English Open 2023. Півфінали

Сьогодні в Брентвуді глядачі побачать два півфінальні матчі (формат до 6 перемог).

В першому матчі зустрічаються давні суперники Джадд Трамп та Джон Хіггінс. Обидва є титулованими та досвіченими гравцями. В особистих зустрічах перевага на боці Джона Хіггінса 25:21. Остання зустріч між ними відбулась в півфіналі European Masters 2023.

Для Джона це 82-й рейтинговий півфінал, а для Джадда – 55-й.

В другому півфінальному матчі зійдуться Чжан Аньда та Лю Хун’юй. Для обох гравців це – перший рейтинговий півфінал, і раніше на турнірах в мейн-турі вони не зустрічались.

7 жовтня1/2 фіналу
15:00Джон Хіггінс5-6Джадд Трамп
129(124)-1, 47-65, 77(53)-31,
137(137)-0, 61-28, 47-68(58), 121(77)-0,
46-75(50), 0-88(88), 0-111(111), 0-76(68)
21:00Чжан Аньда 6-2Лю Хун’юй
67(59)-52, 67-54(54), 68-29,
64-54, 23-76, 66(52)-6, 0-80(68), 77-6

Джадд Трамп зробив сенсаційний камбек, програючи 5-2, і переміг Джона Хіггінса з рахунком 6-5, залишаючись на шляху до свого першого рейтингового титулу за останні 19 місяців.

Хіггінс мав шанс завершити матч з рахунком 6-2, але втратив позицію на виході з чорної кулі на жовту у восьмому фреймі, а потім припустився помилки під час удару. Це стало ключовим моментом, оскільки замість того, щоб набирати очки, він спостерігав зі свого крісла, як Трамп робить серію чудових брейків. Пізніше Хіггінс зізнався, що відчував наче його «збила вантажівка», настільки хорошим був виступ його суперника на заключній стадії матчу.

Тепер Трамп зіграє у своєму 39-му рейтинговому фіналі. У випадку перемоги він отримає 24-й трофей, завдяки якому він випередить на один титул в загальному заліку Ніла Робертсона та буде відставати на один титул від Марка Вільямса.

Джадд після Turkish Masters в березні 2022 більше не мав рейтингових перемог. Тільки в січні цього року він виграв запрошувальний турнір Мастерс та посів друге місце на European Masters в серпні.

Хіггінс і Трамп часто влаштовують класичні матчі – зокрема їхні фінали в Крусіблі в 2011 і 2019 роках, та нещодавній півфінал у Німеччині два місяці тому. В останньому матчі Трамп програвав з рахунком 4-2 і в підсумку переміг з рахунком 6-5. Сьогоднішній бій став ще одним яскравим моментом, який слід додати до цього переліку.

Джон Хіггінс сильно розпочав гру з брейком 124 очки. Другий фрейм дійшов до кольорових куль, і рідкісна помилка у відіграші від Хіггінса дозволила Трампу зрівняти рахунко (1-1). Хіггінс домінував в наступних двох фреймах (брейки 53 та 137 очок) вийшов вперед з рахунком 3-1.

Гра в п’ятому фреймі дійшла до останньої червоної кулі, і Трамп відставав на 34 очки. Джадд забив чудовий довгий удар у верхній кут, але потім перерізав непросту чорну кулю, роздратовано змахнувши биток, та програв фрейм (4-1). Хіггінс виглядав налаштованим на рахунок 5-1, поки не втратив позицію після останньої червоної кулі, поступаючись з рахунком 42-59. Пізніше він поставив снукер на коричневій кулі, але Трамп вийшов зі снукеру і забив коричневу кулю, а потім додав ще й довгу синю (4-2).

Брейк 77 очок збільшив перевагу Хіггінса до трьох фреймів (5-2). Шанс виграти матч з’явився для Джона у восьмому фреймі, але його вихід з чорної кулі до жовтої був невдалим, і, відстаючи з рахунком 46-55, він помилився на важкому тонкому ударі в дальній кут. Джадд Трамп зробив чудовий кліренс з жовтої до рожевої куль і зберіг свої надії на перемогу. Цей момент змінив атмосферу гри і Джадд оформив брейки 88 і 111 очок та зрівняв рахунок (5-5). Довгий удар на червоній кулі на початку вирішального фрейму створив для нього брейк 68 очок. Всі надії Хіггінса закінчилися, коли він не забив довгу червону кулю, яка могла дозволити йому контратакувати.

Джадд Трамп:

“Джон сильно тиснув на мене на початку матчу, і не було схоже, що він буде помилятися. Він дозволив мені зробити рахунок 5-3, і я відчував, що не все ще втрачено. Я просто йшов на всі удари, і вони були вдалими. На початку гри я був дуже напруженим і занадто старався, але потім після рахунку 5-2 я змінив своє мислення і розслабився. Коли рахунок був 5-4 і я повертався на арену, то реакція глядачів була настільки гучною, що надихнула мене влаштувати для них шоу. Саме тоді я і граю якнайкраще.

Ми з Джоном провели стільки чудових матчів, і в кінці гри часто доводиться “підкидати монету”. Він, Марк Вільямс і Ронні О’Салліван – це мої кумири, і я сподіваюсь, що наприкінці своєї кар’єри буду на рівні з ними.

Якщо я завтра зігратиму з Лю Хун’ю, то буду почуватися старим! Я відчуваю, що з великою кількістю гравців, що є в турі, я граю вже протягом тривалого часу. Я намагаюся згадати, як це було для мене в такому віці, як у нього, як я насолоджувався грою.Здавалося, що це триватиме вічно. Коли стаєш старшим, то покладаєш на себе більше очікувань і відчайдушно прагнеш виграти, тому забуваєш насолоджуватися процесом. Коли мені весело, я граю якнайкраще. Хто б не переміг з них сьогодні ввечері (Чжан Аньда чи Лю Хун’юй), він буде дуже задоволений зіграти в своєму першому фіналі. Мені також потрібно пам’ятати про такі відчуття.”

Джон Хіггінс:

“Мене наче збила вантажівка. Джадд почав багато розбивав. У мене був шанс, коли рахунок став 5-2, але я не зіграв чудовий позиційний удар, щоб вийти на жовту кулю. Після цього моменту я випав з гри, тому що Джадд почав фантастично грати. Треба віддати йому належне, адже тільки такі великі чемпіони можуть показати таку гру.”

Чжан Анда виграв китайське дербі проти Лю Хун’юя з рахунком 6-2.

Раніше цього тижня Чжан нокаутував Ронні О’Саллівана в 1/8 фіналу та зберіг свій імпульс гри до чверть- і півфіналів.

До цього тижня Чжан ніколи не проходив у чвертьфінали рейтингових змагань. Його попередні яскраві моменти в кар’єрі включають виступи в Крусіблі в 2010, 2015 і 2016 роках, а також перемогу на чемпіонаті Азії серед молоді до 21 року в 2009 році і перший офіційний максимум в 2022 році.

В першому фреймі матчу Чжан поступався з рахунком 52-8, але зміг зробити кліренс 59 очок. У другому фреймі він відставав з рахунком 39-54, але поставив супернику важкий снукер на жовтій кулі, і скориставшись своїм шансом, він вийшов вперед з рахунком 2-0. Лю мав чудову нагоду в третьому фреймі, але зібрав 29 очок та не влучив у верхній кут. Чжан в свою чергу з брейками 27 і 41 очок виграв фрейм.

Гра в четвертому фреймі дійшла до кольорових куль і Чжану пощастило поставити гарний снукер для Лю. Лю вдарив по синій кулі, але залишив її досить близько до центральної лузи, і Чжан зробив рахунок 4-0. Аньда мав шанс у п’ятому фреймі, але помилився на останній червоній кулі, коли відставав з рахунком 22-45, і Лю отримав цей фрейм.

Серія Чжана 52 очки допомогла йому виграти сьомий фрейм, а потім Лю з брейком 68 очок скоротив відставання до 5-2. Але незабаром Чжан завершив матч, зробивши брейки 31 і 46 очок у восьмому фреймі.

Чжан Аньда:

“Ніхто з нас сьогодні не грав добре, і я трохи нервував. Я вперше грав в форматі одного столу на арені. Лю не зміг скористатися своїми шансами. Його відіграші були гарними, але я був більш агресивним.

Я не здивований, для мене це не було несподіванкою. Відчуваю себе добре перед фіналом. Це те, чого я намагався досягти роками і доклав багато зусиль.

Джадд — агресивний гравець, у нього такий бойовий дух, він чудово вміє будувати брейки. Він майже бездоганний. Можливо, він не найкращий тактичний гравець, але він все одно грає набагато краще, аніж я.

Я багато чого досягнув цього тижня. Я задоволений собою, але якщо я виграю, то втілиться моя мрія – стати чемпіоном.”