Марк Аллен – дебютна перемога на World Grand Prix!

Марк Аллен здобув дев’яту рейтингову перемогу в своїй кар’єрі, витримавши сильний камбек Джадда Трампа, та виграв фінал World Grand Prix з рахунком 10-9 у Челтнемі.

У вечірній сесії Аллен виглядав дуже впевнено, вів з рахунком 7-2. Однак Трамп був зовсім з цим не згоден та влаштував справжній бій, що тривав до останнього фрейму, за підтримки захопленої місцевої публіки.

Джадд продемонстрував неперевершену побудову брейків на своєму шляху до вирішального фрейму. Однак цей фрейм став нервовим і напруженим. Обидва гравці втрачали шанси, змагаючись за перемогу в матчі. Врешті-решт помилка на жовтій кулі стала причиною провалу Трампа. Аллен повернувся в гру та зробив брейк 52 очки, що в підсумку дало йому перемогу в матчі та трофей.

Перемога для Марка Аллена є логічним продовженням найкращого сезону в його кар’єрі. Тепер він вперше виграв три рейтингові титули протягом одного сезону. Аллен захистив свій чемпіонський титул Northern Ireland Open у жовтні, перемігши у фіналі Чжоу Юелуна з рахунком 9-4. Також він переміг Дін Цзюньху з рахунком 10-7 у фіналі Чемпіонату Великої Британії в листопаді.

Форма Аллена стала наслідком суворого фітнес-режиму влітку, через який Аллен втратив близько 38кг. Він також почав працювати зі спортивним психологом Полом Геффні, щоб покращити психологічний бік своєї гри. Ця робота явно дає свої результати, враховуючи, що головний приз у розмірі 100 000 фунтів стерлінгів тепер має перемістити Аллена на третє місце у світовому рейтингу, яке є для нього найвищим за кар’єру.

Аллен також є лідером у річному рейтингу, і після нової перемоги його здобутки за сезон перевищили £500,000. Тим часом Трамп увійде до вісімки найкращих завдяки призу в £40,000. Це дає йому можливість забезпечити собі місце в решті турнірів серії Duelbits. Лише 16 найкращих гравців потраплять на Players Championship, а вісім найкращих – на Tour Championship.

Аллен зміг показати кращу гру в фіналі, хоча обидва гравці мали складності в першій сесії. Врешті-решт він відірвався і встановив перевагу в рахунку 6-2. Вечірня сесія пройшла яскраво: чотири з перших п’яти фреймів були виграні з великими брейками.

У початковому фреймі Аллен збільшив свою перевагу завдяки брейку 88 очок і вийшов вперед з рахунком 7-2. Тоді Трамп увірвався в гру, зробивши чудову серію 140 очок та зменшив розрив. Потім він зробив рахунок 7-4 (брейк 108).

Трамп мав нагоду в 12-му фреймі, але Аллен покарав його за помилку, – брейк 141 очко, встановив найвищий брейк турніру та зробив рахунок 8-4.

Трамп знову повернувся до боротьби, зробивши брейки 51 і 87, завдяки чому в підсумку рахунок став 8-7.

Потім у шістнадцятому фреймі Трамп спробував амбітно вдарити плант за участю чотирьох куль, але промахнувся. Проте щаслива випадковість дозволила йому продовжити гру та зробити брейк 57 очок, щоб нарешті зрівняти рахунок 8-8.

Аллен першим наблизився до перемоги після 17-го фрейму. Трамп не зупинився, і брейк 76 очок перевів матч у драматичний фінальний фрейм. І зрештою Аллен став переможцем матчу.

Марк Аллен:

“Коли Джадд на ходу – його важко зупинити. Його відіграші також покращились. такі матчі не бувають легкими. Так, було б приємніше завершити все в один підхід в останньому фреймі, але в підсумку я виграв і це показує силу мого характеру.

Було кілька разів, коли я думав, що додав йому трохи проблем, але він виграв три фрейми на неймовірних червоних кулях. Це створює тиск, тому що відіграші мають бути ідеальними. Він вигравав усе, що тільки можна в снукері, тож очікуєш складної гри.

Я спілкувався зі своїм психологом, коли рахунок був 6-2. І не те, щоб ми були налаштовані негативно, але він сказав, що я можу перевірити свої сили, якщо він спробує зробити камбек. Якщо я вирвусь вперед і виграю 10-2, це – чудово. Однак, якщо він підійде близько, то це буде ще один виклик. Якщо я впораюся з цим, то чудово, а якщо ні, – то ми спробуємо знову наступного тижня. Це виявився не найкращий фінальний фрейм, але зрештою я впорався із завданням.

Я намагаюсь завжди позитивно мислити, навіть коли моя гра не складається добре. Мій психолог дуже допоміг мені. Це була справді командна робота. Усунення багатьох проблем поза столом, допомогло мені знову зосередитися на снукері, і це чудово.”

Джадд Трамп:

“У мене були шанси в останньому фреймі. Я просто намагався зробити боротьбу і дати вболівальникам щось варте підтримки. І ця підтримка була неймовірною.

Я хочу привітати Марка. Хоча я відчував, що у мене були шанси на перемогу, він був дуже сильним цілий день і поставив себе в таку позицію, де у нього було кілька шансів отримати перемогу.”