Northern Ireland Open 2023. День 1

Північна Ірландія зустрічає снукер в Белфасті, де з 22 по 29 жовтня відбудеться основна стадія рейтингового турніру Northern Ireland Open 2023.

Діючим переможцем турніру є Марк Аллен, який на своїй рідній землі захищає свій другий поспіль титул переможця та спробує зробити “хет-трик”. Аллен розпочне участь в турнірі з матчу кваліфікації проти Бена Мертенса 22 жовтня о 21:00.

В перший день будуть зіграні 15 відкладених матчів кваліфікації, які пройдуть в форматі до 4 перемог.

Нагадаємо, що Ронні О’Салліван знявся з турніру з медичних причин і тепер його замінить Рорі Маклауд.

Також участь в турнірі не братимуть Марк Селбі, Лука Бресель, Джон Хіггінс, Алі Картер та Тепчайя Ун-Ну. Ці гравці не подали заявки на участь та опинилися в центрі скандалу, що розгорнувся навколо події в Макао.

Але приємною новиною є те, що український снукерист Антон Казаков зміг пройти кваліфікацію та 25 жовтня зіграє свій матч 1/32 фіналу проти переможця пари Хоссейн Вафаї – Марк Джойс.

22 жовтняКваліфікація
12:00Роберт Мілкінс3-4Цаю Юйпен
12:00Раян Дей3-4Ма Хайлун
12:00Ніл Робертсон4-1У Їцзе
15:00Ріккі Волден4-2Бен Вулластон
15:00Джадд Трамп4-1Дженсон Кендрік
15:00Кайрен Вілсон3-4Сем Крейгі
16:00Джек Лісовскі4-1Ребекка Кенна
16:00Роббі Макгіган4-1Мухаммад Асіф
16:00Марк Вільямс4-1Тянь Пенфей
21:00Марк Аллен4-0Бен Мертенс
21:00Шон Мерфі4-2Раян Томерсон
21:00Девід Гілберт4-1Джоел Конноллі
22:00Гері Вілсон4-3Луїс Хіткоут
22:00Ентоні Макгілл4-3Джиммі Вайт
22:00Рорі Маклауд4-0Ахмед Аль Ельсаїд

Ніл Робертсон вигравав титули кожного календарного року, починаючи з 2006 року, і має виграти один із наступних трьох турнірів, щоб зберегти цю послідовність.

Він ідеально стартував на Northern Ireland Open, перемігши У Їцзе з рахунком 4-1.

Після перемоги на Grand Prix 2006 Робертсон вигравав принаймні один трофей протягом 17 років поспіль, що є найдовшою серією серед гравців. Але з огляду на те, що Ніл вирішив не брати участі в турнірах в грудні цього року, щоб провести різдвяні канікули в рідній Австралії, йому доведеться виграти турнір в Белфасті, або International Championship в Китаї, або Чепіонат Великої Британії.

Поки що цей сезон був важким для Робертсона. Але сьогодні брейки 69 і 70 очок допомогли йому перемогти китайця У Їцзе та забезпечити собі вихід в 1/32 фіналу та зустріч з місцевим фаворитом Джорданом Брауном.

Ніл Робертсон:

“Я люблю рекорди, продовжувати їх або досягати нових. Я дуже пишаюся цим, тому мотивація моя надвисока. У мене залишилося лише кілька спроб, щоб виграти титул, але все добре, я дуже старанно тренувався. Якщо я зможу виграти цього тижня, то також стану першим гравцем, який виграв усі чотири турніри Home Nations, тож це ще один рекорд, який мене надихає.”

Джадд Трамп прагне виграти три поспіль рейтингові титули, що раніше вдавалося лише чотирьом гравцям. Трамп зробив гарний старт в Белфасті і переміг Дженсона Кендріка з рахунком 4-1.

Кендрік зізнався минулого тижня, що Трамп був його кумиром, і для нього було мрією змагатися з Джаддом.

Роббі Макгіган, – перспективний 19-річний юнак із Антріма, скористався своїм запрошенням вайлд-кард і переміг Мухаммада Асіфа з рахунком 4-1 із топ-брейками 56, 91 та 58 очок.

Роббі Макгіган:

“Це було приголомшливо! Я бачив багато знайомих серед вболівальників, і було приємно грати перед ними. Я дещо змінив свій психологічний підхід, я читаю книжки, які допомагають мені залишатися спокійним за столом, і я говорив про це з кількома гравцями. Зараз я більш розслаблений за столом, якщо я погано граю або програю, я намагаюся все одно насолоджуватися процесом.”

Шон Мерфі взяв два киї на свій матч проти Раяна Томерсона, і експеримент виявився успішним, оскільки він переміг з рахунком 4-2 і вийшов у 1/32 фіналу.

Мерфі кілька місяців говорив про свій намір використовувати кілька київ, які, на його думку, дадуть йому перевагу в різних умовах гри, і сьогодні ввечері він застосував цю теорію на практиці. Шон привіз на турнір три киї з розмірами наклейок 9,2 мм, 9,3 мм і 9,5 мм, кожен з яких створює різну величину «відхилення» під час удару по битку. Він залишив кий 9,3 мм у своїй роздягальні, взяв два інших на арену та використав лише версію 9,2 мм.

Шон Мерфі:

“Я вперше поговорив із Джоном Перрісом про те, щоб створити для мене нові киї 18 місяців тому, і знадобився деякий час, щоб реалізувати план. І от сьогоднішній вечір став першим справжнім випробуванням. Я завжди відчував, що бувають моменти, коли важко адаптуватися до умов, наприклад, у Шанхаї, де більш волого. І є фрейми, які програєш, тому що все працює не так, як очікуєш. Я не хотів закінчити кар’єру, не спробувавши це.

За збігом обставин сьогодні ввечері на арені було два гравці (Ентоні Макгілл і Ахмед Алі Ельсаїд), які використовували киї з графіту, що свідчить про те, що інші гравці також експериментують. Можливо, через п’ять-десять років для гравців стане стандартом використання кількох київ або версій, виготовлених із карбону.”

Марк Аллен вдало розпочав свій захист титулу з “сухої” перемоги над Беном Мертенсом (4-0).

Як і Мерфі, Аллен грав далеко не найкраще, але вболівальники місцевого фаворита все одно пішли додому задоволені.

Марк Аллен:

“Це була суміш граних та поганих моментів. Мої відіграші були надійними, я був терплячим і змусив Бена працювати, щоб отримати шансів. Матч закінчився комфортною перемогою. Я зробив те, що мав зробити. Бен – талановитий хлопець і досяг справді гарних результатів.

Мені стає краще грати в рідному місті, але я все ще відчуваю нервозність. Я хотів отримати першу перемогу та потрапити на основні стадії турніру. Сьогодні моя підготовка була іншою, тому що вдень я був на арені й дивився матч Роббі Макгігана, а не відпочивав у своєму готелі. Було чудово бачити, як Роббі перемагає.

Ця арена – це класика. І навіть, якщо перемістити її в інше місто, я все одно скажу, що це одне з найкращих місць, де ми граємо, не тільки тому, що воно в Белфасті. Вболівальники завжди приходять і підтримують.”