Календар нового сезону 2023/2024: повернення китайських турнірів

WST вже оприлюднив новий календар сезону 2023/2024, в якому є чимало змін. Головною темою нового сезону стане повернення китайський турнірів.

WST проведе щонайменше три турніри в Китаї. Не враховуючи Гонконг Мастерс 2022 року, на який було запрошено вісім гравців, це будуть перші професійні змагання зі снукеру за чотири останні роки, що відбудуться в Китаї.

Шанхай Мастерс – запрошувальний турнір для 24 гравців, що відбудеться 11-17 вересня.

Wuhan Open – рейтинговий турнір, що відбудеться 9-15 жовтня.

International Championship – рейтинговий турнір, що відбудеться 5-12 листопада.

Загальний призовий фонд цих трьох турнірів перевищить 2 мільйони фунтів стерлінгів.

Голова WST Стів Доусон: «Це важлива подія для нашого спорту, оскільки ми повертаємося до проведення змагань в Азії. Провести щонайменше два рейтингових турніри, а також великий запрошувальний турнір у Китаї цього року — це буде просто фантастично для гравців та вболівальників.

Протягом усієї пандемії ми підтримували діалог і відносини з Китайською асоціацією більярду та снукеру, а також з нашими ключовими партнерами та промоутерами в Китаї. Це дозволило нам швидко повернутися до проведення ключових подій тепер, коли обмеження на подорожі знято.

Ми пообіцяли нашим гравцям, що це питання завжди будена порядку денному, і ми виконали цю обіцянку, додавши до туру понад 2 мільйони фунтів призових. Ми продовжуватимемо вивчати можливості проведення подальших заходів у Китаї та за його межами.

Ми задоволені, що вперше проведемо турнір в Ухані, столиці провінції Хубей і жвавому місті з населенням 11 мільйонів людей. Шанхай Мастерс має довгу історію та відомий своїм престижем.

Серед вболівальників у Китаї є величезний апетит до снукеру, і вони з нетерпінням чекатимуть повернення наших зіркових гравців. Ми з нетерпінням чекаємо співпраці з нашими партнерами над створенням світлого майбутнього для снукеру в цьому регіоні.”


Окрім цього відбулися зміни в деяких вже існуючих турнірах.

British Open

Рейтинговий турнір British Open в новому сезоні вперше відбудеться в Челтнемі. Турнір проходитиме з 25 вересня по 1 жовтня 2023 року на іподромі Челтнем.

Райан Дей виграв цей турнір в 2022 році, перемігши у фіналі Марка Аллена.

British Open проводився з 1985 по 2004 рік, а потім повернувся в снукерний календар у 2021 році після 17-річної відсутності. Він починається з жеребкування 128 гравців, і перед фінальним етапом у Челтнемі буде відбірковий раунд для деяких гравців. Перші чотири раунди турніру відбуваються в форматі до 4 перемог, чвертьфінали – до 5 перемог, півфінали – до 6 перемог, а фінальний матч – до 10 перемог.

WST вже організовував декілька турнірів на арені Centaur на Челтнемському іподромі, і це виявилося чудовим місцем.


World Grand Prix

Цього сезону на стадіоні «Морнінгсайд Арена» в Лестері вперше відбудеться турнір World Grand Prix, у якому братимуть участь 32 найкращі гравці згідно з річним рейтингом сезону 2023/24.

Турнір триватиме з 15 по 21 січня 2024 року. Діючим переможцем турніру є Марк Аллен, який переміг Джадда Трампа з рахунком 10-9 у драматичному фіналі в Челтнемі.

World Grand Prix постійно присутній в снукерному календарі з 2015 року. Починаючи з першого рейтингового турніру в сезоні 2023/24, буде складатися річний рейтинг, і лише 32 найкращих гравці потраплять у Лестер.

Перші два раунди турніру відбудуться в форматі до 4 перемог, чвертьфінали – до 5 перемог, півфінали – до 6 перемог, а фінальний матч – до 10 перемог.


Players Championship

В новому сезоні WST вперше за 14 років проведе турнір у Телфордському міжнародному центрі.

Турнір триватиме з 19 по 25 лютого 2024 року, та в ньому братимуть участь 16 найкращих гравців згідно з річним рейтингом сезону 2023/24.

Останнім турніром, що відбувся в Телфорді, був Чемпіонат Великої Британії, який проходив у місті з 2007 по 2010 рік. В останньому з фіналів Джон Хіггінс здобув драматичну перемогу над Марком Вільямсом з рахунком 10-9.

Представник WST: “Ми дуже раді повернутися в Телфордський міжнародний центр, оскільки він виявився чудовим місцем для вболівальників та гравців, коли ми влаштовували там заходи раніше. Ми сподіваємося, що арена буде переповнена, оскільки вболівальники матимуть можливість побачити найкращих світових гравців, і це буде турнір найвищої якості.

Шон Мерфі виграв титул минулого сезону, перемігши Алі Картера з рахунком 10-4 в фіналі у Вулвергемптоні.

Всі матчі відбудуться в форматі до 6 перемог, а фінал – до 10 перемог.


Tour Championship

Кардинальні зміни торкнулись і такого великого турніру як Tour Championship, який є третьою та останньою подією в Players Series.

По-перше, зміниться місце проведення турніру, – тепер топові гравці зберуться в Манчестері.

Турнір проходитиме з 1 по 7 квітня 2024 року в історичному центрі Manchester Central у самому центрі міста. Це буде перший рейтинговий турнір на північному заході Англії за останні чотири роки.

В останні роки в турнірі брали участь 8 найкращих гравців згідно з річним рейтингом, але цього сезону кількість учасників буде розширена до 12 гравців. Топ-4 будуть посіяні безпосередньо в чвертьфінальну стадію, а решта вісім змагатимуться між собою в першому раунді. Загальний призовий фонд турніру зросте з £380,00 до рекордних £500,000.

Шон Мерфі виграв титул минулого сезону в Халлі, де переміг у фіналі Кайрена Вілсона з рахунком 10-7.

Tour Championship вперше був організований в 2019 році, і його виграв Ронні О’Салліван.

Турнір World Mixed Doubles, який збирає найкращих гравців в снукер серед чоловіків та жінок, також відбудеться на цьому ж місці, 30 та 31 березня. Ця подія, яка висвітлює снукер як один із небагатьох великих видів спорту, де чоловіки та жінки можуть змагатися на рівних, відбулася вперше у 2022 році. Переможцями турніру стали Ніл Робертсон та Мінк Нутчарут.

Голова WST Стів Доусон: «Tour Championship є однією з наших найбільших подій, і ми вважали правильним перенести його в місце, яке відповідає його статусу. Наприклад, Мастерс процвітав і значно виріс у Лондоні.

Ми постійно вдосконалюємо наше розуміння вболівальників і використовуємо всі доступні дані для формування нашої стратегії вибору місця проведення подій, а також тісно співпрацюємо з нашими трансляторами.

Ми очікуємо, що жителі Манчестера та Північного Заходу масово підтримають цю подію. І ми також раді знову провести World Mixed Doubles після його успіху минулого сезону.”