Шон Мерфі – переможець Tour Championship 2023!

Шон Мерфі, перебуваючи в чудовій ігровій формі, одержав перемогу з рахунком 10-7 над Кайреном Вілсоном в фіналі Tour Championship 2023 і тим самим виграв свій другий титул за п’ять тижнів.

Після повільного старту Мерфі був безумовно кращим гравцем в фіналі в Халлі. Він зміг оформити чотири сенчурі та ще десять брейків понад 50 очок. Шон отримав чек на £150 000 та вперше завоював трофей на цьому турнірі, який деякі гравці вважають найбільшим за межами Потрійної корони.

У лютому Мерфі виграв Players Championship 2023 і, маючи перемогу на World Grand Prix 2016, приєднався до Ронні О’Саллівана та Ніла Робертсона як єдиних гравців, що мають всі три трофеї в цій серії. Це лише другий випадок в кар’єрі Мерфі, коли він виграє два рейтингових титули в одному сезоні (раніше він зміг це зробити в сезоні 2019/20). Загалом Шон Мерфі виграв 11 рейтингових титулів, і тепер випереджає Джиммі Вайта за кількістю титулів.

Рік тому Мерфі мав важкий період, страждаючи від хронічної травми шиї, втрати форми та падіння у світовому рейтингу. Минулого літа він зробив радикальну операцію на шлунку, і втрата ваги надихнула його на зміну і в грі. Прорив став помітним лютневому Welsh Open, де він зробив 147 і дійшов до фіналу. Незважаючи на поразку від Роберта Мілкінса того дня, він переміг на двох турнірах, в яких брали участь тільки топові гравці.

Посівши четверте місце в світовому рейтингу, він тепер прямує до Крусібла, сповнений впевненості. Мерфі можна сміливо вважати одним із фаворитів на титул чемпіона світу, який він отримав лише один раз, 18 років тому.

Для Кайрена Вілсона в свою чергу перемога в матчі дала б найбільший титул у його кар’єрі. Він зробив шість сенчурі під час свого півфіналу проти Дін Цзюньху і в фінальному матчі почав з такою ж блискавичною швидкістю, коли опинився попереду з рахунком 4-0. Але в підсумку Кайрен не втримав контроль над грою та програв матч. Він тепер має 60 000 фунтів стерлінгів та залишається сьомим у світовому рейтингу.

Завершивши першу сесію з рахунком 4-4, Вілсон взяв перший фрейм вечірньої сесії із брейком 59, а Мерфі відповів брейком 131. Серія 52 очки допомогла Вілсону вирватися вперед із рахунком 6-5, і він мав шанс збільшити свою перевагу в фреймі 12, але Мерфі вкрав його на фінальній чорній, і знову зрівняв рахунок.

Фрейм 13 також вирішився на кольорових кулях і Мерфі виграв його, зробивши довгий удар на останній коричневій, щоб вперше вийти вперед з рахунком 6-7. Чудовий брейк 115 очок від Шона та відповідь від Вілсона 60 очок (рахунок став 7-8). У 16-му фрейм також виборов Мерфі з брейком 95 очок.

Вілсон мав шанс на перемогу в 17-му фреймі, але зробив лише 13 очок. Мерфі зробив 39 очок, але втратив позицію, та потім переміг в двобої відіграшів, змусивши свого опонента зробити ризикований довгий удар на червоній кулі, який не влучив у ціль. Шон додав ще 22 очки, чого виявилося достатньо для перемоги у фреймі та матчі.

Шон Мерфі:

“Я в захваті і радий потрапити сюди після виступу на Players Championship і знову виграти. Друга половина першої сесії була ключовою, – я програвав 0-4 та зміг відігратись до 4-4. Це дало мені серйозну опору в матчі.

Коли рахунок був 6-6 чи 7-6, я налаштував себе знайти нові сили. Великі гравці, на яких я виріс, як-от Стів Девіс і Стівен Хендрі, завжди знаходили щось додаткове, коли їм це було потрібно.

Я дуже багато працював над своєю грою, а також над собою як особистістю. Було багато душевних пошуків і щирих розмов. Мені довелося працювати над дечим, що було боляче змінити. Але це дало свій результат. Я кілька місяців тому знав, що моя гра є гарною, і був потрібен час, щоб довести це.

У сезоні залишилася одна подія, і я б заплатив багато грошей, щоб зберегти свою форму на ще пару тижнів. Якщо я зможу принести це терпіння та холоднокровність до Крусібла, я буду сейозною перешкодою для будь-кого.”

Кайрен Вілсон:

“Було два фрейми, які вирізнялись. Я відчував, що мені не пощастило зробити рахунок 5-3 на свою користь, оскільки я створив Шону купу складностей (снукер на останній червоній у восьмому фреймі). Але він зробив неймовірний вихід і поставив мене в складну ситуацію. Я був розчарований тим, що не був попереду в кінці першої сесії. І ввечері я помилився на складній червоній кулі, коли мав шанс повести з рахунком 7-5. Це важливі фрейми, і треба використовувати свої шанси проти такого гравця як Шон.

Останнім часом для моєї родини були важкі часи, тому було чудово, що вони зі мною цього тижня. У мене не було часу на тренування перед участю в цій події, тож потрапити до фіналу було величезним бонусом.”