два фрейми сесії (брейки 69 і 67 очок) і зміг вийти вперед (5-4).

Дін Цзюньху став сьомим сіяним, який програв в першому раунді цьогорічного Чемпіонату світу. Джек Лісовскі здобув драматичну перемогу у вирішальному фреймі і четвертий рік поспіль потрапив до 1/8 фіналу.

Лісовскі вперше з 2018 року виступає в Крусіблі як учасник кваліфікації після невтішного сезону, в результаті якого він випав з топ-16 рейтингу.

Джек зізнався, що останніми місяцями відвернув свою увагу від снукеру, щоб відпочити. Він вважає, що це був необхідний крок, аби відновити свій ентузіазм щодо снукеру.

Сьогоднішній матч з Діном, здавалося, вислизає з рук Лісовскі, коли його втягнули у вирішальний фрейм. Джек не забив синю кулю в середину, коли вів з рахунком 9-7, а Дін відіграв один фрейм (9-8). Далі Цзюньху зробив приголомшливий брейк 131 очко у 18-му фреймі і зрівняв рахунок 9-9.

У фінальному фреймі Лісовскі зробив два приголомшливі удари по червоним кулям і набрав 38 очок, але завершив серію після того, як поставив собі снукер за червону кулю. Він зміг зберегти спокій після цієї невдачі і забив ще одну червону кулю та з брейком 46 взяв фрейм та отримав перемогу в матчі.

Поразка Діна означає, що він вибув з Чемпіонату світу в першому раунді останні чотири роки. Він виграв лише чотири матчі в Крусіблі після виходу в півфінал в 2017 році.

Джек Лісовскі:

“Це була дивовижна гра. Він – чудовий гравець. Завершити матч так, як я зробив, було особливим відчуттям. Я довів самому собі, що моя гра в чудовій формі і що я можу гарно грати, коли це дійсно важливо.

Синя куля була важким ударом. Якби я програв, я б, мабуть, озирнувся на це і подумав, що це був мій шанс. Я переконався, що це не так, і ризикнув в останньому фреймі.

Це те, як я граю. Якщо у мене будутьпереважати відіграші, то це ні на кого не спрацює. Це важко зробити, але в останньому фреймі я зробив два дуже гарні дальні удари. Я також зіграв кілька гарних позиційних ударів, і це було фантастичне відчуття, робити великі брейки.

Стюарт – перший гравець, якого я переміг на ТБ-столі, і перший гравець, якого я переміг тут. У мене гарні спогади про нього, але він – фантастичний гравець і колишній чемпіон світу. Мені доведеться показувати й надалі гарну гру, і він цю задачу мені ускладнить. Це – чемпіонат світу, і я насолоджуюся своєю грою і перебуванням тут. Я дуже чекаю матчу.”


Марк Аллен – Роббі Вільямс

Марк Аллен переміг Роббі Вільямса з рахунком 10-6 і вийшов в 1/8 фіналу, де гратиме з переможцем матчу Джон Хіггінс/Джеймі Джонс!

1/16 фіналу
23 квітня16:30 (1 сесія)Марк Аллен72Роббі Вільямс
24 квітня16:30 (2 сесія)Марк Аллен106Роббі Вільямс

Марк Аллен – гравець з найвищим рейтингом на ЧС 2024, який ще не має титулу чемпіона. Він був плідним переможцем в турі протягом останніх двох років і має на меті посісти перше місце в рейтингу наприкінці цього сезону. За його власними високими стандартами, його історія в Крусіблі розчаровує – його вихід до півфіналу минулого року, де він програв Марку Селбі з мінімальним рахунком 17-15, був лише його другою появою в стадіїі одного столу.

Аллен сповнений рішучості завоювати трофей, який доповнив би Потрійну корону, оскільки він уже виграв Чемпіонат Великої Британії та Мастерс. З’явившись в Крусіблі 18-й раз поспіль, він 13-й раз пройшов до другого раунду, де зустрінеться з Джеймі Джонсом або Джоном Хіггінсом.

Марк був далекий від своєї найкращої гри в поєдинку з Вільямсом, але зробив достатньо, щоб не стати восьмим сіяним гравцем, який вилетів в першому раунді. Брейки 70 і 80 очок допомогли йому створити перевагу в рахунку 7-2 в першій сесії.

Роббі Вільямс сьогодні взяв перший фрейм з брейком 77 очок а ткож другий (7-4).

Аллен виграв 12-й фрейм, а потім виграв 49-хвилинний 13-й фрейм на кольорових кулях. Після перерви Вільямс продовжив боротьбу, зробивши брейки 53 і 86 очок, скоротивши відрив до 9-6. Але врешті-решт Аллен чудово завершив матч з брейком 114 очок.

Марк Аллен:

“Ти маєш виграти цей перший матч, щоб закріпитися в турнірі. Я грав добре вчора і тримав гру під контролем. Мої відіграші були гарними, і я перемагав в таких битвах. Але сьогодні я припустився деяких помилок і зняв ногу з газу, коли рахунок був 9-4. Коли рахунок пішов 9-6 мені довелося знов ввімкнутися в гру, і було добре завершити матч з сенчурі.

Цього сезону я виграв багато матчів, хоча я не настільки впевнений, як хотів би бути у власній грі. Минулого року я дійшов до півфіналу і був близький перемогти Марка Селбі, незважаючи на те, що я був далеко не в найкращій формі. Я просто маю триматися в грі й отримати максимум від своїх поганих сесій.

Я хотів би зіграти з Джоном Хіггінсом в наступному раунді. Було б чудово грати проти одного з великих гравців усіх часів. Я грав з ним вже п’ять разів цього сезону, і мені це завжди подобається.”


Ронні О’Салліван – Джексон Пейдж

1/16 фіналу
24 квітня16:30 (1 сесія)Ронні О’Салліван81Джексон Пейдж
25 квітня15:00 (2 сесія)Ронні О’Салліван101Джексон Пейдж

Ронні – король Крусіблу, семиразовий чемпіон світу, який беззмінно, починаючи з 1993 року виступає в основній стадії ЧС.

Це вже другий вихід Джексона в основну стадію ЧС. Він дебютував в 2022 році і зупинився на 1/8 фіналу.

Ронні О’Салліван прагне виграти восьмий титул чемпіона світу, що зробить його найрезультативнішим чемпіоном сучасного снукеру і поставить на сходинку вище Стівена Хендрі.

Ронні мав дуже вдалий сезон, він майже не програв жодного матчу та здобув п’ять титулів. Це включало перемоги на Чемпіонаті Великої Британії та Мастерс.

Джексон Пейдж — безстрашний учасник, який переміг Баррі Хокінса під час свого дебюту на турнірі два роки тому.

Але в тому ж році він програв Марку Вільямсу з рахунком 13-3 в другому раунді, і йому може бути так точно важко грати проти іншої легенди “класу 92”.

Ронні О’СалліванДжексон Пейдж
2Особисті зустрічі0
48Вік22
30Кількість сезонів в професійному турі3
1253Сенчурі41
15Максимуми0
GBP 14,047,534Кількість призовихGBP
215,725
41Кількість рейтингових перемог0
Переможець (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020, 2022)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/8 фіналу (2022)

Матч розпочався з активного наступу О’Саллівана, який з брейками 54, 56 і 81 очко здобув перевагу в рахунку 4-0.

Після перерви брейк 122 очки забезпечив О’Саллівану ще більший відрив (5-0). Коли рахунок став 6-0, Пейдж продемонстрував свій талант, зробивши брейк 142 очки і виграв свій перший фрейм в матчі. Однак останні два фрейми сесії виграв О’Салліван, якому для перемоги в матчі тепер потрібно лише два фрейми.


Джон Хіггінс – Джеймі Джонс

1/16 фіналу
24 квітня21:00 (1 сесія)Джон Хіггінс54Джеймі Джонс
25 квітня21:00 (2 сесія)Джон Хіггінс106Джеймі Джонс

Джон Хіггінс – чотириразовий чемпіон світу, який вже 31-й рік поспіль виступає в Крусіблі, починаючи з 1995 року.

Джеймі Джонс шостий раз за свою кар’єру пройшов в основну стадію ЧС. Найкращим його виступом був ЧС 2012, де він дійшов до 1/4 фіналу.

Якщо цього року Джон Хіггінс програє свій перший матч, то він вилетить з топ-16 вперше за майже три десятиліття.

Джеймі буде на хвилі впевненості після свого успіху в “судний день”, до того ж він непогано виступав у Крусіблі в минулому.

Хіггінс, не дивлячись ні на що грав достатньо сильно весь сезон – дійшов до кількох чвертьфіналів і півфіналів. І тому він не збирається відмовлятися від свого статусу серед еліти без бою.

Джон ХіггінсДжеймі Джонс
2Особисті зустрічі2
48Вік36
30Кількість сезонів в професійному турі13
983Сенчурі157
12Максимуми1
GBP
9,771,369
Кількість призовихGBP
696,730
31Кількість рейтингових перемог0
Переможець (1998, 2007, 2009, 2011)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/4 фіналу (2012)

Джон Хіггінс програвав з рахунком 1-3 і таки взяв лідерство в матчі проти Джонса з рахунком 5-4. Це – вирішальний матч для Хіггінса, оскільки поразка означатиме, що він завершить сезон поза топ-16, адже він завжди був серед еліти, починаючи з 1995 року.

Джеймі Джонс, який нокаутував Ніла Робертсона з рахунком 10-9 в останньому кваліфікаційному раунді, почав з брейку 118 очок і вів далі з рахунком 3-1. Хіггінс взяв чотири фрейми поспіль з брейками 57, 62 та 66 очок. Але Джонс виграв останній фрейм з кліренсом 82 очки.


Баррі Хокінс – Раян Дей

Раян Дей переміг Баррі Хокінса з рахунком 10-8 і пройшов в 1/8 фіналу, де зустрінеться з Ронні О’Салліваном або Джексоном Пейджем.

1/16 фіналу
23 квітня21:00 (1 сесія)Баррі Хокінс45Раян Дей
24 квітня21:00 (2 сесія)Баррі Хокінс810Раян Дей

Баррі Хокінс програвав з рахунком 2-5, але зміг відігратись до 4-5.

Хокінс зробив брейки 108 і 66 очок і взяв лідерство 2-1, але Дей зміг виграти чотири фрейми поспіль з брейками 110 і 76 очок. Хокінс виграв восьмий фрейм, а потім зробив брейк 93 очки в останньому фреймі сесії.

Переможець цього матчу зустрінеться з Ронні О’Салліваном або Джексоном Пейджем в другому раунді.

Райан Дей програвав з рахунком 5-8 і в підсумку переміг Баррі Хокінса.

Дей вшосте в своїй кар’єрі вийшов в 1/8 фіналу ЧС. Він не вигравав жодного матчу в Крусіблі з 2014 року. Дей рідко грав на повну силу після перемоги на British Open на початку минулого сезону, але продемонстрував свої бойові якості в перемозі над Скоттом Дональдсоном з рахунком 10-9 в фінальному раунді кваліфікації.

Дей взяв чотири фрейми поспіль, та взяв лідерство в рахунку 5-2. Хокінс у відповідь виграв шість наступних фреймів і перехопив лідерство (8-5). Але Раян взяв останні п’ять фреймів і виграв матч. Для Хокінса це – болісне завершення сезону, який так яскраво розпочався перемогою на European Masters.

Хокінс виграв сьогодні перші чотири фрейми з брейками 92, 50 і 59 очок (8-5). Після перерви Дей відповів брейками 78 і 62 очки, скоротивши відрив до 8-7. В 16-му фреймі Хокінс вів з рахунком 33-15, коли втратив позицію, а пізніше зробив помилку у відіграші. Це дало Дею шанс зробити брейк 68 очок і зрівняти рахунок (8-8).

В драматичному завершенні 17-го фрейму Хокінс відставав з рахунком 39-37, коли йому не вдалося забити останню зелену кулю у верхній кут. Потім обидва гравці знову не забили ту ж кулю в ту ж лузу. Зрештою Дей забив зелену і вийшов на коричневу кулю, що дозволило йому виграти фрейм (9-8). На початку 18-го фрейму, Хокінс зіграв слабкий відіграш, і Дей з брейком 61 очок виграв фрейм та матч.

Раян Дей:

“Минуло багато часу відтоді, як я вигравав тут матч. Коли рахунок був 8-5 я не був у грі, але перерва все змінила. Я думаю, що так багато сіяних вилетіло, тому що стандарт тут дуже високий. До того ж це був, мабуть, найсильніший набір гравців, які пройшли кваліфікацію на ЧС, хоча Ніл Робертсон не ввійшов в це число.

Якщо наступний матч я гратиму за Ронні, то це буде гора, на яку треба буде піднятися. Зараз я поїду додому на пару днів і, сподіваюся, що буду готовий до цього. Його “довголіття” в цьому спорті просто зашкалює. Бачити, наскільки добре він грає в свої 48, дає мені надію, що у мене залишилося ще кілька років. Мені треба зосередитися на тому, що я можу контролювати.”

Баррі Хокінс:

“Я робив забагато помилок, і ми обидва не забили багато легких куль. Я відчув імпульс в грі, коли рахунок став 8-5, але потім втратив впевненість в собі. Це велике розчарування, – так завершити сезон. Ті, хто пройшли кваліфікацію – дуже гострі в грі і нічого не бояться, більшість з них достатньо гарно грають, щоб потрапити в топ-16.”