Марк Аллен – переможець Чемпіонату Великої Британії 2022!

Вчора в яскравому фіналі Марк Аллен здобув свій перший трофей Чемпіонату Великої Британії. Він переміг Діна Цзюньху (10-7), зробивши карколомний камбек з рахунку 1-6.

У захоплюючому завершенні турніру в Йорку Марк Аллен виграв дев’ять з останніх десяти фреймів із двома сенчурі та ще п’ятьма брейками понад 50 очок, завоювавши трофей і головний приз у розмірі 250 000 фунтів стерлінгів. Для Марка Аллена це другий титул Потрійної корони після перемоги на Мастерс у 2018 році.

Аллен програвав двічі в фіналі Чемпіонату Великої Британії в 2011 і 2018 роках, але йому пощастило втретє. Він зміг оговтатися після поганого старту, та в підсумку просто поховав Діна Цзюньху, – триразового переможця цього турніру.

На своєму шляху до фіналу Аллен відставав принаймні на два фрейми у всіх чотирьох матчах, але кожного разу робив камбек та перемагав. Ну а свій найкращий камбек тижня він зберіг на останній день.

Розвиток матчу повторив фінал Northern Ireland Open, коли він програвав з рахунком 4-1 і таки переміг Чжоу Юелуна (9-4). А сам камбек стоїть поряд з найкращими камбеками в фіналах Чемпіонату Великої Британії, зокрема успіхом Алекса Хіггінса 16-15 з рахунку 7-0 проти Стіва Девіса в 1983 році, та матчем Джон Хіггінса проти Марка Вільямса в 2010 році, коли він взяв останні п’ять фреймів і переміг з рахунком 10-9.

Це восьмий рейтинговий титул в кар’єрі Аллена. Тепер він наздоганяє Шона Мерфі, Пітера Ебдона та Джона Перрота, які мають по дев’ять титулів.

Марк перебуває в чудовій формі. Його перемога в Белфасті в жовтні слідом за другим місцем на British Open. Він піднявся з дев’ятого на п’яте місце у світовому рейтингу та утримує значне лідерство у верхній частині однорічного рейтингу з £ 380 000 на рахунку.

За останні два роки Аллен зіткнувся з особистими проблемами, включаючи розлучення та банкрутство, але тепер очевидно, що він зміг пережити свої найскладніші часи. Також він схуд більш ніж на 30кг за літо. Не обтяжений психологічним та фізичним тиском, зараз Марк грає на повну силу.

Дін, переможець турніру 2005, 2009 та 2019 років, втратив шанс стати четвертим гравцем, який виграв цей трофей чотири чи більше разів (після Ронні О’Саллівана, Стіва Девіса та Стівена Хендрі). Він перемагав Аллена в першій сесії 6-2, зробивши три сенчурі, але не зміг втримати свою перевагу в другій сесії. Дін має 14 рейтингових титулів, останнім з яких був саме успіх у 2019 році в Йорку. Дін отримав призові в розмірі 100 000 фунтів стерлінгів і піднявся з 38-го на 19-е місце у світовому рейтингу.

Марк Аллен:

“Я знав, що Алекс Хіггінс в свій час програвав з рахунком 7-0 і виграв фінал на цьому турнірі. Я вважаю, що це показує, що північні ірландці б’ються до останнього. Я ніколи не дозволяв собі опускати голову, навіть при рахунку 6-1. Коли я зробив рахунок 6-3, то щось змінилося, і я почувався чудово. Коли рахунок був 6-6, я відчував, що не збираюся здаватися, і це прекрасне відчуття на такому великому фіналі. Мій позитивний психологічний стан допоміг мені, і я справді пишаюся цим.

Це було справжнє полегшення, коли я забив останню рожеву кулю. Це були такі важкі дев’ять днів, і я був би спустошений, якби програв сьогодні. Зараз я пройшов дві третини шляху до Потрійної корони. Я знаю, наскільки важким буде Чемпіонат світу. Але якщо я продовжу робити те, що я роблю, я буду впевненим в своїх силах, коли приїду до Шеффілда.”

Дін Цзюньху:

“Марк був дуже сильним, коли робив свій камбек. Він завжди був хорошим гравцем, який робить класні камбеки, тому я не розслаблявся. Я не робив багато помилок, він просто добре забивав довгі удари, робив великі брейки та сенчурі. Коли рахунок став 6-6 я трохи втратив відчуття гри, і він зіграв набагато краще в другій сесії. Я майже не робив брейків, і раптом він взяв всю гру під контроль.

В останньому фреймі у мене був шанс І якби це було 9-8, то будь що могло статися. Я розчарований, у мене був чудовий шанс отримати цей титул. Але трофей завжди виграє найкращий гравець. Я залишатимуся впевненим в собі, триматиму голову високо та наполегливо тренуватимусь. Мені нічого не потрібно змінювати зараз, бо справи йдуть добре. Я не можу повернути все за один тиждень, але я лише спробувати виграти більше турнірів.”