Дуейн Джонс, Амір Сархош, Мохамед Шехаб – нові учасники мейн-туру!

Дуейн Джонс, Амір Сархош і Мохамед Шехаб отримали дворічні карти в мейн-тур, завдяки перемозі на Q Tour Global плей-офф у Сараєво.

В сезоні 2023/24 Q Tour вперше став глобальним, включивши в себе серії на Близькому Сході, в Америці, Азійсько-Тихоокеанському регіоні та Великобританії/Європи. Снукеристи з усього світу протягом року змагалися в регіональних турах, щоб отримати бажане місце в глобальному плей-офф, де було розіграно три карти в мейн-тур.

Дуейн Джонс переміг іншого валлійця Ліама Дейвіса в драматичному вирішальному фреймі (10-9). Таким чином Джонс забезпечив собі повернення в мейн-тур після однорічної відсутності, вибувши з туру в кінці сезону 2022/23.

30-річний Джонс розпочав свій виступ на плей-офф з перемоги над Віто Пуополо з Канади. Дуейн не подарував супернику жодного фрейму і матч завершився з рахунком 5-0.

В півфіналі Дуейн переміг Флоріана Нюссле з рахунком 6-3.

З іншого боку сітки 17-річний Ліам Дейвіс дійшов до фінального матчу, здобувши впевнену перемогу над колишніми професіоналами – Пітером Девліном (5-2) та Рорі Маклаудом (6-1).

Брейк 79 очок допоміг Джонсу взяти три з перших чотирьох фреймів, і наприкінці першої сесії він мав перевагу в рахунку 6-3.

Ліам Дейвіс перевернув гру з ніг на голову в другій сесії, взявши шість з наступних семи фреймів, та вийшов вперед в рахунком 7-9 і опинився за крок від перемоги.

Однак гра надалі не склалась на користь Ліама, оскільки на досвіді Джонс взяв наступні два фрейми та оформив контру. І у вирішальному фреймі Дуейн зміг витримати тиск та отримав перемогу.

Дуейн Джонс:

“Весь вечір я почувався жахливо, мені було важко починаючи з першого удару. Але я просто сказав собі, що я зараз тут, тому повинен викластись на 100 відсотків. Я доклав усі свої зусилля і сталися дивні речі.

Я був просто розбитий, коли вилетів з туру. Коли я вилітав раніше, то завжди повертався через Q School, тому цього разу я відчув яким важким є шлях аматорів. Я не думав, що це буде настільки складно. Я кілька разів відчував бажання кинути все, але снукер у мене в крові, і так буде завжди.

Я завжди наполегливо тренувався, але наступного сезону спробую додати ще 10%. Я повинен потрапити в топ-64, я не можу продовжувати вилітати і знов повертатися, тому що це накладає свій відбиток на мене.

[Про Ліама Дейвіса]: Цей результат буде для нього неприємним, але в довгостроковій перспективі це гарний досвід. У нього все вийде, він – ще дитина, але у нього є всі завдатки, щоб прорватись і показати себе.”


Амір Сархош переміг в фіналі Юліана Бойко з рахунком 10-8, і тим самим відклав повернення Юліана в мейн-тур а сам вперше в кар’єрі отримав статус професіонала.

Іранський снукерист пройшов кваліфікацію до Q Tour плей-офф як найкращий гравець серії Близького Сходу.

В своєму стартовому матчі Амір переміг Харві Чендлера з рахунком 5-4, зробивши брейк 101 очко у вирішальному фреймі.

А перемога з рахунком 6-2 над чемпіоном Англії серед аматорів Стівеном Холлвортом дозволила Сархошу забронювати собі місце в фіналі.

Юліан Бойко програв лише два фрейми на шляху до фіналу, перемігши Кріса Тоттена з рахунком 5-1 та Тайлера Різа з рахунком 6-1.

Юліан Бойко взяв лідерство на початку фіналу, вигравши перші два фрейми.

Однак Сархош швидко взяв все в свої руки та виграв шість з наступних семи фреймів, і наприкінці першої сесії рахунок вже став 6-3 на його користь. В другій сесії Амір втримав гарну форму і довів рахунок до 9-5.

Юліан Бойко відмовився здаватися і виграв наступні три фрейми поспіль, скоротивши відставання до 9-8, чим збільшив тиск на суперника. Однак Сархош витримав напругу і в 17-му фреймі, з брейком 51 очко забезпечив собі перемогу в матчі.

Амір Сархош:

“Я радію, що потрапив у професійний тур. Це була складна гра, але я зробив усе, що міг, і став переможцем.”

32-річний Амір приєднається до Хоссейна Вафаї, як представника Ірану в мейн-турі, і планує працювати з ним протягом свого першого року в якості професіонала.

“Я знаю Хоссейна близько 15 років, і ми добрі друзі. Ми кілька місяців будемо тренуватися разом.

Це – лише початок. Я знаю, що в турі буде важко, але я зроблю все, що в моїх силах. Я радію, що снукер розвивається на Близькому Сході, і з кожним днем він ставатиме кращим.”


Мохамед Шехаб переміг Юй Кіу Чана з Гонконгу з рахунком 10-8.

Успіх Шехаба в Сараєво означає, що обидва гравці, що кваліфікувались із серії Q Tour Близького Сходу, яка проводиться вперше цього сезону, отримали професійний статус на плей-офф.

47-річний гравець з Об’єднаних Арабських Еміратів приголомшливо розпочав виступ і всуху переміг нещодавнього півфіналіста Чемпіонату WSF Деніела Вомерслі.

Його півфінал проти німця Умута Дікме був більш напруженим, але Шехаб зрештою в драматичному вирішальному фреймі виборов перемогу.

Юй Кіу Чан вийшов в фінал після непростих перемог над Алфі Дейвісом (5-3) та Антоні Ковальскі (6-4).

Брейк 105 в третьому фреймі фінального матчу допоміг Шехабу отримати перевагу в рахунку 6-3 наприкінці першої сесії.

Юй Кіу Чан відігрався у вечірній сесії, зменшивши відставання. Але 18-й фрейм став останнім в матчі та переможним для Шехаба і матч завершився з рахунком 10-8.

Мохамед Шехаб:

“Я подчуваю себе блискуче! Я приїхав сюди готовим до виклику — не лише отримати карут в тур, але й представляти свою країну та Близький Схід.

Це перший раз, коли у нас була серія Q Tour, і два найкращі гравці пройшли кваліфікацію. Тому це дає всім чітко зрозуміти, що в цьому регіоні є гарні гравці. Я хотів би подякувати WPBSA та Джейсону Фергюсону за те, що вони дали нам цю можливість, – провести Q Tour. Я справді насолоджувався цим тижнем і був в захваті від події.”

Мохамед вже двічі грав в мейн-турі, але вважає, що цього разу його досвід буде зовсім іншим.

“Коли я був раніше в турі, то в календарі було лише шість турнірів, а зараз їх понад 20. Я ще не будую жодних планів, – мені важко. Але щоб зберегти професійний статус, потрібно буде грати проти найкращих гравців. Я пройшов в тур і це був перший крок, а другим кроком буде — спланувати свій графік.”