Марк Вільямс – переможець British Open 2023!

Марк Вільямс став другим за віком переможцем рейтингового турніру. Вільямс переміг в фіналі в Челтнемі Марка Селбі з рахунком 10-7.

В 48 років і 194 дні Вільямс випередив Джо Перрі і посів друге місце в списку найстарших переможців рейтингових подій. Перрі було 47 років, коли він виграв Welsh Open в 2022 році. Найстаршим гравцем, який вигравав рейтингові турініри, залишається Рей Рірдон, якому було 50, коли він виграв Professional Players Tournament в 1982 році.

Вільямс втретє виграє British Open. Попередній раз він став переможцем в 2021 році, коли виявився сильнішим за Гері Вілсона. А перша перемога тут була в 1997 році, де в фінальному матчі він борвся зі Стівеном Хендрі.

Зараз на рахунку Вільямса 25 рейтингових перемог. Більше мають лише Стів Девіс (28), Джон Хіггінс (31), Стівен Хендрі (36) і Ронні О’Салліван (39).

Вирішальний матч в Челтнемі був п’ятим фінальним двобоєм для Селбі та Вільямса. Вільямс виграв три з цих зустрічей, але поступається 12-13 в загальному заліку особистих зустрічей.

Першу сесію Вільямс закінчив з перевагою в рахунку 5-3, причому Селбі відігрався з рахунку 5-1.

На початку вечірньої сесії Марк Селбі підвищив темп своєї гри і зробив брейк 112 очок в початковому фреймі (5-4). Далі гравці обмінялись фреймами. Після цього Вільямс виграв 12-й фрейм і рахунок став 7-5.

Після перерви Вільямс виграв стартовий фрейм (8-5). 54-хвилинний 14-й фрейм давав рівні шанси обом гравцям, але Вільямс невдало відігрався і це дозволило Селбі взяти фрейм і скоротити розрив до 8-6.

Брейк 68 очок від Селбі допоміг йому зробити рахунок 8-7. Далі у 16-му фреймі Селбі вів з рахунком 56-0. Однак Вільямс, що протягом 39 хвилин не забив жодної кулі, зміг забити довгу червону, зібрати 69 очок та зробив рахунок (9-7).

У наступному фреймі, що став останнім в матчі, Вільямсу був потребен снукер для перемоги, і він його отримав, зробив брейк 37 та переміг з фінальним рахунком 10-70.

Марк Вільямс:

“Сам факт того, що я змагався з ним протягом двох сесій в матчі до 10 перемог на великому турнірі, є для мене неймовірним. В 48 років для мене ця перемога – одна з найкращих в моїй історії.

Мені здається, що не так багато гравців давали мені шанс перемогти їх в матчі до десяти перемог, чесно кажучи. Я думаю, що протягом всього матчу я достойно змагався з ним і, напевно, переграв його у вігірашах. Для мене це дуже приємно, тому що він – найкращий в світі у відіграшах.

Я був більш ніж задоволений своїми 24 рейтинговими титулами. Якщо чесно я не планував щось змінювати. Тепер в мене 25 титулів, і це – неймовірне відчуття. Можливо, я надто суворий до себе і треба трохи похвалити самого себе. З огляду на це, можливо, я трохи кращий гравець в снукер, ніж я сам вважаю.

Я буду продовжувати, поки не зможу більше грати. Як довго я зможу триматися на цьому рівні, я не знаю. Я завжди хотів побачити, де я опинюсь в 50 років. За кілька місяців мені виповниться 49, тож цей час вже недалеко, і я от щойно виграв турнір.”

Марк Селбі:

“Сьогодні він грав чудово. Я не пам’ятаю, щоб він занадто багато помилявся на довгих ударах. Деякі удари, які він робив, були такими, як на піку його кар’єри. Сьогодні він наче відмотав роки назад. Я відчував, що протягом всбого матчу боровся з ним.”