Ка Вай Чун – переможець Чемпіонату WSF 2024!

Снукерист з Гонконгу Ка Вай Чун переміг Ґао Яна з рахунком 5-0 в фіналі Чемпіонату WSF 2024 та забезпечив собі статус професіонала мейн-туру.

Перемога Чуна доповнює домінування снукеристів з Азії в найпрестижнішому аматорському змаганні зі снукеру. Чотири з п’яти разів снукеристи з Азії перемагали тут: Ло Хунхао (2018), Си Цзяху (2022), Ма Хайлун (2023).

Тепер Ка Вай Чун вперше в своїй кар’єрі гратиме в мейн-турі в сезонах 2024/25 та 2025/26.

Ка Вай Чун перебував у домінуючій формі весь тиждень, програвши лише чотири фрейми в десяти матчах. Також йому належить найвищий брейк турніру, 138 очок, який він зробив в півфінальному матчі проти Юліана Бойко.

Очоливши свою групу з чотирма перемогами, Чун вийшов в плей-офф і переміг Оскара Чарльзворта, Люка Пінчеса, Харві Чендлера, Олівера Сайкса та Юліана Бойко.

На початку фінального матчу обидва гравці помітно нервували. Ка Вай Чун зміг виграти перший складний фрейм, а потім завдяки брейкам 52 і 39 очок взяв і другий фрейм.

Ґао відчайдушно шукав якогось рішення після того, як програв вже і третій фрейм. Здавалось, він знайшов якусь форму, коли зробив брейк 53 очки в четвертому фреймі. Однак Чун продемонстрував рішучість відігратись, і в підсумку зміг виграти цей фрейм на фінальній чорній кулі, опинившись за один фрейм від титулу.

Брейк 60 очок від Чуна після перерви виявився достатнім, щоб переможно завершити матч і отримати титул чемпіона та дворічну карту в мейн-тур.

Ка Вай Чун:

“Мрія кожного гравця — приєднатися до мейн-туру. Я дуже щасливий і здивований своєю грою, особливо в півфіналі, де я робив сенчурі один за одним. Я грав в свою гру і намагався грати так, ніби це тренування, що було нелегко. Але така моя гра додала мені великої впевненості у фіналі.

В фіналі четвертий фрейм був дуже важливим, тому що я вже думав, що рахунок стане 3-1, але я спробував піти на удар, який вважав правильним, і результат був гарним.

Я вважаю, що це – найбільше досягнення в моєму снукерному житті. Я завжди хотів бути професійним гравцем, тому дуже радий, що це сталося. Це також значний результат для спорту в нашій країні, і я сподіваюся, що уряд Гонконгу розгляне можливість залишити більярдний спорт в Інституті спорту Гонконгу замість того, щоб просити нас вийти з нього в 2025 році.

Я був членом Інституту спорту Гонконгу (HKSI) приблизно 7-8 років як постійний спортсмен. На кожному турнірі, на кожному змаганні я отримую підтримку від HKSI та HKSBCC.

Мене завжди підтримували та заохочували люди в Гонконгу більше грати та досягати своєї мети — заробити карту в тур. Я вдячний HKSI за те, що ми отримуємо велику підтримку, щоб відвідувати всі події, аби отримати досвід та брати участь у змаганнях і тренуватися з висококласними гравцями. Я сподіваюся, що це залишиться незмінним у майбутньому, щоб мені було легше досягти успіху мейн-турі.”

Ка Вай Чун почав грати в снукер в 10 років після того, як подивився цей вид спорту по телевізору, і вважає Марко Фу одним із своїх ключових джерел натхнення в цьому виді спорту:

“Марко Фу завжди був для мене кумиром. Оскільки він постійно літає, у мене не так багато часу, щоб бачитися з ним і тренуватися разом. Тому, коли я тренуюся в Elite Training Center, у мене виникають думки про те, що я хочу бути схожим на нього і залишитися в турі. Коли я бачу, як він грає на таких великих турнірах, як Гонконг Мастерс, – це є для мене великим підбадьоренням.”

Для Ка Вай Чуна – це велика подія та здійснення його мрії. Побажаємо йому успіху в першому професійному снукерному сезоні.

За матеріалами wpbsa.com

Attachment