Scottish Open 2022. Півфінали

Scottish Open 2022 наближається до свого завершення, – в Едінбурзі сьогодні стадія півфіналів.

Вчора Ніл Робертсон переграв Марка Селбі і став головним претендентом на перемогу на турнірі Scottish Open 2022. Останнім часом зустрічі з Робертсоном стають для Селбі справжньою катастрофою. Після того, як Марк вщент «роздер» Ніла в чвертьфіналі чемпіонату світу в квітні 2020 року (13:7), австралієць виграв шість раз поспіль. А сьогодні була здобута сьома перемога. Цікаво, що всі ці зустрічі відбулись виключно у чвертьфіналах та півфіналах. Загальний же рахунок особистих поєдинків між Марком та Нілом тепер став 21:19 при одній нічиїй на користь «Мельбурнської машини». Це при тому, що в свій час Селбі вів 10:2.

Робертсон потужно розпочав гру. Перші три фрейми Селбі майже не підходив до столу, набравши в них лише 9 очок. Ніл же послідовно зробив серії 133, 99 та 83 очки. Але перший же шанс Марка – і 104 в четвертому фреймі. Відразу після перерви Ніл робить ще один сенчурі – 100 очок. Тим самим відповідає і англієць – 105. Сьомий фрейм Робертсон виграє в два підходи, робить брейк 60 очок та здобуває дуже впевнену перемогу з рахунком 5:2.

У півфіналі Ніл зіграє з Джо О’Коннором. 27-річний англієць продовжує свій чудовий виступ, і після Чжао Сіньтуна, Діна Цзюньху та Марка Вільямса не лишив шансів Ріккі Волдену – 5:1. Після чотирьох фреймів рахунок був 3:1 на користь Джо, після чого він зробив брейки 127 та 81 очко. Незважаючи на таку гру, не віриться, що О’Коннор пройде ще Ніла Робертсона. До речі, цей півфінал – другий у кар’єрі Джо, що триває п’ятий сезон. Перший раз О’Коннор дістався півфіналу вже на перший сезон в мейн-турі. Було це на Welsh Open – 2019, коли він обіграв Кайрена Вілсона, Діна та Джона Хіггінса, але програв Стюарту Бінему. Турнір виграв, до речі, ніхто інший, як Робертсон.

Ці події розгорталися ввечері, а вдень була зафіксована одна сенсація і один «просто» несподіваний результат. Джадд Трамп провів дуже якісну гру з Тепчайєм Ун-Ну. При першій-ліпшій нагоді робив серйозні серії, чимало фреймів забрав в один підхід. Два сенчурі – 104 та 102 очки, а також брейки 86, 61, 53 та 52 очки – те, що такій «колекції» не вистачило для перемоги в зустрічі до п’яти перемог – справжнє диво. Та Ун-Ну зміг вистояти, двічі виривав фрейми, не зважаючи на «півсотні» від суперника, програючи 3:4 зробив сенчурі 104, дістався контри. І тут почалось. Поступаючись 30:48, Трамп починає атаку на останній червоній, доводить рахунок до 48:49, але помиляється на рожевій. Вона дістається Ун-Ну, але чорну забиває Джадд. І це 55:55, респот. І перемога тайця! Він у півфіналі.

В дербі двох Вілсонів, Кайрен, звичайно, вважався фаворитом. Але виграв Гері. В четвертий раз за одинадцять зустрічей. Рахунок 5:3, в суботу Гері Вілсон зіграє з Тепчайєм Ун-Ну.

3 грудня 20221/2 фіналу
15:00Тепчайя Ун-Ну46Гері Вілсон
21:00Джо О’Коннор63Ніл Робертсон