Ніл Робертсон – переможець English Open 2024

ніл робертсон

Ніл Робертсон пережив приголомшливий камбек китайця У Їцзе, та виграв фінальний матч English Open 2024 з рахунком 9-7.

Робертсона, здавалось, ніщо не зупинить на шляху до перемоги, коли він лідирував в матчі з рахунком 8-2. Однак талановитий У Їцзе повернувся до боротьби, і влаштував нервовий фініш на турнірі.

Ніл Робертсон пережив трофейну “посуху” після його епічної перемоги над Джоном Хіггінсом з рахунком 10-9 на Tour Championship 2022. Під час того сезону він здобув три рейтингові трофеї. Однак відтоді Ніл ще намагається знайти свою форму в грі.

Після невдалої кваліфікації на цьогорічний Чемпіонат світу, Ніл вирушив у літній навчальний табір, щоб знову відкрити для себе кращі результати. Він також працює з колегою-професіоналом і близьким другом Джо Перрі в якості тренера.

Падіння форми призвело до того, що Робертсон приїхав на цей турнір під 26-м місцем в світовому рейтингу, але головний приз в розмірі £100 000 дозволяє йому піднятися на 15-е місце. Це означає, що Джон Хіггінс втрачає місце в елітній групі топ-16 світового рейтингу вперше з 1995 року.

Це був знаковий тиждень для У Їцзе, незважаючи на поразку в фіналі. Він вперше ввійшов до топ-32 світового рейтингу, перемістившись на 31 місце. Окрім цього це був перший рейтинговий фінал для китайського снукериста.

Здавалося, що перемога в фінальному матчі вже була недосяжною для У Їцзе (8-2), але він зробив приголомшливий прорив. Брейки 100, 82 і 73 очки допомогли йому під час камбеку і рахунок раптом став 8-5 на користь Ніла. А червона куля, яка впала флюком в 14-му фреймі стала початком брейку 95 очок, який скоротив розрив лише до двох фреймів. Наступний фрейм також виграв У Їцзе і рахунок став ще більш загрозливим для Ніла (8-7).

У 16-му фреймі биток розташувався біля чорної кулі, причому обидва гравці поступово зміщували червоні кулі на інший бік столу у зловісно відкриту позицію. Зрештою у Робертсона червона куля впала флюком в жовту лузу, завдяки чому він зробив брейк 55 очок, і для У Їцзе вже був потрібен снукер. Після недовгого обміну відіграшами Ніл зробив успішний довгий удар по червоній кулі. Це був останній удар в матчі і після цього гравці вже обіймались та .

Ніл Робертсон:

“Я не вигравав пару років, і я грав чудово з рахунком 8-2. Я зіграв блискуче в першій сесії і використовував кожну незначну його помилку. І тоді все повалилось на мене.

Я намагався використати трохи мотивації, щоб залишатися спокійним. Я мало що міг зробити, тому що він грав чудово. Мова йде лише про те, щоб завжди зберігати самоконтроль. Треба бути готовим до того моменту, коли випаде шанс. І я був готовим.

Це була остання можливість для мене виграти турнір поруч з моїм татом Яном перед тим, як він повернеться до Австралії. Він небагатослівна людина, але сьогодні ввечері він був вражений. Я грав 20 років як професіонал, і він ніколи не бачив особисто, коли я вигравав в фіналі. Я дуже радий виграти для нього один турнір.

Поки рахунок був 8-2 можна стверджувати, що це була найкраща гра, яку я коли-небудь показав на турнірі. Я контролював так багато матчів і програв загалом лише п’ять фреймів, щоб потрапити у фінал. Я дійсно всім задоволений. Приємно отримати перемогу разом з Перрі, моїм тренером. Можливо, були люди, які сумнівалися, чи робота з ним допоможе, і ця перемога показала, що це так.”

У Їцзе:

“Думаю, у другій половині матчу я не відчував тиску. Я почувався дуже добре, але було вже трохи запізно. Це був мій перший фінал, тож спочатку я відчував невеликий тиск.

Я не ставив перед собою жодної мети в цьому матчі. У 1/8 фіналу я грав проти Джадда і хотів перемогти його. Я хотів отримати реванш і зробив це. Було чудово грати в фіналі перед такою великою аудиторією. Я ні про що не шкодую.”

ніл робертсон