Переможці першої події Q School: Артемійс Жижинс, Аллан Тейлор, Хейдон Піні, Ван Юйчень

Вчора визначились чотири переможці першої події Q School, які отримають дворічні професійні карти в мейн-тур.

Англієць Хейдон Піні переміг північноірландця Джерарда Гріна з рахунком 4-1 і вперше отримав статус профі.

Піні раніше зазнав чотири поразки в фінальних раундах Q School. Однак успіх цього року дозволив йому нарешті отримати дворічну карту в мейн-тур.

Завдяки виступам на аматорських змаганнях останніми роками, Хейдон неодноразово грав і в професійних турнірах. Зокрема, він переміг Луку Бреселя з рахунком 4-2 на WST Classic 2023.

Йому можна пробачити той тиск, який він відчував цього року в фінальному раунді Q School, адже він неодноразово опинявся в такій ситуації. Однак брейки 100 і 53 очки допомогли йому отримати перевагу в рахунку 3-0. Досвідчений Джерард Грін виграв два 40-хвилинних фрейми і відігрався до 3-2. Але Піні взяв шостий фрейм і забезпечив собі перемогу в матчі і здійснив свою мрію.

Хейдон Піні:

“Це – неймовірне відчуття. Я зазнав чотири поразки в останньому раунді і нарешті виграв цього разу. Було багато крові, поту і сліз. Я думав, що буду плакати чи махати кулаком, але відчув просто полегшення.

Я програв Дженсону Кендріку пару років тому. Я не просто програв, я був розбитий. Наближався той момент, коли мені потрібно було це зробити найближчим часом, інакше це стало б неможливим. Нарешті перемогти – це дивно.”


Латвієць Артемійс Жижинс став першим професійним гравцем Латвії після перемоги над Кейденом Браерлі з рахунком 4:2.

17-річний хлопець став національним чемпіоном своєї країни минулого року після перемоги з рахунком 5-2 над Родіоном Юдіним в фіналі.

В фінальному раунді Q School Жижинс показав чудовий виступ і поклав край надіям Браерлі вперше стати професіоналом. На шляху до перемоги Артемійс зробив брейки 120, 88 і 51 очко.


Аллан Тейлор швидко оговтався після вильоту з туру і одразу повернув собі місце завдяки перемозі з рахунком 4-3 над колишнім профі Крісом Тоттеном.

Тейлор програвав з рахунком 2-3, але в підсумку виграв свій матч 1/8 фіналу проти Саймона Блеквелла (4-3). В фінальному двобої він знову відставав з рахунком 2-3, але взяв останні два фрейми і забезпечив собі перемогу в матчі.

Аллан Тейлор:

“Найголовніше відчуття — це полегшення. Я впевнений, що всі інші хлопці сказали такі ж слова. Я прийшов сюди, маючи план. Я добре підготувався до Чемпіонату світу, а потім мав кілька тижнів відпочинку, перш ніж повернутися до справ.”


Ван Юйчень повернув собі місце в турі завдяки перемозі з рахунком 4-3 над валлійцем Діланом Емері, який нещодавно покинув мейн-тур.

Ван грав в мейн-турі між 2016 і 2018 роками.