Чемпіонат Великої Британії 2023. День 6, 1/8 фіналу

В Йорку триває 1/8 фіналу Чемпіонату Великої Британії 2023. Сьогодні відбудеться друга половина матчів раунду.

Ронні О’Салліван – Роберт Мілкінс

З одинадцяти спільних матчів, що відбулися між цими гравцями, Роберт Мілкінс переміг лише 1 раз – в півфіналі Shoot Out 2011. Ронні має беззаперечну перевагу в особистих зустрічах.

Ронні є семиразовим переможцем цього турніру, а для Роберта Мілкінса найвищим досягненням тут є вихід в чвертьфінал в 2001 році. Всі останні роки Роберт або не проходив кваліфікацію, або доходив не далі 1/8 фіналу.

Джон Хіггінс – Чжоу Юелун

В особистих зустрічах перевага на боці Хіггінса 9:3. Остання зустріч між цими гравцями відбулась на European Masters 2023, де переміг Джон з рахунком 5-2.

Хіггінс вже тричі перемагав на Чемпіонаті Великої Британії, а Юелун в 2020 році виходив в півфінал, що поки є його найвищим досяненням тут.

Хоссейн Вафаї – Меттью Селт

Це буде другий матч між цими гравцями. Єдина зустріч до цього відбулась на Чемпіонаті світу 2017 і тоді переміг Хоссейн Вафаї з рахунком 10-6.

Чжан Аньда – Лука Бресель

В особистих зустрічах перевага на боці Луки Бреселя 3:1.


Боротьба за перше місце світового рейтингу

Ронні О’Салліван сьогодні зіграє проти Роберта Мілкінса, а його суперник в боротьбі за першість в рейтингу Лука Бресель гратиме проти Чжана Аньда.

Луку Бреселя влаштує тільки вихід в фінал турніру, щоб боротися далі за перше місце рейтингу. Ну а Ронні має вигравати, аби не дати іншим претендентам жодних шансів.


Боротьба за Мастерс

Перелік претендентів після 29/11/2023:

  • 12 – Чжан Аньда –  £319 000 (1/8)
  • 13 – Роберт Мілкінс – £315 500 (1/8)
  • 14 – Баррі Хокінс – £315 000 (-)
  • 15 – Джек Лісовскі – £307 000 (-)
  • 16 – Дін Цзюньху – £300 000 (1/4)

  • 18 – Хоссейн Вафаї – £266 000 (1/8) – потребує виходу в 1/2 фіналу
  • 23 – Чжоу Юелун – £196 000 (1/8) – потребує перемоги в турнірі
  • 29 – Меттью Селт – £176 000 (1/8) – потребує перемоги в турнірі

30 листопада1/8 фіналу
15:00Ронні О’Салліван6-5Роберт Мілкінс
15:00Джон Хіггінс3-6Чжоу Юелун
21:00Хоссейн Вафаї6-1Меттью Селт
21:00Чжан Аньда6-4Лука Бресель

Ронні О’Салліван пройшов через нервовий фінальний фрейм, переміг Роберта Мілкінса з рахунком 6-5 і вийшов у чвертьфінал Чемпіонату.

Перемога в матчі проти Мілкінса ще більше покращує рахунок в особистих зустрічах в бік О’Саллівана до 9:0.

Ронні підвищив свої шанси залишитися на першому місці світового рейтингу. Якби він програв сьогодні, то Джадду Трампу достатньо було б виграти свій наступний матч в чвертьфіналі, щоб скинути Ронні з світової першості.

Завдяки цій перемогі також О’Салліван вийшов в 140-й рейтинговий чвертьфінал в своїй блискучій кар’єрі. Тепер в наступному раунді Ронні гратиме проти китайця Чжоу Юелуна.

І Ронні, і Роберт втрачали свої шанси в перших двох фреймах, але саме Мілкінс таки скористався нагодою і вийшов вперед з рахунком 2-0. Потім О’Салліван зробив брейки 86, 53 і 142 очок, які допомогли йому виграти чотири фрейми поспіль та отримати перевагу 4-2.

Мілкінс продемонстрував свій клас гри і відіграв один фрейм, але О’Салліван взяв восьмий фремй і впритул наблизився до перемоги в матчі (5-3). Брейк 120 очок допоміг Мілкінсу скоротити відрив (5-4), а потім він взяв і непростий 10-й фрейм і зрівняв рахунок. Перші два шанси в останньому фреймі випали на долю Мілкінса, але він не зміг ними скористатися. Третього шансу Мілкінс вже не отримав і О’Салліван переміг в матчі.

Ронні О’Салліван:

“Роб грав чудово протягом останніх двох років. Він покращився як гравець. Зараз з ним важче грати, ніж будь-коли. Я радий, що переміг, але моє володіння києм було не на висоті і я нічого не відчував. Так було протягом 30 років, і це мене мучить. Іноді я не можу зробити і вісьми очок, а на інших кулях – не помиляюсь. Це – божевільна гра.

Я просто пробую все. Ви б побачили нотатки, які я маю в телефоні. Я намагаюся грати якнайкраще і психологічно бути присутнім в грі, і насолоджуватись битвою. Спробуйте вичавити якомога більше соку з цього турніру, так, як роблю це я.”

Чжоу Юелун здобув сенсаційну перемогу з рахунком 6-3 над Джоном Хіггінсом.

Чжоу зробив брейки 65, 86, 52 і 63 очок.

Хоссейн Вафаї вперше вийшов в чвертьфінал Чемпіонату Великої Британії, завдяки перемозі над Меттью Селтом з рахунком 6:1.

Завдяки цій перемозі Вафаї зберігає свої надії потрапити на турнір Мастерс в січні. Він забезпечить собі місце на Alexandra Palace, якщо виграє свій чвертьфінал проти Чжана Аньда, а Дін Цзюньху програє Марку Вільямсу. В такому випадку Хоссейн витіснить Діна з топ-16.

Пройшовши два раунди кваліфікації та здобувши вражаючу перемогу над Шоном Мерфі з рахунком 6-4 в 1/16 фіналу, Вафаї буде відчувати впевненість в своїх силах на шляху до титулу. Він прагне стати першим іранським переможцем турніру в стандартному форматі.

Хоссейн досягав успіху в Йорку і раніше, нокаутувавши Марка Селбі в попередніх двох Чемпіонатах. В обох випадках він вилітав з 1/8 фіналу.

Під час сенсаційного брейк-білдингу Вафаї зробив серії 132, 94, 56, 133 і 121 очок.

Хоссейн Вафаї:

“Сьогодні я зіграв фантастично. Краще бути не могло. Я почав матч як у мріях. Кожен бажає такого. Я почувався дуже добре, і грати так перед вболівальниками в Йорку — це неймовірне відчуття..

Це дуже приємно. Неможливе це пояснити чи цьому навчити. Мені дуже сподобався сьогоднішній вечір. Я забивав дуже багато. І як гравець, я мріяв виступити так на такому турнірі, як Чемпіонат Великої Британії.

Це лише питання часу. Я з іншої країни, і мені потрібно навчитися багато різних речей, щоб змагатися з легендами. Важко досягти такого рівня, але я намагаюсь.

Якщо я дійду до кінця, то це буде добре для гри, і добре для снукеру на Близькому Сході. Після такої моєї перемоги буде якийсь рух і можуть виникнути Dubai Open, Saudi Open і Qatar Open. Я впевнений, що це станеться незабаром.”

Чжан Аньда здобув вражаючу перемогу з рахунком 6-4 над чемпіоном світу Лукою Бреселем.

Чжан насолоджується чудовим сезоном в своїй кар’єрі, оскільки на початку цього місяця він виграв International Championship, де він зробив максимальний брейк в фіналі та переміг Тома Форда з рахунком 10-6, щоб отримати титул. Він також посів друге місце після Джадда Трампа на English Open.

Після того, як рахунок зрівнявся (4-4), Чжан зробив вражаючий ривок до фінішу. Брейки 124 і 68 очок дали йому два фрейми поспіль та перемогу в матчі.