Джадд Трамп – переможець Мастерс 2023!

Вчора відбувся тріумф Джадда Трампа!

У видовищному фіналі на Alexandra Palace Джадд Трамп переміг Марка Вільямса з рахунком 10-8.

В певний момент гри здавалося, що Трамп зникає, але він знайшов додаткову енергію, коли це було необхідно, і зміг яскраво фінішувати.

Вперше Трамп виграв цей титул в 2019 році і тепер став одинадцятим гравцем, що перемагав в фіналі турніру більше одного разу. Тепер 33-річний снукерист везе трофей Пола Хантера та головний приз £250,000 в Брістоль.

Це перша перемога Трампа в фінальному матчі після Turkish Masters в березні 2022.

Найголовніше для Трампа – це те, що він дав відсіч критикам, які ставлять під сумнів його рекорд перемог у великих турнірах. В кінцевому підсумку, великі гравці всіх часів визначаються їхнім рекордом у турнірах Потрійної корони. А Трамп не вигравав жодного з моменту свого подвійної перемоги на Мастерс та Чемпіонаті світу в 2019 році. Тепер він має чотири перемоги в турнірах Потрійної корони, на одну випереджаючи Террі Гріффітса та Шона Мерфі.

І Трамп довів, що він може перемагати, не покладаючись на свої найбільші переваги – великі брейки та безпомилкові удари. Його головною рисою цього тижня був бойовий дух. Він був близьким до того, щоб програти Райану Дею в першому раунді, але зміг з рахунку 5-3 здобути перемогу 6-5. Далі він зробив камбек в матчі з Баррі Хоукінсом та виграв 5-4. І в запеклій фінальній битві вийшов на перше місце в матчі проти одного з найважчих конкурентів у снукері.

У віці 47 років та 300 днів Марк Вільямс втратив шанс стати найстаршим в історії володарем титулу Потрійної корони. Валлієць залишився з семи перемогами в турнірах Потрійної корони та двома титулами Мастерс, і отримає грошовий приз у розмірі £100 000.

Відстаючи 5-3 після першої сесії, Вільямс швидко скоротив розрив ввечері, домінуючи у початковому фреймі. Трамп відповів брейком 66 (6-4), але Вільямс набрав обертів у перерві і з брейками 80 і 52 довів рахунок до 6-6. Марк зміг втримати темп, вигравши 13-й фрейм, щоб вийти вперед вперше після 1-0.

14-й фрейм, що тривав 57 хвилин, був вирішений, коли Вільямс отримав складний снукер на зеленій кулі, помилившись тричі, що дало Трампу достатньо очок, щоб зрівняти рахунок 7-7. Вільямс відповів брейком 107 очок, що був третім його сенчурі в матчі. У 16 фреймі Марк мав явний шанс, але втратив позицію, коли вів з рахунком 30-24. Трамп зробив брейк 30 очок, а потім поставив снукер на жовтій кулі, і з отриманого шансу зробив рахунок 8-8.

Обидва гравці мали можливості в 17-му фреймі, і справа дійшла до останньої червоної кулі. Поганий відіграш Вільямса дав шанс Трампу вийти вперед. У Вільямса був шанс на початку наступного фрейму, але він втратив цю можливість і міг лише спостерігати, як Трамп робив брейк 126 очок і тішив вболівальників показовими ударами на останній рожевій та чорній.

Джадд Трамп:

“Це більше, ніж перемога на турнірі Мастерс в 2019 році, оскільки це перший турнір Потрійної корони, який я виграв двічі. Всі списували мене з рахунків, я багато читав про те, що мої найкращі дні позаду. Тож виграти такий турнір, і перемігши когось такого, як Марк, – це неймовірно. У мене ще багато часу, і сподіваюся, я буду мати таку ж довгу кар’єру, як Марк, і продовжувати вигравати великі турніри.

Є велика різниця між перемогою та поразкою у цих фіналах з точки зору кар’єрного резюме. Коли потрапляєш на такі турніри, то маєш вигравати, тому що їх лише три на сезон. За всю кар’єру є шанс зіграти лише в 45-50 таких турнірах, тож виграти чотири – вже є великим досягненням. Це велика перемога, і вона, здається, назріла.

Коли рахунок був 8-7, я пропустив кілька шансів, а Марк просто не скористався можливістю, щоб зробити рахунок 9-7, що привело б до закінчення матчу. Він показував гарну атакуючу гру, і, можливо, це стало його слабким місцем, в підсумку, в останніх двох фреймах. Коли рахунок став 8-8 я пішов в туалет і бризнув водою на обличчя, повернувся і грав так, як повинен грати. В кінці матчу я почувався добре, не нервував.

Я мав програти три зі своїх чотирьох матчів цього тижня, але я просто зміг пробитися вперед. У мене кілька разів було відчуття, ніби я вже вибув із турніру.”

Марк Вільямс:

“Це була чудова гра та чудовий турнір, вболівальники були неймовірними. Я грав добре і докладав усіх зусиль. У мене було кілька шансів вийти вперед з рахунку 8-6, але непростих. Тим не менш, я насолоджувався кожною хвилиною матчу. В останньому фреймі в мене був шанс зробити рахунок 9-9.

Джадд виграв турнір, не граючи ідеально, і це показує, наскільки він гарний снукерист. Навіть коли він зачищав стіл в останньому фреймі, я дивився навколо і насолоджувався цим моментом, тому що ніколи не знаєш, скільки разів ти ще потрапиш сюди. Дуже сподіваюсь, що я повернуся наступного року.”