Чемпіонат світу 2024. День 2

Вчора розпочались перші п’ять матчів 1/16 фіналу Чемпіонату світу 2024 і вже ввечері визначився перший учасник 1/8 фіналу – Девід Гілберт.

Чемпіон світу 2023, Лука Бресель, вчора в контрі поступився Девіду Гілберту і не зміг поборти “прокляття Крусіблу” та залишив ЧС після першого раунду.

Сьогодні зіграють другу сесію своїх матчів

  • Чжан Аньда – Джек Джонс,
  • Джадд Трамп – Хоссейн Вафаї,
  • Алі Картер – Стівен Магвайр,
  • Том Форд – Ріккі Волден,

а також розпочнуть боротьбу нові пари

  • Марк Селбі – Джо О’Коннор,
  • Шон Мерфі – Лю Хаотянь.

Марк Селбі – Джо О’Коннор

1/16 фіналу
21 квітня12:00 (1 сесія)Марк Селбі27Джо О’Коннор
22 квітня16:30 (2 сесія)Марк СелбіДжо О’Коннор

Марк Селбі 20-й раз за свою кар’єру виступатиме в Крусіблі.

Він є чотирикратним переможцем Чемпіонату світу. Також Марк ще двічі був фіналістом (2023, 2007).

Джо О’Коннор є єдиним дебютантом цьогорічного Чемпіонату світу.

Виступати в Крусіблі – це велике досягнення для нього. Для Джо випала важка задача, але шанси проти Марка в нього є.

Марк Селбі є одним із найкращих в цьому виді спорту, і традиційно яскраво грає в матчах довгого формату. Він вигравав чемпіонський титул чотири рази: перша його перемога в Крусіблі була в 2014 році, коли він виявився сильнішим за Ронні О’Саллівана. В 2016 та 2017 роках він переміг Дін Цзюньху та Джона Хіггінса відповідно в матчах за титул. А в 2021 році Марк переміг Шона Мерфі та завоював четвертий трофей. Минулого року він пройшов в свій шостий світовий фінал, програвши епічний бій з Лукою Бреселем з рахунком 15-18. Однак Селбі насолодився історичним моментов в цьому матчі, ставши першим гравцем, який зробив максимум в фіналі Крусібла.

Цього сезону Селбі продемонстрував непогану гру. Найкращим результатом в сезону для нього став вихід в фінал British Open, де його переміг Марк Вільямс. Селбі також потрапив в півфінали Шанхай Мастерс, European Masters та Players Championship, а також виграв запрошувальну Лігу Чемпіонату. Він прибув до Шеффілда, знаючи, що завжди є одним із фаворитів на титул чемпіона.

Однак після поразки на нещодавньому Tour Championship Селбі був дуже засмучений, і навіть припустив, що може піти зі спорту, якщо його справи не покращаться.

Джо О’Коннор – єдиний дебютант цьогорічного розіграшу Чемпіонату світу зі снукеру.

Новачкам в Крусіблі часто важко під час першого туру, тому О’Коннору не допоможе той факт, що він грає з одним із гравців, які є для нього прикладом для наслідування. В усіх попередніх зустрічах з Селбі Джо програвав.

Марк СелбіДжо О’Коннор
4Особисті зустрічі0
40Вік28
23Кількість сезонів в професійному турі4
820Сенчурі59
5Максимуми1
GBP
7,847,579
Кількість призовихGBP
354,150
22Кількість рейтингових перемог0
Переможець (2014, 2016, 2017, 2021)Найвище досягнення на Чемпіонаті світудебютант


Чжан Аньда – Джек Джонс

Джек Джонс впевнено переміг Чжана Аньда з рахунком 10-4 і вийшов в 1/8 фіналу!

Джек Джонс показав вражаючий дебют минулого року, нокаутувавши Алі Картера та Ніла Робертсона, і з мінімальним відривом програв Марку Аллену в чвертьфіналі. Завдяки спокійному темпераменту він добре почувається на Чемпіонаті, і цього разу він також спокійно впорався з суперником, забезпечивши собі зустріч в 1/8 фіналу з Марком Вільямсом або Си Цзяху.

В другій сесії матчу Джек домінував у початковому фреймі, і ще збільшив свою перевагу (6-2). В дев’ятому фреймі також переміг Джонс (7-2). Чжан взяв десятий фрейм, але знову програв в 11-му на кольорових кулях, – Джонс зробив чудові удари на жовтій, зеленій та коричневій кулях. І знову Джек виграв наступний фрейм з брейками 47 і 29 очок (9-3).

Брейк 95 очок від Чжана в 13-му фреймі став трохи не єдиним його яскравим моментом дня, і дозволив йому трохи скоротити відставання (9-4). Але 14-й фрейм став фінальним в матчі і Джонс виграв його з брейками 36 і 35 очок.

Джек Джонс:

“Це був не дуже гарний матч, але приємно його виграти. Чжан був сіяним, але він не грав тут кілька років, тому йому теж було важко. Ми обидва нервували, і коли ти помиляєшся, то це лягає тобі на плечі. Я не брав фрейми за один візит, і я зробив декілька недбалих ударів. Мені потрібно з цим працювати. Столи тут швидкі і тому необхідно трохи звикнути до них.

Марк Вільямс — один із найкращих гравців усіх часів, і Си виступав тут блискуче минулого року. Тож у будь-якому випадку буде дуже важко.”

1/16 фіналу
20 квітня12:00 (1 сесія)Чжан Аньда25Джек Джонс
21 квітня12:00 (2 сесія)Чжан Аньда410Джек Джонс

Джек Джонс отримав перевагу в рахунку 5-2 над Чжаном Аньда в першій сесії, і після цього матч був зупинений на два фрейми раніше запланованого.

Джонс домінував зі старту сесії і зробив рахунок 5-1. Аньда зміг виграти третій фрейм і останній фрейм сесії, що тривав 38 хвилин (5-2).


Шон Мерфі – Лю Хаотянь

1/16 фіналу
21 квітня16:30 (1 сесія)Шон Мерфі63Лю Хаотянь
22 квітня12:00 (2 сесія)Шон Мерфі107Лю Хаотянь

Для Лю Хаотяня це – четвертий виступ в Крусіблі. Найкращим для нього був 2018-й рік, коли Лю пройшов в 1/8 фіналу.

Шон Мерфі, починаючи з 2005 року, є незмінним учасником основного раунду ЧС. Цьогорічний виступ буде вже 22-м для нього. Мерфі став переможцем ЧС 2005 року та ще тричі виходив в фінал.

Минулого року Шон Мерфі прийшов в Крусібл як один із фаворитів турніру, вигравши Players Championship та Tour Championship. Але він залишив ЧС після стартового раунду.

Мерфі завоював 12-й рейтинговий титул в своїй кар’єрі вигравши Лігу Чемпіонату на старті сезону, обігравши в фіналі Марка Вільямса. Але надалі йому не вдавалося стабільно тримати свою найкращу форму, хоча він зміг вийти в півфінал Мастерс.

Лю Хаотянь вчетверте виступатиме в Крусіблі. Мерфі є для нього рідкісним суперником, – в рейтингових турнірах вони зіграли лише два матчі.

Шон МерфіЛю Хаотянь
1Особисті зустрічі1
41Вік26
24Кількість сезонів в професійному турі7
662Сенчурі98
8Максимуми0
GBP
5,514,912
Кількість призовихGBP
534,639
12Кількість рейтингових перемог0
Переможець (2005)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/8 фіналу (2018)


Джадд Трамп – Хоссейн Вафаї

Джадд Трамп переміг Хоссейна Вафаї з рахунком 10-5 та пройшов в 1/8 фіналу!

Минулого року Трамп був на низькому рівні, коли програв Ентоні Макгіллу в першому раунді ЧС і не виграв жодного рейтинговий турніру за весь сезон. Але цього сезону його доля змінилася: він отримав п’ять рейтингових титулів і вийшов в ще три фінали. Він конкурував з Ронні О’Салліваном як найкращий гравець сезону, і вони обидва вважаються фаворитами цьогорічного Чемпіонату світу.

Трамп виграв свій єдиний титул в Крусіблі в 2019 році і прагне приєднатися до елітної групи з шести гравців, щоб підняти трофей чемпіона повторно.

Хоссейн Вафаї міг стати важким випробуванням для Джадда, але Трамп, хоч і не був в найкращій формі, та залишався лідером в матчі.

Після першої сесії Джадд вів з рахунком 6-3, зробивши брейки 63, 66, 72, 56 і 77 очок. Сьогодні Вафаї взяв перший фрейм, а Трамп домінував в наступних двох (8-4).

В 13-му фреймі Вафаї відставав з рахунком 57-0, а потім мав шанс зачистити стіл, але не зміг забити передостанню червону кулю у верхній кут, зігравши лівою рукою, замість того щоб використати рест. Трамп покарав його, збільшивши відрив до п’яти фреймів, і міг завершити матч в 14-му фремі, але не зміг отримати позицію на фінальній рожевій кулі. Вафаї забив рожеву і чорну та виграв фрейм (9-5). Але в 15-му фреймі вже не було жодного натяку на боротьбу, оскільки Трамп з брейком 43 очки виграв фрейм.

Джадд Трамп:

“Це був важкий суперник, хоча я завжди добре грав проти Хоссейна, і мені подобається грати з ним.

В першій сесії я зробив кілька гарних кліренсів, і це допомогло в загальній картині гри.

Я не хотів вилетіти в першому раунді другий рік поспіль. Я приїхав сюди з великою впевненістю після такого гарного сезону. Зараз приємно відчувати себе частиною турніру, і я можу радіти другому раунду. Я люблю цей турнір і буду дивитися багато матчів по телевізору.

Я ще не вирішив, чи повертатися в Брістоль перед наступною грою. У певному сенсі приємно перебувати в Шеффілді і відчувати рух міста.”

1/16 фіналу
20 квітня16:30 (1 сесія)Джадд Трамп63Хоссейн Вафаї
21 квітня16:30 (2 сесія)Джадд Трамп105Хоссейн Вафаї

Кандидат на звання найкращого гравця року, Джадд Трамп, отримав перевагу в рахунку 6-3 над Хоссейном Вафаї після першої сесії матчу.

Вафаї намагався закріпитися в грі, але Трамп таки вирвався вперед. Брейки 63, 66 і 72 очки допомогли йому здобути перевагу 3-0. Вафаї зміг взяти четвертий фрейм і скоротити відставання перед перервою (3-1).

Трамп відновив перевагу з трьох фреймів після перерви (4-1), але Вафаї зновувідіграв один фрейм з брейком 138 очок (4-2). Сьомий і восьмий фрейми дісталися Трампу, а Вафаї зробив брейк 70 в дев’ятому, завершивши сесію з рахунком 6-3.


Алі Картер – Стівен Магвайр

Стівен Магвайр перевернув гру в свій бік та переміг Алі Картера з рахунком 10-7 і вийшов в 1/8 фіналу.

Стівен Магвайр був постійно присутній в Крусіблі з 2004 по 2022 рік, але не зміг пробитися в основну стадію минулого року, вилетівши з топ-16. Цього разу він пройшов кваліфікаційні раунди, щоб повернутися до Театру Мрій.

В 1/8 фіналу наступним суперником Магвайра буде або Шон Мерфі, або Лю Хаотянь.

Алі Картер став третім сіяним, який вилетів в першому раунді турніру, приєднавшись до Луки Бреселя та Чжана Аньда. Така ж доля загрожує і Марку Селбі, який наразі програє з рахунком 7-2 Джо О’Коннору.

Магвайр відставав з рахунком 5-4 після першої сесії. Він взяв перший фрейм другої сесії з прекрасним кліренсом, реалізувавши серію складних ударів (5-5). Картер зміг відігратись і змінити рахунок до 7-6 на свою користь, але надалі Магвайр домінував в останніх чотирьох фреймах (10-7).

Стівен Магвайр:

“Це був важкий матч, я відчував, що маю забивати кулі, тому що відіграші у Алі кращі, ніж мої. До того ж у мене було кілька флюків. Іноді, якщо ти граєш атакуючу гру, то можуть статися цікаві речі, – адже під час відіграшів флюки рідко падають. Кліренс, який я зробив в першому фреймі сьогодні, був рідкісним і складним, і це дало мені імпульс.

Якщо я зіграю з Шоном в наступному раунді, – це буде чудово. Ми обидва йдемо на всі удари, тому гра буде відкритою, і мені подобаються такі матчі.”

1/16 фіналу
20 квітня16:30 (1 сесія)Алі Картер54Стівен Магвайр
21 квітня21:00 (2 сесія)Алі Картер710Стівен Магвайр

Алі Картер в запеклій боротьбі зі Стівеном Магвайром зміг втримати перевагу в рахунку після першої сесії (5-4).

Брейк 134 очки привів Магвайра до переваги в рахунку 3-2, але Картер взяв три фрейми поспіль і перевернув гру в свій бік (5-3). Останнім фрейм виграв Стівен і зміншив відставання до 5-4.


Том Форд – Ріккі Волден

Том Форд переміг Ріккі Волдена з рахунком 10-6 і вийшов в 1/8 фіналу.

1/16 фіналу
20 квітня21:00 (1 сесія)Том Форд63Ріккі Волден
21 квітня21:00 (2 сесія)Том Форд106Ріккі Волден