Король камбеків Джадд Трамп – переможець English Open 2023!

Джадд Трамп програвав з рахунком 7-3 і після фантастичного камбеку переміг Чжана Аньда з рахунком 9-7 в фіналі English Open 2023, і здобув свій 24-й рейтинговий титул в кар’єрі.

Китайський снукерист Чжан Аньда міг влаштувати велике розчарування для Трампа в фінальному матчі, на кшталт перемоги Фаня Чжен’ї в фіналі European Masters 2022 над Ронні О’Салліваном. Але помилка на синій кулі, коли він мав шанс зробити рахунок 8-3, стала переломним моментом. Після цього Джадд Трамп зробив камбек та виграв останні шість фреймів.

Перемога Джадда поклала кінець довгому очікуванню рейтингового трофею. Після перемоги на Turkish Masters 2022 він виграв запрошувальний Мастерс в січні цього року, але його виступи на рейтингових турнірах залишали Джадда розчарованим, особливо коли він був переможений Баррі Хокінсом в фіналі European Masters в серпні.

Тепер, маючи 24 рейтингові титули, Джадд переміщується на шосте місце в переліку рейтингових переможців, випереджаючи Ніла Робертсона на один титул і поступаючись Марку Вільямсу також на один титул. Це його друга перемога на English Open.

В рейтингу BetVictor Series він переміщується на перше місце. Лідер рейтингу після Welsh Open в лютому отримає бонус 150 000 фунтів стерлінгів. Трамп отримував цей бонус в 2020 та 2021 роках. Також він піднявся на одну сходинку на четверте місце світового рейтингу та на друге місце в річному рейтингу.

Чжан Аньда провів найкращий тиждень в своїй снукерній кар’єрі. Він виглядав спокійним і контролював гру до рахунку 7-3, але згас на останній стадії матчу і в підсумку не використав шанс стати шостим гравцем з материкового Китаю, який виграв рейтинговий турнір. Приз в розмірі 35 000 фунтів стерлінгів, став найбільшою винагородою для Чжана і підняв його з 57-го на 40-е місце в світовому рейтингу.

З перевагою в рахунку 5-3 після першої сесії, Чжан виграв перші два фрейми ввечері з брейками 109 і 98 очок (7-3). В 11-му фреймі він набрав 19 очок та мав гарну позицію червоних куль на столі, але не забив непросту синю кулю в центральну лузу. Трамп повів з рахунком 39-26, зіграв складний крос-дабл на червоній кулі в центральну лузу. Це дало йому змогу зробити брейк 29 очок та взяти свій перший фрейм в вечірній сесії (7-4). Далі кліренс 135 очок від Джадда зменшив відрив до 7-5.

Фрейм 13-й був уривчастим і вирішився, коли Трамп забив останню червону кулю в центральну лузу (7-6). Брейк 53 очки дав Джадду контроль над грою в 14-му фреймі, і ще 17 очок на додачу допомогли Трампу зрівняти рахунок 7-7. Наступний фрейм також виграв Трамп і вперше в матчі вийшов вперед (8-7). А далі Джадд стильно завершив матч з брейком 92 очок, викликавши вітання переповненої арени.

Джадд Трамп:

“Весь час в мене були проблеми з грою, але зрештою мені вдалося знайти той імпульс, який допоміг перевернути гру. Чжан грав добре до рахунку 7-3 і чинив на мене сильний тиск. Лише, коли він кілька разів помилився, я почав змінювати ситуацію. Після того, як він переміг Ронні, я зрозумів, що йому легко грати проти будь-кого. Здавалось наче він вдома. Я просто сподівався, що станеться щось кардинальне, тому що він виглядав найкращим гравцем цього турніру. Я намагався бути терплячим, тому що поразка в фіналі – це неприємний досвід, коли ти маєш дивитися, як суперник забирає трофей.

У мене не було шансів, і навіть коли я їх отримував, то не забивав. Два фрейми, які я відіграв перед перервою до рахунку 7-5, втримали мене в грі, і я сподівався, що він відчує тиск свого першого фіналу.

В мене були проблеми з наклейкою і через це я програв два фрейми в першій сесії. Після сесії я вирішив її замінити, і (директор турніру) Пол Колльєр дав мені нову наклейку. Я залишився на арені з 16:00 до 19:00, просто тренуючись із новою наклейкою. Я взагалі не повертався до готелю. Зараз я відчуваю винагороду за це, тому що міг просто вирішити, що це не мій день, або не грати з новою наклейкою. Мені ніколи раніше не доводилося цього робити під час матчу.

Весь тиждень тут була прекрасна публіка. Чудово грати перед повним залом, а атмосфера півфіналів і фіналу цих вихідних була неймовірною.”