Бай Юйлу виграла Чемпіонат світу зі снукеру серед жінок

Снукеристка з Китаю Бай Юйлу перемогла Мінк Нутчарут з рахунком 6-5 в драматичному фіналі Чемпіонату світу зі снукеру серед жінок в Дунгуань Чанпін, Китай.

Ця перемога приносить 20-річній Бай місце в професійному турі вперше в її кар’єрі. Тепер вона приєднається за мейн-туру, починаючи з сезону 2024/25. Талановита Бай Юйлу минулого року дійшла до фіналу, але програла Байпат Сіріпапорн.

Бай Юйлу перебувала у вражаючій формі протягом тижня і в перших п’ятьох матчах Чемпіонату не програла жодного фрейму. Окрім цього Бай також отримала титул чемпіонки світу серед молоді до 21 року. Тепер в неї два рейтингові титули в кар’єрі після всього п’яти виступів. В травні минулого року вона виграла свій перший рейтинговий турнір серед жінок на British Open, обігравши у фіналі Ріенн Еванс.

Мінк Нутчарут, яка завоювала цей трофей в 2022 році, не програла жодного фрейму на турнірі доки не дійшла до фіналу.

Фінальний поєдинок став матчем, який залишиться в пам’яті надовго. Окрасою матчу був турнірний хай-брейк 122 очки від Бай Юйлу, який є найкращим результатом, що коли-небудь був зафіксований під час фіналу Чемпіонату світу.

Стартовий фрейм матчу виграла Бай Юйлу, а другий у важкій боротьбі взяла Мінк. Нутчарут знадобилось два снукери, щоб зрівняти рахунок (1-1). А далі Бай виграє два фрейми поспіль з брейком 122 очки в третьому фреймі (3-1). Мінк Нутчарут дала гідну відповідь, взявши три фрейми поспіль (3-4). Далі Бай з брейками 97 та 75 очок знов перехопила лідерство в матчі (5-4). Але Нутчарут зрівняла рахунок, завдяки перемозі на кольорових кулях в 10-му фреймі (5-5).

Обидві снукеристки мали шанси у вирішальному фреймі і доля всього матчу вирішувалась на кольорових кулях. Нутчарут вела з рахунком 46-43, але не змогла вийти на коричневу кулю. Бай забила коричневу та синю, зробивши рахунок у фреймі 52-46. Бай поставила снукер для Мінк на рожевій кулі і та змогла вийти з нього, але залишила суперниці шанс. Бай Юйлу забиває рожеву кулю в верхній кут і виграє матч та трофей Менді Фішер.

Бай Юйлу стала четвертою спортсменкою з Азії, яка виграла чемпіонський титул, і першою з материкового Китаю. Тепер вона також стане першою жінкою з материкового Китаю, яка отримала статус профі та приєднається до мейн-туру з наступного сезону. Окрім цього Бай Юйлу має можливість отримати місце на турнірі Чемпіон Чемпіонів.

Для Нутчарут цьогорічний фінал є другою поразкою з трьох виступів у світовому фіналі. Раніше вона програла Ріенн Еванс в 2019 році. Однак Мінк залишається на першому місці в світовому рейтингу та має гарні можливості, щоб забезпечити собі ще два роки професійного туру, зігравши лише одну рейтингову подію цього сезону та значну перевагу до другого місця Ин Оньї.