Чемпіонат Великої Британії 2022. Фінал!

Дін Цзюньху та Марк Аллен зіграють сьогодні у фіналі чемпіонату Великої Британії.

Незважаючи на перемогу над Томом Фордом, Дін, схоже, потроху знижує темп після попередніх фантастичних ігор (в пергу чергу з Ронні). Так, після п’яти фреймів з Фордом рахунок був 5:0 на користь китайця, але мінімум пару фреймів Том повинен був забирати. Тим не менш, брейки 84, 55 та 62 очки – і повна перевага (за рахунком) Діна. Але, починаючи з шостого фрейму, все почало змінюватись. Вже Форд грає брейк за брейком та наздоганяє суперника. Серії 77 та двічі по 64 – і вже 3:5. Більш того, в дев’ятому фреймі Том робить третій поспіль брейк 64 очки, який зриває на простій червоній кулі за крок до фреймболу. Якимось дивом Дін вириває перемогу у фреймі за рахунку 0:64 і виходить до фіналу.

А потім до столу вийшли Джек Лісовські з прапором України на кейсі для кия та Марк Аллен. Чудовий початок Джека – серії 58 та 77, й 2:0. Але в третьому фреймі Лісовські поступається на чорній кулі, незважаючи на черговий брейк, цього разу 60 очок. В четвертій партії вже Аллен робить свій перший півсотенний брейк 63 й зрівнює рахунок.

Після восьми фреймів Лісовські знову виривається вперед на два фрейми – 5:3. Але недарма Марк Аллен є лідером сезону. Два наступних фрейми північноірландець виграє з брейками 115 та 74 очки й переводить гру в контру. В вирішальній партії Джек робить півсотенний брейк, лідирує майже до самого кінця, але прикра помилка на кольорових кулях зводить всі зусилля нанівець. Марк Аллен «видирає» перемогу з рахунком 6:5 та виходить до третього поспіль рейтингового фіналу. З останніх двадцяти зустрічей Марк виграв 18.

Отже, сьогодні фінал! Декілька цікавих деталей…

У Діна це 21-й рейтинговий фінал (14 перемог, 6 поразок) і 4-й на UK, три попередніх він виграв.

Марк вийшов у свій 16-й фінал (7 перемог, 8 поразок). Він двічі грав у фіналах Чемпіонату ВБ, і обидва рази програвав (2011 і 2018).

В фіналі суперники зустрічались два рази, двічі вигравав Аллен (Jiangsu Classic 2009 – 6:0, Ruhr Open 2013 – 4:1). На Чемпіонаті Великої Британії у сьогоднішніх фіналістів одна гра між собою – у 2010 році в 1/8 фіналу Марк переграв Діна 9:8.

Завдяки виходу до фіналу Дін Цзюньху піднівся на 19-ту сходинку в рейтингу (+19). Якщо переможе, переміститься аж на 10-ту. Також перемога дозволить Діну зіграти на Мастерс, не пустивши туди співвітчизника Яня Бінтао.

Аллен також покращив свої позиції. Тепер він 5-й (+4). Навіть у разі перемоги у фіналі, Марк залишиться там же, але суттєво підтягнеться до Ніла Робертсона.

20 листопада 2022Фінал
15:00Марк АлленДін Цзюньху
21:00Марк АлленДін Цзюньху