Фергал О’Брайен завершив свою снукерну кар’єру

Легендарний снукерист з Ірландії 52-річний Фергал О’Брайен завершив свою 33-річну кар’єру професійного гравця після поразки з рахунком 8-10 від Мостафи Доргама в Шеффілді.

Фергал на початку цього сезону оголосив, що це буде його останній сезон, і мав бажання зіграти в театрі Крусібл вперше за останні сім років.

Але невтішна поразка в першому раунді кваліфікації опустила завісу над його довгою кар’єрою серед еліти снукеру.

Чемпіон рейтингових змагань

Вперше ставши професіоналом в 1991 році, Фергал О’Брайен зарекомендував себе як гідний суперник для будь-кого з найкращих зірок снукеру.

Слава високого рівня належним чином прийшла до Фергала на British Open 1999, коли на той час 27-річний О’Брайен переміг Джона Хіггінса в півфіналі та Ентоні Хемільтона в фіналі, та викарбував своє ім’я на трофеї.

Пізніше О’Брайен взяв участь в ще двох рейтингових фіналах, завершивши фіналістом в 2007 році на Northern Ireland Trophy та на Gdynia Open PTC в 2014 році.

Розчарування на Мастерс

Фінал Мастерс 2001 з теплотою запам’ятався завдяки героїчному камбеку Пола Хантера, який зміг відігратись та в підсумку виграти трофей вперше в кар’єрі.

Суперником Хантера в той день був Фергал О’Брайен.

Беручи участь в турнірі лише вдруге, О’Брайен переміг Марка Вільямса з рахунком 6-5 в першому раунді. Далі була перемога з рахунком 6-2 над Кеном Дохерті, а згодом він дійшов до фіналу, вигравши у Дейва Гарольда з рахунком 6-4.

Все виглядало так, що О’Брайен має отримати успіх в одному з головних снукерних турнірів, але він змарнував перевагу в рахунку 7-3. І тоді Хантер зробив свій камбек та виграв драматичний вирішальний фрейм.

Двогодинний вирішальний фрейм

Говорячи про вирішальні фрейми, О’Брайен брав участь в ще одному такому фреймі під час кваліфікації на Чемпіонат світу 2017.

Вже відомий своєю наполегливістю, небажанням здаватись та сильним темпераментом, що принесло йому прізвисько «Безстрашний Фергал», О’Брайен довів це до крайнощів в матчі проти Девіда Гілберта в Шеффілді.

Рахунок був 9-9, а переможець мав отримати “квиток” в Крусібл. І тому О’Брайен та Гілберт ніяк не могли вирішити хто буде переможцем, і цей фрейм побив абсолютний рекорд тривалості.

Після 123 хвилин і 41 секунди, які включали півгодинну боротьбу на жовтій кулі, О’Брайен нарешті отримав бажану перемогу та потрапив до основної сітки Чемпіонату світу, що стало його останнім виступом на ЧС.

Гравець найкращої десятки

О’Брайен, який зробив сенчурі-брейк в своєму першому в історії фреймі в Крусібле в 1993 році, мав хист регулярно програвати в останньому раунді кваліфікації до Чемпіонату світу.

Як наслідок, він не фігурує в історії Чемпіонату світу так багато, як мабуть, заслуговує його довга кар’єра.

Але у нього були моменти в Шеффілді, особливо в період з 1998 по 2002 рік, коли він грав у Крусібле п’ять разів поспіль.

Найкращий час для О’Брайена настав в 2000 році, приблизно через рік після того, як він виграв British Open і незадовго до того, як програв на Мастерс.

Перемігши Кріса Смолла та Стівена Лі, О’Брайен дійшов до чвертьфіналу, де його шлях обірвав майбутній чемпіон Марк Вільямс.

Його послідовність в грі в той час допомогла йому стати гравцем з топ-10 та посісти дев’яте місця у світовому рейтингу.

Сенчурі Фергала

Можливо, О’Брайен був відомий своєю здатністю здобувати перемоги з важким стилем гри, але він також міг робити гарні брейки, коли був у формі.

Він один із лише 43 людей, які зробили понад 200 сенчурі-брейків в мейн-турі.

П’ять із них були зроблені в неймовірному матчі другого раунду Чемпіонату Великої Британії 2016.

Під час поразки Баррі Хокінса з рахунком 5-6 О’Брайен зробив фантастичні п’ять сенчурі-брейків, і побив рекорд для змагань в форматі до 6 перемог.

Статистика

Найвище місце в рейтингу – 9

Рейтингові перемоги – British Open 1999

Сенчурі – 243

Максимуми – 1 (Ліга Чемпіонату 2016)

Призові за кар’єру – £1,456,351