Андрес Петров – переможець першого турніру Q Tour Великої Британії /Європи 2024/2025

Андрес Петров переміг Раяна Томерсона з рахунком 4-3 в драматичному фіналі в Northern Snooker Centre в Лідсі та виграв перший європейський турнір сезону Q Tour 2024/2025.

Естонський снукерист пройшов непростий шлях до фіналу турніру і тепер посідає перше місце в рейтингу Q Tour Європи.

Петров увійшов в історію в 2022 році, вигравши Чемпіонат Європи EBSA і став першим в своїй країні професіоналом.

Андрес продемонстрував свою рішучість в фінальний день турніру, зробивши камбек з рахунку 1-3 як в чверть-, так і в півфіналі, а потім відзначився двома сенчурі-брейками в вирішальному матчі.

Загалом 154 гравці, що є новим рекордом для турнірів Q Tour, прибули до Northern Snooker Center в Лідсі. Протягом перших двох днів 106 гравців змагалися, щоб приєднатися до 48 сіяних учасників на етапі 1/32 фіналу.

Протягом перших двох днів вибули кілька відомих гравців, в тому числі колишні професіонали Адам Даффі, Ребекка Кенна та Віктор Саркіс.

Тим часом 17-річний шотландець Джек Борвік відзначився приголомшливим турнірним хай-брейком 139 очок в матчі проти Деніела Беглі, який він виграв з рахунком 3-0. Потім Борвік здобув перемогу над колишнім професіоналом Кулдешем Джохалом з рахунком 3-1, і пробився до 1/32 фіналу, де поступився Крейгу Стедману.

Андрес Петров вступив у боротьбу в суботу, і перемоги з рахунком 4-2 над Родіонсом Юдінсом і Халімом Хуссейном дозволили естонцю забронювати собі місце в останній день.

Відносно комфортна перемога з рахунком 4-1 над Хамімом Хуссейном, братом Халіма, вивела Петрова в чвертьфінал, де він зустрівся з 48-річним Саймоном Бедфордом.

Незважаючи на брейк 61 очко в третьому фреймі, Петров програвав з рахунком 1-3 і був на межі поразки від Бедфорда в 1/4 фіналу.

Успіх на респоті чорної кулі в п’ятому фреймі призвів до того, що естонець скоротив своє відставання. З цього моменту Петров продемонстрував свої бойові якості і здобув перемогу у вирішальному фреймі.

Петрову довелося ще раз використати ці якості в півфіналі проти Саймона Блеквелла, коли англієць лідирував з рахунком 3-1. Однак Петров знову відмовився здатись та довів гру до вирішального фрейму, вигравши драматичний шостий фрейм на фінальній чорній кулі. І в останньому сьомому фреймі Андрес переміг з рахунком 71-0.

Ця перемога виивела Петрова в фінал з австралійцем Раяном Томерсоном, який теж вилетів з мейн-туру наприкінці минулого сезону.

Раян Томерсон вражаюче пройшов через вісім раундів, щоб дійти до фіналу, здобувши помітні перемоги над колишніми професіоналами Харві Чендлером, Джеймсом Кехіллом і Стівеном Холлвортом.

Але схоже це був день Петрова, адже «Талліннський Ламборгіні», зі старту взяв лідерство в рахунку 3-0 з брейками 121, 90, 55 і 51 очко, та опинився лише за один фрейм від титулу.

Томерсон вже довів, що може боротися, і після того як він взяв четвертий фрейм на останній чорній кулі, він ще й зробив брейк 72 очки в п’ятому фреймі (3-2).

У шостому фреймі Петров вийшов вперед з рахунком 62-0 і, здавалося, вже матиме перемогу в матчі, але кліренс 64 очки від Томерсона призвів до нічиєї (3-3).

Андрес зберіг, мабуть, свій найкращий брейк турніру для найважливішого моменту, – він зробив чудовий кліренс 119 очок (друге його сенчурі в фіналі) і забезпечив собі титул переможця.

Успіх Андреса означає, що він робить ідеальний старт для повернення в мейн-тур, адже гравець з найвищим рейтингом наприкінці сезону отримає дворічну професійну карту.

Другий турнір серії Q Tour Європи відбудеться в Софії (Болгарія) з 20 по 22 вересня.