Джек Лісовскі: “Мій дідусь – українець. Мені дуже сумно через те, що там відбувається”

Джек Лісовскі: “Мій дідусь – українець. Мені дуже сумно через те, що там відбувається”

Схоже, у World Snooker Tour взагалі поплутали правий та лівий береги.

14-й за рейтингом снукерист світу Джек Лісовскі розповів, що йому не дозволили віддати шану Україні на чемпіонаті світу 2022 року по снукеру.

30-річний Лісовскі народився в Челтнемі, але має українське коріння по лінії свого діда. На попередніх турнірах (таких як Gibraltar Open) він носив прапорець України на жилеті, але в Шеффілді на ЧС-2022 йому відмовили!

Організатори заходу заявили, що спорт не можна використовувати як «політичну платформу».

Лісовскі після перемоги над Метью Стівенсом у першому раунді ЧС у Крусіблі дивувався:

«Всі в цій кімнаті точно підтримують Україну, то чому, чорт забирай, я не можу носити прапор? Це те, що близько моєму серцю. Мій дідусь – українець, мій тато був там. Мені дуже сумно через те, що там відбувається».

Лісовскі, який зіграє з австралійцем Нілом Робертсоном у другому турі ЧС, пообіцяв, що у разі перемоги розмахуватиме українським прапором:

«Я намагався носити прапорець у Шеффілді. Але мені сказали, що я не маю права, якщо я не українець. У мене є трохи українського, але нібито цього було недостатньо, тому довелося зняти значок із жилета. Я грав із прапорцем на кількох турнірах, я хочу його носити, але мені не дозволили. Намагався отримати дозвіл. Якщо я виграю у Робертсона, розмахуватиму прапором на арені!»

У заяві організаторів, World Snooker Tour (WST), йдеться: «Як міжнародний вид спорту, ми завжди дотримувалися політики політичного нейтралітету, і з цією метою наша політика полягає в тому, щоб не дозволяти нашому виду спорту використовуватися як політична платформа на чемпіонаті світу зі снукеру.

Ми категорично проти вторгнення до будь-якої суверенної нації та всіх форм насильства чи придушення. Наші думки та молитви з людьми, які страждають внаслідок нинішнього конфлікту в Україні».

Країна-агресор росія вторглася в Україну 24 лютого, що призвело до тисяч смертей у зруйнованих містах та переміщення понад 11 мільйонів людей усередині України та за її межами.

За матеріалами: BBC

Переклад: Sport.ua