Ліам Дейвіс – переможець Чемпіонату Європи серед молоді до 21 року!

Ліам Дейвіс переміг Антоні Ковальскі з рахунком 5-3 в фіналі Чемпіонату Європи серед молоді до 21 року, що проходив в Боснії та Герцеговині, і отримав дворічну карту в мейн-тур.

Успіх 17-річного Ліама в Сараєво означає, що починаючи з сезону 2024/25 він вперше в своїй кар’єрі виступатиме як професіонал в мейн-турі.

Завдяки цій перемозі він також зіграє в майбутніх кваліфікаційних раундах Чемпіонату світу 2024. В 2022 році на Чемпіонаті світу Дейвіс встановив рекорд як наймолодший гравець, який коли-небудь вигравав матч на цьому змаганні.

Дейвіс був дуже близький до того, щоб отримати статус професіонала всього за кілька днів до цього в плей-офф WPBSA Q Tour Global, який проходив разом з Чемпіонатом Європи EBSA. Але в матчі проти Дуейна Джонса він програв у вирішальному фреймі (9-10).

Забезпечивши собі вихід з групового етапу, Девіс здолав в 1/16 фіналу новоспеченого чемпіона Європи EBSA серед юнаків до 16 років Владислава Гредінара з рахунком 4:1.

Подальші перемоги над Тійсом Пауелсом (4-2) та Андрейсом Пріпйоксом (4-0) забезпечили йому півфінальну зустріч з латвійським снукеристом Артемійсом Жіжінсом.

Брейк 100 очок від Дейвіса в другому фреймі дозволив йому зрівняти рахунок після того, як Жіжінс взяв перший фрейм. Далі Ліам виграв третій та четвертий фрейми (3-1).

Проте латвійський снукерист відмовився здатись без бою та взяв п’ятий фрейм, а в шостому зробив приголомшливий брейк 128 очок і зрівняв рахунок (3-3). У вирішальному фреймі Ліам Дейвіс виявився сильнішим і з рахунком 64-32 іиграв фрейм та вийшов у фінал турніру.

Перші шість фреймів в фіналі гравці поділили між собою (3-3). А далі валлієць Ліам продемонстрував свій клас, коли зміг взяти два фрейми поспіль, та забезпечив собі титул чемпіона.

Ліам Дейвіс:

“На останніх кількох кулях я просто намагався зосередитися на ударах по битку. Мої руки тремтіли. Для мене дуже багато означає те, що я нарешті потрапив в мейн-тур, хоча я і втратив кілька шансів за останні два роки. Я думаю, що я готовий до цього зараз. Мама, тато і брат мене дуже сильно підтримували, тому я радий дати їм щось у відповідь.”


Змагання серед молоді до 16 та 18 років вже також завершились в Сараєво.

15-річний Владислав Гредінар з Молдови отримав трофей серед молоді до 16 років, а нещодавній чемпіон WSF серед молоді Булчу Ревес поповнив свою скарбничку трофеїв, перемігши також і в чемпіонаті Європи серед молоді до 18 років.