Півфінал Wuhan Open 2024: троє проти одного

В Ухані сьогодні четверо претендентів змагаються за вихід в півфінал.

Три з чотирьох півфіналістів є представниками країни-господаря, Китаю: Лун Цзехуан, Сяо Годун та Си Цзяху. Така ситуація склалась лише вдруге в історії рейтингових турнірів.

Проте тріо китайських снукеристів буде протистояти лідеру світового рейтингу – Джадду Трампу.

Лун Цзехуан – Сяо Годун

Чудова гра цього тижня як від Лун Цзехуана, так і від Сяо Годуна дала можливість одному з них вперше завоювати рейтинговий титул.

Лун, який родом з Уханя впевнено переміг Джека Лісовскі з рахунком 5-1 в чвертьфіналі.

Джек вражаюче перемагав своїх суперників, але ще один турнір закінчився для нього розчаруванням.

Для Луна, який уперше став професіоналом лише в 2023 році, гарантовані призові за вихід в півфінал (£30 000) підняли його в попередньому рейтингу до топ-64.

Виступ Сяо на турнірі був, можливо, ще більш вражаючим, враховуючи суперників, з якими йому довелося грати.

Годун, який двічі посідав друге місце на рейтингових турнірах, переміг на своєму шліху чемпіона світу Кайрена Вілсона, Баррі Хокінса та Шона Мерфі.

Проти останнього Сяо розпочав матч з брейків 139, 113, 125 і 75 очок, перш ніж зрештою здобув перемогу з рахунком 5-1.

Така форма, у поєднанні з його більшим досвідом на таких стадіях змагань у порівнянні з Луном, повинні зробити Сяо фаворитом в зустрічі.

Два китайських снукеристи ніколи не зустрічалися один з одним в професійному матчі, тому це буде новий досвід для обох гравців.

Джадд Трамп – Си Цзяху

В повторенні фіналу German Masters 2024 Джадд Трамп зустрічається з Си Цзяху.

Трамп грав далеко не найкраще під час свого чвертьфінального матчу, але зумів перевершити Кріса Вейкліна з найменшою перевагою в рахунку 5-4.

Тим часом Си вперше в кар’єрі переміг Чжана Аньду і вдруге цього сезону вийшов в півфінал турніру.

Си Цзяху швидко стверджується як один із найкращих гравців, і його стабільність тепер відповідає неймовірному таланту, яким він вже володіє.

Перемога над Трампом на цьому етапі турніру стане ще одним кроком до досягнення вищих ешелонів гри.

Незважаючи на те, що чинний переможець Wuhan Open цього тижня, можливо, не демонструє найвищих стандартів, здатність Трампа все одно продовжувати боротьбу є надзвичайною.

Трамп, який був лідером рейтингу після перемоги в Саудівській Аравії цього сезону, був невпинним переможцем турнірів протягом останніх 12 місяців.

Дійсно, якби він виграв Wuhan Open, це був би його восьмий титул починаючи з першого тижня жовтня 2023 року.

Си Цзяху програв усі шість своїх попередніх зустрічей з Трампом, і є підозра, що йому, можливо, доведеться придумати щось особливе, щоб перервати цю чорну смугу.

За матеріалами snookerhq.com


Си зробив цей брейк в четвертому фреймі матчу з Джаддом Трампом. Всього двома фреймами раніше Си зробив брейк 144, який на той момент був найвищим брейком турініру.

Це – четвертий максимальний брейк в сезоні та 206-й офіційний максимум в історії професійного снукеру.

Тепер Си претендує на приз в розмірі £5,000 за найвищий турнірний брейк.

11 жовтня1/2 фіналу
09:00Сяо Годун64Лун Цзехуан
14:30Джадд Трамп26Си Цзяху

Сяо Годун виграв п’ять фреймів поспіль, зробивши феноменальний камбек і переміг Лун Цзехуана з рахунком 6-4.

Перемога Сяо дає йому вихід до третього рейтингового фіналу в його кар’єрі. У завтрашньому фіналі китаєць Сяо зіграє зі співвітчизником Си Цзяху.

Сяо Годун досяг першого фіналу ще в 2013 році, коли він і Дін Цзюньху увійшли в історію на Шанхай Мастерс, адже змагалися в першому в історії рейтинговому фіналі між двома китайськими гравцями. Матч завершився на користь Діна з рахунком 10-6.

Поразка Лун Цзехуана завершує найважливіший тиждень його молодої кар’єри, яка триває лише другий сезон. 27-річний гравець наче обрав цей турнір для того, щоб дійти до свого першого рейтингового півфіналу, адже він родом з Уханя.

Лун переміг Марка Селбі, щоб пройти кваліфікацію, а також переміг Джексона Пейджа та Джека Лісовскі цього тижня в Китаї. Ці результати порадували його вболівальників і родину, яка спостерігала з трибун.

Коли матч почався Лун взяв під контроль гру і завдяки двом сенчурі-брейкам (104 очки та 141 очко) отримав перевагу в рахунку 4-1.

Однак з цього моменту більш досвідчений Сяо взяв на себе ініціативу в грі. Годун виграв п’ять фреймів поспіль з брейками 130, 112 і 91 очко, чого вистачило щоб забезпечити собі перемогу в матчі.

Сяо Годун:

“Я дуже радий потрапити до фіналу. Лун Цзехуан теж добре зіграв сьогодні. Коли він вигравав 4-1, я відчував великий тиск. Лун є професіоналом лише два роки, і я думаю, у нього великий потенціал. Цей турнір зокрема дасть значний поштовх його кар’єрі. Його сім’я підтримувала його, і це, безумовно, допомогло.

Я пам’ятаю, як ми з Діном стали першими гравцями [китайськими], що зіграли разом в рейтинговому фіналі ще в 2013 році. Це привернуло багато уваги. Тепер, коли я дійшов ще до одного фіналу тут, я сподіваюсь побачити більше китайських гравців, які досягнуть такого результату на домашніх турнірах. Це показує, що у снукера в Китаї є яскраве майбутнє. Для молодих гравців будь-яке вдосконалення є натхненням. Тепер Дін не відчуває такого великого тиску, як в той час, коли він ніс на своїх плечах всю гру.”

Си Цзяху продемонстрував неймовірну результативність, перемігши з рахунком 6-2 Джадда Трампа.

Завдяки неймовірному результату 22-річний китаєць зібрав 672 очки, включаючи три сенчурі та перший в кар’єрі максимальний брейк.

Знаковий результат призвів до того, що Си здобув свою першу перемогу над Трампом. До цього матчу Си програв попередні шість зустрічей, включаючи цьогорічний фінал German Masters.

Тепер він візьме участь в третьому суто китайському рейтинговому фіналу в історії снукеру.

Сяо Годун та Си Цзяху змагатимуться в завтрашньому титульному матчі, де буде розіграний головний приз у розмірі £140 000. Обидва гравці змагаються за перший рейтинговий титул.

Трамп вибуває з турніру, досягнувши чергового рейтингового чвертьфіналу. Цього сезону Джадд доходив до стадії 1/4 фіналу в кожному рейтинговому турнірі!

Саме Трамп розпочав сьогоднішній вечірній матч у швидкому темпі, зробивши сенчурі 109 очок (1-0). Однак Си дав нищівну відповідь з брейками 144 та 61 очоко і вийшов вперед з рахунком 2-1. А потім він зробив чудовий максимальний брейк, чим привів своїх домашніх вболівальників у захват і збільшив перевагу в рахунку 3-1.

Після перерви Трамп мав першу нагоду взяти фрейм, але зміг зібрати лише 59 очок. Але цього було недостатньо, оскільки Си безжально покарав його виграшним брейком 81 очко.

Трамп намагався створити певний опір, зробивши брейк 89 очок в шостому фреймі (4-2). Проте брейки 108 і 71 очко допомогли Си Цзяху впевнено здобути перемогу в матчі.

Си Цзяху:

“Цього разу я зберіг спокій, граючи проти Джадда. Я програв багато матчів, хоча робив брейки більше 60 очок, тому я не дуже сподівався перемогти його. Я просто зосередився на тому, щоб вчитися у нього та грати в свою гру. Сьогодні я не відчував великого тиску, тому грав дуже спокійно.

Я б поставив собі дев’ять з десяти за виступ, мінус один бал за мої відіграші. Мої відіграші були досить поганими, і я відчуваю, що це та сфера, на якій мені потрібно зосередитися найбільше. З точки зору ударів та інших аспектів я ставав кращим з кожним матчем.

Удача була на моєму боці, і я дуже радий, що зробив максимум. Я бачив, як багато професійних гравців робили свій перший і другий максимальні брейки, а я навіть не зробив жодного. Я дуже хотів зробити це і сьогодні я нарешті мені вдалось.”

Джадд Трамп:

“Це найкращий виступ проти мене на даний момент. За винятком, можливо, Джона Хіггінса та Ронні. Це – найкраща гра, яку можна було показати. Він дуже чисто забивав. Наприкінці для нього це було як показовий матч. Йому це дуже сподобалося, і він хотів би залишитися там на всю ніч.

З того, що я побачив, він на набагато випереджає будь-кого його віку або в межах п’яти років. Важко тримати таку гру, але він впорався. Тепер, коли всі це побачили, він буде відчувати набагато більше тиску від очікувань виграти на Чемпіонаті світу або інших турнірах.”

Attachment