Кріс Вейклін – переможець Shoot Out 2023

Кріс Вейклін виграв свій перший рейтинговий титул через десять років після того, як став професіоналом. В фіналі BetVictor Shoot Out Кріс переміг Жюльєна Леклера з найвищим брейком турніру.

Вейкелін був втіленням спокою у фінальному матчі, де зробив брейк 119 очок. Таким чином він отримав приз у розмірі £5 000 на додаток до чека переможця в £50 000 – це, безсумнівно, його найбільший снукерний заробіток за один день. Кріс ніколи раніше не виходив далі чвертьфінальних стадій рейтингових турнірів, але цього разу зміг пройти весь шлях до перемоги. Турнір Shoot Out досі ніколи не вигравав гравець, який би входив до топ-16.

Завдяки цій перемозі Кріс Вейклін піднявся на 76 позицій у річному рейтингу (до 15-го місця), що дає йому право претендувати на участь у турнірі Players Championship наступного місяця. Також він піднявся до шостого місця в рейтингу BetVictor Series, за підсумками якого після наступних двох подій лідер отримає бонус у розмірі £150 000. Пізніше цього року він також має можливість отримати місце на Чемпіон Чемпіонів.

19-річний бельгієць Жюльєн Леклер продемонстрував свій величезний потенціал, чудово дійшовши до фіналу. Він ледь не потрапив до невеликої групи гравців, які виграли рейтинговий турнір у підлітковому віці, а також міг отримати рідкісне досягнення — завоювання титулу в свій дебютний сезон. Жюльєн в підсумку отримав £16 000 за друге місце та піднявся на 24 позиції в світовому рейтингу (до 85-го місця).

Кріс Вейклін:

“Це дуже сюрреалістичний момент, про який я завжди мріяв. Останній трофей, який я виграв, був English Under-19s. Мені знадобилося десять років, щоб виграти ще один! Я дуже пишаюся тим, що відбулося за останні чотири дні.

Щоб мати можливість виступати тут, потрібно дуже багато зробити. У чверть- і півфіналі я не був впевнений, що зможу поворушити києм, я дуже нервував. Але фінал був найкомфортнішим матчем за весь тиждень, і це доводить, що наполеглива робота того варта.

Кожен переживає важкі часи. Нам пощастило заробляти на життя грою в снукер, але це не означає, що у нас немає проблем. У мене було багато труднощів і темних часів, але я зміг подолати їх, і зараз я сиджу тут зі своїм трофеєм. Я ніколи не думав, що мені доведеться купувати шафу для трофеїв.

Рік або близько того я зайнявся бальними танцями, і це дійсно змінило моє життя. Це дало мені новий світогляд, щось інше, на чому я міг зосередитися, і нові навички, щоб опанувати. Я познайомився з великою кількістю нових людей, і це дало мені шанс зібрати гроші для Zoe’s Place і зробити свій внесок у місцеву благодійність. Це допомогло мені зрозуміти, що в глибині душі я добра людина.

Гроші змінюють життя, це неймовірно. Я скромного походження. Я не здогадувався, що коли забив рожевий в фіналі, то також виграв і турнірний хай-брейк. Цей результат підніме мене вгору в рейтингу.

Я програв багато важких матчів, які просто пішли не так для мене, тому що мейн-тур дуже сильний. За останні 18 місяців моя гра настільки пішла вгору, що я відчуваю, ніби я граю в найкращий снукер у своєму житті.”

Жюльєн Леклер:

“Кріс мав свій шанс в фіналі і зробив чудовий брейк. Тому я не отримав шансу. Це був чудовий досвід для мене, і я тепер дуже вмотивований. Я отримав задоволення від гри, але Кріс заслужив перемогу. Я дуже задоволений своїм рівнем на цьому турнірі. Я не очікував, що вийду у фінал в своєму першому сезоні.”


Переможці турніру Shoot Out:

Shoot-Out (нерейтинговий)

1990 Даррен Морган

Snooker Shoot-Out (нерейтинговий)

  • 2011 Найджел Бонд
  • 2021 Баррі Хоукінс
  • 2013 Мартін Гулд
  • 2014 Домінік Дейл
  • 2015 Майкл Вайт
  • 2016 Робін Халл

Snooker Shoot Out (рейтинговий)

  • 2017 Ентоні Макгілл
  • 2018 Майкл Джорджіу
  • 2019 Тепчайя Ун-Ну
  • 2020 Майкл Холт
  • 2021 Райан Дей
  • 2022 Хоссейн Вафаї
  • 2023 Кріс Вейклін