Підсумки Q School 2022

Підсумки Q School 2022

Сезон 2021/22 повністю завершений! Вчора відбулись матчі останнього третього турніру Q School, і визначились ще чотири переможці, що отримали путівки в мейн-тур.

Ними стали:

  • Лукас Клекерс
  • Дженсон Кендрік
  • Джон Естлі
  • Джеймс Кехілл

Українські спортсмени теж досить непогано виступили в третьому турнірі, хоч і не було досягнуто поставлених цілей.

Юліан Бойко поступився в 4-му раунді Джорджу Прегнеллу 2:4, до цього обігравши Біллі Джо Касла 4:2, та Гері Міллера 4:0.

Сергій Ісаєнко теж відмітився перемогою – в першому раунді він здолав індійця Діджвіджая Кадіана 4:1, а потім поступився досвідченому Рорі Маклауду 0:4.

Вашій увазі огляд фінального дня від Руслана Кориненка

У шеффілдському Ponds Forge International Sports Centre зіграні останні зустрічі Q School-2022. Дванадцятого в історії. Визначились ще чотири гравці, які отримали професійну ліцензію терміном на два сезони.

Зберіг місце в турі Лукас Клекерс. 26-річний німець в трьох останніх зустрічах обіграв Хаміма Хуссейна – 4:0, Курта Мафліна – 4:1 та Росса М’юра в контровому фреймі.

Для Клекерса це вже другий тріумф на QS. Перший відбувся в 2017 році. В мейн-турі німець відіграв чотири сезони (2017-2019, 2020-2022). З цієї частини сітки до мейн-туру не вийшов не тільки Мафлін, а й Акані Сонгсермсавад, який у 1/8 фіналу поступився М’юру.

Після деякої перерви повертаються до туру Джон Астлі та Джеймс Кехілл.
33-річний Астлі, в біографії якого шість сезонів в мейн-турі (2013-2015, 2016-2020) та перемога на QS-2016, у вирішальній зустрічі переміг одного з головних фаворитів Майкла Холта – 4:2. Гравець, який ще рік тому впевнено посідав місце в топ-32 світового рейтингу, не тільки вилетів з туру, але й не зміг відразу повернутися.

Така ж доля спіткала і ще одного відомого титулованого, та ще зовсім не старого Ендрю Хіггінсона. 44-річний гравець ще в 1/16 фіналу програв Стівену Холлуорту, хоча після чотирьох фреймів перемагав 3:1. Холлуорт в наступному колі вів 3:0 у грі проти китайця Чжао Цзяньбо, але примудрився поступитися 3:4. 18-річний Чжао другий тур поспіль дійшов до фінальної зустрічі, але знову програв. Цього разу з рахунком 1:4 Джеймсу Кехіллу. 26-річний Джеймс грав у турі шість сезонів – в 2013/2017 та 2019/2021 роках. І ось, після року відпочинку, племінник Стівена Хендрі повернувся.

Єдиним «повноцінним» новачком мейн-туру серед 12 переможців QS-2022 став Дженсон Кендрік. 21-річний англієць знаходився якраз в той частині сітки, з якої, як ми сподівалися, повинен був вийти до туру Юліан Бойко. Але поразка від Джорджа Прегнелла перекреслила надії. А ось Кендрік як раз Прегнелла й переміг, після чого виграв ще у одного аматора Хейдона Піні. Як бачимо, шлях до туру вийшов для Кендріка не таким вже важким. І прикро що їм не скористався Юліан.

Кращі за рейтингом QS гравці серед тих, хто не потрапив до мейн-туру, будуть як завжди запрошуватись на рейтингові турніри за наявності вільних місць. Правда, враховуючи той факт, що наступного сезону в турі буде 130 гравців, а не 122, як в минулому, цих самих місць буде не так багато. Перший номер аматорського рейтингу з величезним відривом– китаєць Чжао Цзяньбо. Два чвертьфінали та один 1/8 дали йому 59 очок. Другий – Росс Муїр, третій – Стівен Холлуорт. Далі в десятці Санні Акані, Деніел Велш, Флоріан Нюссле, Фарах Аджаїб, Росс Балмен, Іан Мартін та Курт Мафлін. Холт – 11-й, Хіггінсон – 13-й. Юліан Бойко посів 46-е місце, Сергій Ісаєенко – 95.

Ось, в принципі і все. Зі 130 гравців, які повинні прийняти участь в мейн-турі в сезоні, що розпочинається наприкінці червня, відомі прізвища 124. Ще чотири ліцензії розігруються зараз на азіатському Q School в Таїланді, одну отримає чемпіон Африки, одну – представник китайського туру. Україну буде репрезентувати чемпіон світу серед гравців до 18 років Антон Казаков.