Ронні О’Салліван – триразовий переможець World Grand Prix

Ронні О’Салліван програвав з рахунком 4-0, але переміг Джадда Трампа з рахунком 10-7 в фінальному матчі. Тепер Ронні має серію з 14 перемог та трьох титулів поспіль.

Починаючи з листопада, О’Салліван отримав трофеї на Чемпіонаті Великої Британії, Мастерс, а тепер і на World Grand Prix. Він також завоював трофей на Шанхай Мастерс в вересні, і дивно, що у віці 48 років він схоже демонструє один з найкращих сезонів в своїй кар’єрі.

Ронні тепер має 41 рейтингову перемогу, – це значно більше, ніж у Стівена Хендрі (36) в переліку всіх рейтингових перемог. А призові О’Саллівана за цей сезон наближаються до £900 000.

О’Салліван вигравав цей турнір ще в 2018 та 2021 роках і зіграв свій 63-й рейтинговий фінал.

Ронні, який вже є лідером світового рейтингу з квітня 2022 року, ще збільшив свою перевагу над Трампом, посівши перше місце. У річному рейтингу Трамп залишився на першому місці, а О’Салліван є другим.

З точки зору стандарту, це не був матч, який виправдав всі очікування, оскільки два найкращі гравці сезону зійшлися один з одним. Найбільший брейк матчу склав лише 74 очки, а О’Салліван виграв лише один фрейм за один підхід – на відміну від його фантастичної перемоги над Діном Цзюньху з рахунком 6-1.

Після сильного старту в денній сесії Трамп не зміг використати свою перевагу, допускаючи помилки в ключових моментах. Джадд упустив свою перевагу з рахунком 6-3, та програв сім з вісьми останніх фреймів.

На ранньому етапі своєї кар’єри О’Саллівану, можливо, не вистачило б стійкості, щоб відігратись не показуючи своєї найкращої гри. Але зараз його моральна стійкість є величезною перевагою. І так точно, як і в матчі проти Алі Картера в фіналі Мастерс, він ставав сильнішим протягом матчу.

Трамп вів з рахунком 5-3 після першої сесії та збільшив свою перевагу в першому ж фреймі ввечері. Джадд зробив брейк 66 очок, а потім завершив його після того, як О’Салліван не забив складну коричневу кулю (6-3).А далі Ронні розпочав свій камбек, вигравши шість фреймів поспіль.

В 12-му фреймі Трамп вів з рахунком 57-30, але нечітко відігрався на останній червоній кулі та дав своєму супернику шанс забити та зрівняти рахунок (6-6).

Після перерви брейк 52 очки від О’Саллівана допоміг йому вперше вийти вперед в рахунку (6-7). Він лідирував 51-0 в 14-му фреймі, але не забив червону кулю у верхній кут, і Трамп був на порозі чудового кліренсу, але залишив останю чорну кулю в лузі. Це дозволило О’Саллівану вийти вперед 8-6. Знову в 15-му фреймі Трамп мав шанс зачистити стіл, але він робив складний удар на коричневій кулі, який вийшов невдалим. Ронні “вкрав” і цей фрейм (9-6).

Програвши шість фреймів поспіль, Трамп відіграв один фрейм з брейком 73 очки (9-7). В 17-му фреймі О’Салліван зробив брейк 52 очки, але далі не забив червону кулю. Трамп міг зачистити стіл, але втратив позицію на жовтій кулі, а потім неправильно відігрався і залишив кулі на грі. Це дало Ронні шанс на перемогу у фреймі та матчі.

Ронні О’Салліван

“Джадд сильно розпочав матч, але я відігрався до рахунку 5-3, і це дало мені трохи оптимізму. Ввечері я намагався залишатись сильним морально і зберігати самоконтроль. Мені сподобався цей бій. Я отримав великий досвід, багато чого дізнався про гру, і я, ймовірно, є кращим універсальним гравцем, ніж будь-коли.

Джадд — воїн, і для мене він фаворит Шеффілда. Я маю три місяці, щоб спробувати досягти стабільності в моїй грі. Буде приємно поїхати туди і насолодитися подією.

Останній матч проти Діна був одноразовим явищем. Я не буду надто захоплюватись однією грою, але часом дивуюся, чому я не роблю це частіше. Але все одно приємно знати, що я ще можу так грати. Є відчуття, що ти чогось досягаєш, коли виграєш матчі, хоча сьогодні мені це вже не так легко дається.”

Джадд Трамп

“Стандарт гри був не надто високим, але Ронні зачищав, коли йому було це потрібно, і вигравав важливі фрейми. Його відіграші були кращими, ніж мої ввечері, і в цілому він заслуговував на цю перемогу. Мені завжди подобається грати з Ронні, і я сподіваюся, що ми будемо грати ще в багатьох фіналах.”