Чемпіонат світу 2023, 1/4 фіналу. День 11, 12

Чемпіонат світу 2023 сьогодні переходить в третій раунд – чвертьфінали.

Матчі 1/4 фіналу відбуваються в форматі до 13 перемог в три сесії (8/8/9).

Залишилось лише 8 претендентів на титул чемпіона світу, які є представниками шести країн:

  • Ронні О’Салліван (Англія)
  • Лука Бресель (Бельгія)
  • Ентоні Макгілл (Шотландія)
  • Си Цзяху (Китай)
  • Марк Аллен (Північна Ірландія)
  • Джек Джонс (Вельс)
  • Джон Хіггінс (Шотландія)
  • Марк Селбі (Англія)

Досягнення цих гравців на Чемпіонаті світу дуже різняться.

Ронні О’Салліван

Ронні є семиразовим переможцем Чемпіонату світу (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020, 2022). Для нього це вже 21-й вихід в 1/4 фіналу. Окрім цього сьогодні Ронні зіграє свій 100-й матч в Крусіблі.

Лука Бресель

Для Бреселя це 5-й виступ в Крусіблі і саме цього разу він вперше вийшов в 1/4 фіналу Чемпіонату світу.

Ентоні Макгілл

Ентоні вже 9-й раз виступає в Крусіблі і це його 4-й вихід в 1/4 фіналу ЧС. Найкращим виступом Макгілла в Крусіблі був вихід в півфінал в 2020 році.

Си Цзяху

Си Цзяху цього року просто фантастично штурмує вершини Крусіблу. 20-річний Си, що виявився єдиним представником Китаю навіть в 1/8 фіналу, є цьогорічним дебютантом Чемпіонату світу. Си почав свій шлях до Крусіблу з другого раунду кваліфікації і на своєму шляху переміг таких гравців як Флоріана Нюсле (10-7), Тома Форда (10-5), Джордана Брауна (10-7), Шона Мерфі (10-9), Роберта Мілкінса (10-7).

Марк Аллен

Марк Аллен, що перебуває весь сезон в чудовій ігровій формі, вже 5-й раз проходить в чвертьфінальну стадію ЧС. Останній раз це сталось в 2018 році. Загалом це 17-й поспіль виступ Аллена в Крусіблі.

Джек Джонс

Джек є ще одним цьогорічним дебютантом Крусіблу. Джонс, як і Си Цзяху, розпочав свій шлях до Крусіблу з другого раунду кваліфікації і має на даний момент такі перемоги: Адам Даффі (10-6), Роббі Вільямс (10-9), Баррі Хоукінс (10-8), Алі Картер (10-6), Ніл Робертсон (13-7).

Джон Хіггінс

Легендарний Хіггінс є чотириразовим чемпіоном світу (1998, 2007, 2009, 2011). Для Джона цей матч стане 90-м виступом в Крусіблі. Хіггінс вже 17-й раз виходить в чвертьфінали ЧС. Вперше це йому вдалося ще в 1996 році.

Марк Селбі

Для Селбі, що також є чотириразовим Чемпіоном світу (2014, 2016, 2017, 2021), це вже 10-й матч в 1/4 фіналу ЧС. Загалом Марк 19-й раз поспіль виступає в Крусіблі, починаючи з 2005 року і сьогоднішній матч стане для нього вже 56-м на цій арені.


Ронні О’Салліван – Лука Бресель

3Особисті зустрічі1
47Вік28
30Кількість сезонів в професійному турі11
1Найвище місце в рейтингу10
1201Сенчурі190
15Максимуми1
39Кількість рейтингових перемог3
Переможець
(2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020, 2022)
Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/16 фіналу
1/4 фіналу
25 квітня12:00Ронні О’Салліван6(25)2Лука Бресель
21:00Ронні О’Салліван10(25)6Лука Бресель
26 квітня16:30Ронні О’Салліван10(25)13Лука Бресель

Лука Бресель переміг Ронні О’Саллівана з рахунком 13-10, зробивши сенсаційний камбек та вигравши сім фреймів поспіль.

Тепер Бресель опинився в першому своєму півфіналі на Чемпіонаті світу.

На цей раз найкращий в снукері усіх часів О’Салліван став жертвою неймовірної демонстрації атакуючого снукеру. Середній час на удар Бреселя протягом матчу становив лише 17,7 секунди. Схоже, що Лука, не обтяжений тиском чи сумнівами, дозволив своїй дивовижній природній здатності взяти верх. Останні сім фреймів тривали лише 75 хвилин, коли Бресель оформив серії плавних брейків, впевнено та точно забиваючи кулі в лузи. Бресель виграв три рейтингові титули, але це був, можливо, його найкращий виступ за всю кар’єру.

Лука – перший гравець з материкової Європи, який так далеко пройшов на Чемпіонаті світу, і тепер вперше відчує атмосферу гри за одним столом в Крусіблі. Його суперником стане або Ентоні Макгілл, або Си Цзяху в матчі до 17 перемог в четвер, п’ятницю та суботу. Бресель не виграв жодного матчу в своїх перших п’яти виступах в Шеффілді, але зараз компенсує ці невдачі.

Рік тому О’Салліван зрівнявся з рекордом Стівена Хендрі, отримавши сім титулів чемпіона світу. Але, незважаючи на гучну перемогу над Хоссейном Вафаї з рахунком 13-2 у другому раунді цього разу, його переграв Бресель. О’Салліван виграв два запрошувальні турніри цього сезону, але не зміг завоювати жодного рейтингового титулу і втратить свою першу позицію в світовому рейтингу, якщо Марк Аллен досягне фіналу цього тижня.

Гра в першому фреймі сьогодні дійшла до двох останніх червоних. О’Салліван отримав складний снукер та дав своєму супернику шанс зачистити стіл і зробити рахунок 10-7. А далі Бресель просто показував фейерверки з брейками 112, 64 і 72 очок (10-10).

Якщо шанувальники Бреселя були стурбовані тим, що перерва може вплинути на його імпульс в грі, вони незабаром заспокоїлися. Останні три фрейми тривали всього 26 хвилин, і О’Салліван забив лише один кулю, а Бресель зробив серії 61, 78 і 63 очок та переможно завершив матч.

Післяматчеві інтерв’ю

Лука Бресель:

“Виграти сім фреймів поспіль проти Ронні — це, мабуть, найкраща сесія, яку я колись зіграв. Я був дуже зібраним протягом усього матчу, я почувався спокійним, навіть в кінці. Дивовижно робити це в Крусіблі. Це було схоже на сон, тому що було багато глядачів, Стівен Хендрі був у коментаторській кабіні, я грав з Ронні і грав свою найкращу гру. Краще цього бути не може!

Багато разів мені було дуже складно в Крусіблі, але все раптово змінилося, і я не знаю чому. Зараз я почуваюся тут дуже добре, і мені не було складно отримати перемогу в своїх трьох матчах. Якби я не був задоволений поза столом, я б не зміг так грати.

Увага до снукеру в Бельгії, коли я переміг Марка Вільямса, була неймовірною. Шанувальники могли стежити за матчем у прямому ефірі на веб-сайтах новин. Не думаю, що багато людей очікували, що я виграю, але я виграв, і це велика подія для снукеру в Бельгії. Зараз я відчуваю себе виснаженим, а мені потрібно бути в формі, щоб мати можливість зіграти свій наступний матч, інакше я не зможу грати з 12 секундами на удар. Тож мені доведеться почекати, щоб побачити, як я почуватимуся завтра, але якщо я почуватимусь добре, то покажу таку ж гру.”

Ронні О’Салліван:

“Лука був феноменальним, блискучим, дивовижним. Який гравець, який талант! Я ніколи раніше не бачив такого таланту. Ніхто так не грає, це неможливо. Це було впевнено та твердо. Я не думаю, що він усвідомлює, наскільки він талановитий, дуже важко самому побачити свій власний дар, а інші люди це бачать. Те, як він працює з кулями, це – мистецтво, і робота, яку він виконує з битком також. Він грає без обмежень. Я впевнений, що він нервує, але коли ти так граєш, то не встигаєш нервувати, бо це відбувається на високій швидкості. Це чудовий спосіб грати в снукер.

У нього чудове ставлення до гри. Він любить це, насолоджується своїм життям. Навіть якщо він не виграє тут, все одно чудово мати його в снукері. Ми любимо спостерігати за ним.”


Ентоні Макгілл – Си Цзяху

0Особисті зустрічі3
32Вік20
12Кількість сезонів в професійному турі2
14Найвище місце в рейтингу77
227Сенчурі31
Максимуми
2Кількість рейтингових перемог
1/2 фіналу 2020Найвище досягнення на Чемпіонаті світудебютант
1/4 фіналу
25 квітня16:30Ентоні Макгілл4(25)4Си Цзяху
26 квітня12:00Ентоні Макгілл8(25)8Си Цзяху
21:00Ентоні Макгілл12(25)13Си Цзяху

Сенсаційний Си Цзяху став першим дебютантом Крусіблу, який дійшов до півфіналу після 1995 року, перемігши Ентоні Макгілла з рахунком 13-12 у захоплюючому матчі.

У віці лише 20 років Си став наймолодшим гравцем, що потрапив до півфіналу в Шеффілді після Ронні О’Саллівана в 1996 році, і першим дебютантом 1/2 фіналу після Енді Хікса 1995 року. Нова китайська сенсація тепер став третім гравцем зі своєї країни, що потрапив до півфіналу ЧС після Діна Цзюньху та Марко Фу.

Минулого тижня Мерфі передбачив, що Си стане першим чемпіоном світу з Китаю. Тепер Си лише за дві перемоги до виконання цього пророцтва. Його наступний виклик — матч проти Луки Бреселя.

Макгілл взяв уривчастий стартовий фрейм сьогодні ввечері, щоб повести з рахунком 9-8. У наступному фреймі Си вів з рахунком 44-25, коли помилився на червоній кулі, граючи з рестом. Макгілл покарав його чудовим кліренсом 35 очок та подвоїв свою перевагу. Суперники обмінялися наступними фреймами (11-9). А 21-й фрейм, що тривав 46 хвилин, пішов на користь Си. 22-й фрейм звівся до відіграшів на кольорови кулях, і невдалий удар Макгілла на зеленій дав його супернику шанс зрівняти рахунок 11-11.

Далі Си виходить вперед завдяки брейку 87 очок. Але Ентоні робить сенчурі 130 очок та переводить гру у вирішальний фрейм. Ключовий момент настав, коли Макгілл, відстаючи з рахунком 29-7, зробив спробу забити червону кулю у верхній кут, граючи лівою рукою. Але він неправильно оцінив свої шанси і поцілив не в ту червону кулю та віддав супернику чудову можливість, з якої Си зробив брейк 41 очко. Макгілл боровся за потрібний йому снукер, але його зусилля були марними.

Післяматчеві інтерв’ю

Си Цзяху:

“Я справді відчував тиск під час останнього фрейму, і мені довелося тримати свої нерви під контролем. Мій суперник давав мені багато можливостей під час матчу, і я думав, що маючи таку кількість шансів я можу перемогти. Я відчув бажання, яке відрізнялося від попередніх матчів. Я міг програти Мерфі і почувався чудово, тому що все одно мав програти.

Я навчився дечому з цієї боротьби, і відтепер я буду грати з кращим мисленням. Раніше я тремтівчерез нерви під час вирішальних фреймів, але тепер я можу проходити через це більш послідовно. Я став психологічно сильнішим.

Я продовжуватиму грати в атакуючий снукер, тому що мої відіграші ще не такі гарні, як у інших гравців. Я буду йти на удари, коли будуть варіанти, спробую атакувати. Я продовжу докладати зусиль, але я не хочу, щоб фанати очікували занадто багато. Я здивований, що пройшов так далеко, тому що я не думав, що перебуваю на рівні гравців, які можуть дійти до півфіналу. Мені потрібно вдосконалюватися. Тож, будь ласка, не вважайте мене таким великим гравцем, як Дін!”

Ентоні Макгілл:

“Си заслуговував на перемогу, тому що він контролював вирішальний фрейм. Я намагався переконати себе, що зможу забити ту червону, яку я зіграв лівою рукою. Загалом я погано грав весь матч, моєї гри просто не було видно.”


Марк Аллен – Джек Джонс

3Особисті зустрічі1
37Вік29
17Кількість сезонів в професійному турі9
3Найвище місце в рейтингу52
570Сенчурі57
2Максимуми
9Кількість рейтингових перемог
1/2 фіналу 2009Найвище досягнення на Чемпіонаті світудебютант
1/4 фіналу
25 квітня12:00Марк Аллен4(25)4Джек Джонс
21:00Марк Аллен8(25)9Джек Джонс
26 квітня12:00Марк Аллен13(25)10Джек Джонс

Марк Аллен здобув важку перемогу з рахунком 13-10 над кваліфаєм та дебютантом Крусіблу Джеком Джонсом, і покращив свою історію виступів в Крусіблі, досягнувши ще одного півфіналу вперше за 14 років.

Шеффілд не був найкращим місцем для Марка Аллена. Цей матч був лише його другим чвертьфіналом з 2011 року. І його єдиний попередній вихід у півфінал відбувся в 2009 році, коли він програв Джону Хіггінсу з рахунком 17-13.

Марк Аллен насолоджується своїм найкращим сезоном за всю кар’єру, вигравши три титули, і сподівається завершити сезон з ще більшим успіхом.

Свій наступний матч він зіграє в три сесії в четвер, п’ятницю та суботу проти Марка Селбі.

Сьогоднішній результат також зберігає його шанси випередити Ронні О’Саллівана в світовому рейтингу. Якби Ронні та Марк зустрілися у фіналі, то вони змагалися б за перше місце в рейтингу, а також за титул чемпіона світу.

Джек Джонс насолоджувався найкращим турніром у своєму житті, вигравши два матчі, аби дійти до “Судного дня”. А далі він нокаутував трьох гравців: Баррі Хокінса, Алі Картера та Ніла Робертсона. 29-річний дебютант мав справжній шанс продовжити свою серію, коли сьогодні зрівняв рахунок 10-10, але йому це не вдалося. Тим не менш, його призові в розмірі £50 000 є найбільшими у його кар’єрі та потенційно піднімуть його на 16 позицій в рейтингу до 36-го місця.

Аллен мав свій перший шанс у першому фреймі сьогодні, але втратив позицію і суперник покарав його брейком 77 очок, та вийшов вперед з рахунком 9-8. Джонс мав шанс подвоїти свою перевагу, але не забив чорну кулю з точки у 18-му фреймі, і брейк 66 очок від Аллена зрівняв разунок. Марк зробив серію 64 очки і знов вийшов вперед, але Джек відповів чудовим сенчурі 124 очки (10-10).

21-й фрейм тривав 40 хвилин і дійшов до двох останніх червоних куль. Джонс, який вев з рахунком 62-43, зробив помилку на відіграші, і Аллен скористався шансом та виконав чудовий кліренс 33 очки. Наступний фрейм також взяв Марк після помилки Джека (12-10).

В 23-му фреймі була боротьба, що тривала рівно годину. Джонс отримав два потрібні йому снукери на кольорових кулях. Але гра на коричневій кулі був вирішена, коли Аллен зробив довгий удар у верхній кут, а наступні синя та рожева кулі остаточно вирішили рахунок в матчі.

Післяматчеві інтерв’ю

Марк Аллен:

“Джек був феноменальним у першій сесії, і я був щасливий, що мав рахунок 4-4. Потім у другій сесії нам обом було нелегко, тому я все ще радів рахунку 8-8. Коли рахунок став 10-10, я подумав, що мій досвід може змінити ситуацію. Я був не на висоті, але зміг в підсумку перемогти.

Минуло занадто багато часу відтоді як я був у півфіналі. Я буду насолоджуватися кожною хвилиною гри. Перша мета, яку я хотів досягнути тут, — потрапити до півфіналу, а друга — підняти кубок у понеділок ввечері. Сьогодні я вдосталь відпочину й підготуюся до завтрашнього матчу.

Джон Хіггінс, Марк Селбі та Ронні О’Салліван на голову вище всіх, особливо в Крусібле. Це буде найголовніше випробування, але саме тому ми граємо в цю гру. Я хочу довести собі, що можу перемогти найкращих на довгій дистанції, і я хочу сам бути одним із найкращих.

Джек Джонс:

“Я не забив занадто багато легких куль. Я не почувався добре протягом усього матчу. Я майже не спав останні дві ночі, не знаю чому. Це була моя шоста гра на турнірі. Коли я озирнуся на цей досвід через пару тижнів, я впевнений, що зрозумію, що я багато чому навчився. Раніше я не дуже переймався грою в Крусібле, але тепер я розумію, що це означає, і хотів би потрапити туди знову наступного року.”


Джон Хіггінс – Марк Селбі

8Особисті зустрічі13
47Вік39
30Кількість сезонів в професійному турі23
1Найвище місце в рейтингу1
940Сенчурі766
12Максимуми4
31Кількість рейтингових перемог22
Переможець
(1998, 2007, 2009, 2011)
Найвище досягнення на Чемпіонаті світуПереможець
(2014, 2016, 2017, 2021)

Гравці зустрічались в Крусіблі 5 разів і перевага на боці Джона Хіггінса 3-2:

  • 1/16 фіналу 2005: Джон Хіггінс 10-5
  • 1/16 фіналу 2006: Марк Селбі 10-4
  • Фінал 2007: Джон Хіггінс 18-13
  • 1/4 фіналу 2009: Джон Хіггінс 13-12
  • Фінал 2017: Марк Селбі 18-15
1/4 фіналу
25 квітня16:30Джон Хіггінс4(25)4Марк Селбі
26 квітня16:30Джон Хіггінс4(25)7Марк Селбі
21:00Джон Хіггінс7(25)13Марк Селбі

Марк Селбі на крок наблизився до п’ятого титулу чемпіона світу і вийшов в свій 8-й півфінал в Крусіблі.

Марк програв з рахунком 4-1, але в підсумку переміг Джона Хіггінса з рахунком 13-7.

Перемога Селбі зрівняла рахунок його особистих зустрічей із Хіггінсом на арені Крусіблу (3-3). Їхнє легендарне суперництво включало два фінали: Хіггінс виграв матч за титул у 2007 році, а Селбі переміг у 2017 році.

Тепер Селбі зустрінеться з гравцем сезону Марком Алленом у півфіналі.

Поразка закінчила невтішний сезон для Хіггінса, який не зміг пройти далі чвертьфіналу в жодному рейтинговому турнірі. З шотландцем це сталося вперше з 2012 року.

Селбі розпочав вечір із перевагою 9-5 після другої сесії, яка була скорочена на два фрейми через брак часу. Коли гра відновилася, брейк 64 очки від Селбі збільшив розрив до п’яти фреймів. Хіггінс відповів брейком 65 очок, взявши 37-хвилинний 15-й фрейм (10-6).

17-й фрейм дістався Селбі, який відновив перевагу в п’ять фреймів завдяки серії 67 очок. Хіггінс мав шанс у наступному фреймі, але випав з ідеальної позиції та помилився на чорній кулі. Селбі безжально покарав його (брейк 91 очко) та опинився за один фрейм від перемоги (12-6).

Хіггінс зухвало оформив сенчурі 102 очки. Але Селбі швидко розвіяв будь-які надії на відсіч, зробивши брейк 67 очок та взяв останній фрейм.

Післяматчеві інтерв’ю

Марк Селбі:

“Це велика нагорода, – мати похвалу від такого, як Джон. Я дуже поважаю Джона як гравця і людину. Від початку до кінця я відчував, що грав так добре, як міг. Мої відіграші були настільки гарними, наскільки це можливо. Коли у мене були шанси, я частіше забивав, аніж помилявся.

Цього року Марк (Аллен) був у формі. Він є номером один у річному рейтингу не просто так. Він виграв три турніри, програв у фіналі ще одного і ось він у півфіналі Чемпіонату світу. Гра буде важкою. Марку буде насолоджуватись матчем, і я з нетерпінням чекаю гри.

Я завжди тисну на себе, тому що знаю, на що я здатний. Ніхто не тисне на мене більше, ніж я сам. Я знаю, що мене чекає важка гра проти Марка.”

Джон Хіггінс:

“Сьогодні я зіграв жахливий перший фрейм. Я точно мав випереджати 5-4. Відтоді для мене це стало падінням, і Марк ставав сильнішим. Він просто повністю розібрав мене. Його відіграші були неймовірними. Я був на поганих позиціях цілий день. Він просто звір, коли за столом.

Він просто постійно тримає суперника на задньому плані. І коли ти всеж-таки підходиш до столу з шансом, то розум іноді вже трохи виснажений. Він майстер гри в снукер. Він неймовірний гравець.

Для мене це невтішне завершення турніру.”

За матеріалами wst.tv

Attachment