Кайрен Вілсон – чемпіон світу 2024!

Кайрен Вілсон в непростій боротьбі переміг в фіналі Джека Джонса з рахунком 18-14 і вперше в кар’єрі отримав чемпіонський титул!

Кайрен став 23-м гравцем, який підняв знаменитий кубок Чемпіонату світу в Крусібле.

Вигравши сім фреймів під час першої сесії в неділю, Вілсон зміг збільшити свою перевагу до переможного рахунку. І хоча наполегливий Джонс завзято боровся, він не зміг скоротити розрив менше ніж три фрейми. Відігравшись з 17-11 на 17-14, Джек створив захоплюючий фініш матчу, але цього виявилося занадто мало, і занадто пізно. Вілсон вражаюче забивав, зробивши чотири сенчурі та ще вісім брейків понад 50 очок.

Незабаром після першої появи в Крусіблі десять років тому, Вілсон з впевненістю заявив, що одного разу повернеться сюди і виграє титул. Шеффілд не завжди був вдалим місцем для Кайрена, і він зазнав кількох серйозних поразок, зокрема, розгрому з рахунком 18-8 проти Ронні О’Саллівана в фіналі 2020 року та поразки з рахунком 13-2 від Джона Хіггінса рік тому. Але його віра в себе не похитнулася, і тепер він має головну нагороду.

Чемпіони світу:

  • Джон Спенсер 
  • Рей Ріардон 
  • Террі Гріффітс   
  • Кліфф Торбурн    
  • Стів Девіс
  • Алекс Хіггінс
  • Денніс Тейлор   
  • Джо Джонсон
  • Стівен Хендрі
  • Джон Перрот 
  • Кен Дохерті  
  • Джон Хіггінс
  • Марк Вільямс
  • Ронні О’Салліван
  • Пітер Ебдон
  • Шон Мерфі
  • Грем Дотт
  • Ніл Робертсон
  • Марк Селбі
  • Стюарт Бінгем
  • Джадд Трамп
  • Лука Бресель
  • Кайрен Вілсон

Успіх батька двох дітей надихає, враховуючи, що його дружина Софі та молодший син Бейлі мали серйозні проблеми зі здоров’ям протягом останнього року. Форма Вілсона неминуче постраждала, і він дійшов лише до одного рейтингового півфіналу цього сезону. Але він рішуче впорався з негараздами і буде святкувати зі своєю родиною, включно з братом Тейлором і батьками Робом і Сонею, які так багато жертвували з його юних років.

Під час матчу з Домініком Дейлом з рахунком 10-1 в першому раунді Вілсон показав, що він є одним з найкращих гравців на турнірі. Потім він здобув комфортну перемогу над Джо О’Коннором, Джоном Хіггінсом та Девідом Гілбертом на шляху до свого другого фіналу в Крусіблі. Його побудова брейків є як ніколи гарною – тільки Джадд Трамп зробив більше сенчурі. На ЧС Кайрен зробив вісім сенчурі і ще 44 брейки понад 50 очок. Такі плідні результати в поєднанні з сильною тактичною грою та здатністю вирішувати будь-яку ситуацію з холодним темпераментом зробили його видатним гравцем цьогорічного Чемпіонату світу.

Для Вілсона це шостий рейтинговий титул і перший з часів European Masters 2022 року, а також його перший успіх на турнірах Потрійної корони. Маючи тепер головний грошовий приз в розмірі  £500,000, він піднявся на дев’ять сходинок в світовому рейтингу до найвищої в кар’єрі третьої позиції.

Джек Джонс пройшов в Крусібл через два кваліфікаційні раунди. На шляху до фіналу Джек переміг Чжана Аньду (10-4), Си Цзяху (13-9), сенсаційно розгромив в чвертьфіналі Джадда Трампа (13-9) і в півфіналі здолав Стюарта Бінгема (17-12). Але розпочав фіналі з відставанням 0-7 в першій сесії і це було занадто багато.

Джонс не зміг стати гравцем, який пройшовши кваліфікацію, підняв трофей чемпіона (після Террі Гріффітса та Шона Мерфі). Але після того, як він з’явився в своєму першому рейтинговому фіналі, приз в розмірі £200,000 підняв його на 30 позицій до 14 місця, і тепер він вперше потрапив до елітної групи топ-16.

Вийшовши в фінальну сесію з рахунком 15-10, Вілсон незабаром збільшив свою перевагу, вигравши боротьбу відіграшів на останній червоній та зачистив стіл в 26-му фреймі. Джонс відповів брейком 105 очок, – його перший сенчурі в матчі (16-11). Він також мав шанси в 28-му фреймі, але не забив червону кулю з короткої дистанції у верхній кут, коли вів з рахунком 46-37. Пізніше Джек зібрав кольорові кулі, і отримав респот чорної кулі, але не зміг перетворити явний шанс на поворотний момент. Вілсон забив чорну флюком від трьох бортів.

Відстаючи з рахунком 29-4 в 32-му фреймі, Джонс зробив плант в центральну лузу, і йому не пощастило, адже червона куля влучала в губу. Це був шанс для Вілсона, і його виграшний брейк 42 очки став найважливішим в його кар’єрі, адже приніс йому титул чемпіона світу.

Кайрен Вілсон:

“Я мріяв про це з шести років. Виграти тут поруч з усією моєю родиною було саме так, як я собі це уявляв. Джек боровся і зробив цей матч важким для мене. В останньому фреймі я просто продовжував забивати кулі, і раптом вже забив матч-болл і став чемпіоном світу. Це означає для мене дуже багато.

Мені було важко програти фінал для Ронні в 2020 році, і якби це був мій єдиний фінал, то я був би розбитий. Пам’ятаю, як я втомився в першій сесії того фіналу. Цього разу я почувався чудово, і коли побачив Джека, то думав, що йому буде складно грати і знав, що це момент, щоб тиснути на нього. Починаючи з 7-0, я знав, що мені потрібно уникнути серйозної поразки в сесії і продовжувати ускладнювати йогму задачу.

Я вірю, що зможу стати багаторазовим чемпіоном світу, – сподіваюся, що цей перший титул був найважчим.”

Джек Джонс:

“Коли рахунок став 7-0, я вже мав занадто багато зробити. Після мого півфіналу в суботу ввечері я повернувся в готель після першої ночі і взагалі не спав. Я почувався розбитим під час першої сесії, а Кайрен просто літав в грі, і, напевно, розбив би мене в будь-якому випадку. Якби я зміг зробити рахунок 17-15 сьогодні ввечері, то можливо, він почав би нервувати.

Я пишаюся тим, що зайшов так далеко, не граючи добре. Більшість часу це була моя гра B або C. Тож перемога над деякими найкращими гравцями і наближення до титулу додає мені великої впевненості. Я багато чого навчився відносно того, як виступати на цьому турнірі, і вірю, що зможу повернутися сюди і виграти. Місце в топ-16 – це великий плюс, і я хочу розвиватися далі.”

Кар’єрні здобутки Кайрена Вілсона:

1998: Кайрену шість років. Він грає з Пітером Ебдоном в більярд під час канікул, і Ебдон каже батькам Вілсона, що той має величезний потенціал.
2010: вперше стає професіоналом
2013: відновлює карту в тур після двох років перерви в професійній грі
2014: дебютує в Крусіблі, програвши Ріккі Волдену
2015: виграє перший рейтинговий титул, перемігши Джадда Трампа з рахунком 10-9 в фіналі Шанхай Мастерс
2018: вийшов в свій перший фінал Потрійної корони, але програв Марку Аллену на Мастерс
2020: потрапляє у фінал ЧС в Крусіблі, але отримав розгром з рахунком 18-8 від Ронні О’Саллівана
2024: досягає своєї найбільшої амбіції, обігравши Джека Джонса в фіналі Чемпіонату світу, та отримує шостий рейтинговий титул