Ронні О’Салліван став переможцем Чемпіонату Великої Британії 2023!

Ронні О’Салліван восьмий раз підняв трофей Чемпіонату Великої Британії!

Ронні в фінальному матчі переміг Діна Цзюньху з рахунком 10-7.

Символічно, що рівно 30 років тому Ронні вперше виграв цей турнір. Після цього він перемагав тут ще в 1997, 2001, 2007, 2014, 2018, 2019 роках. Ця рейтингова перемога стала 40-ю в кар’єрі О’Саллівана.

О’Салліван в 1993 році став наймолодшим чемпіоном Великої Британії, і завдяки сьогоднішній перемозі став і найстаршим. Лише за два дні до свого 48-го дня народження О’Салліван перевершив попередній рекорд Дeга Маунтджоя, якому було 46 років і 172 дні, коли він виграв титул в 1988 році.

Найуспішніші переможці Чемпіонатів Великої Британії:

  • Ронні О’Салліван – 8
  • Стів Девіс – 6
  • Стівен Хендрі – 5
  • Дін Цзюньху, Джон Хіггінс, Ніл Робертсон – 3

Наразі Ронні зібрав 22 титули Потрійної корони. Ці досягнення ще більше зміцнюють його статус найкращого гравця в історії. Найближчим суперником є Хендрі, який має 18 перемог в Потрійній короні та 36 рейтингових титулів.

О’Салліван отримує головний приз в розмірі £250 000 і зміцнює свою позицію лідера світового рейтингу. £100 000, зароблені Діном, забезпечують йому місце в топ-16 світового рейтингу та місце на Мастерс 2024, де він зустрінеться з О’Салліваном в першому раунді.

В першій сесії Дін зміг відігратись з рахунку 1-4 до 4-4. О’Салліван зупинив цей прорив на початку вечірньої сесії, зробивши чудовий брейк 84 очки (5-4).

Дін Цзюньху зрівняв рахунок, вигравши десятий фрейм. Але О’Салліван з брейками 87 і 79 очок, знов отримав перевагу в рахунку 7-5.

Дін повернувся до боротьби і з брейками 52 і 104 очки взяв два фрейми поспіль і знову зрівняв рахунок (7-7).

Коли тиск був найбільшим, О’Салліван знайшов спосіб підштовхнути себе до перемоги. Брейки 100 і 74 очок максимально наблизили його до перемоги (9-7). А потім він викликав захват у вболівальників в 17-му фреймі, коли робив переможний сенчурі-брейк (127 очок), який приніс йому перемогу в матчі і трофей.

Ронні О’Салліван:

“Я це люблю. Я люблю змагатися, я люблю виступати, я люблю грати, і мені подобається, що я вийшов сьогодні ввечері і скористався своїм розумом. Тому що я вважав, що люди хочуть, щоб я грав в ідеальний снукер. Днями мій друг сказав мені, що – ні. Він сказав, що вони люблять всі мої злети та падіння. Я просто хотів вийти сьогодні і спробувати бути професійним та чесним. Якщо я виграв, то – чудово, а якщо ні, то принаймні зробив усе можливе.

Для мене було честю зіграти з Діном. Він – класний гравець і класний хлопець. Грати з ним за одним столом на цьому місці та в цьому фіналі було честю. Я знаю, що в Китаї так багато людей, які спостерігали за цим матчем і підтримували Діна і мене також. Ми влаштували гарне шоу.

Я вже дуже досвідчений, тому не панікую і не хвилююся. Буває, що виграючи 7-5, мені здається, що насправді я ще й не грав добре. Це тому, що моя гра “B” та “C” все ще досить висока. Просто треба зосередитися. Тепер я більше використовую свій розум і частіше виграю матчі, завдяки своєму досвіду.

Це просто божевілля, чи не так? Нам може бути по 48 і ми все ще виграємо турніри. Я просто не розумію цього. Шеффілд буде важкою справою, тому що це 17 днів. Фізично це буде великим викликом для мене, Джона (Хіггінса) або Марка (Вільямса) щоб перемоги. Але турніри, які тривають тиждень, ми все ще можемо вигравати.”

Дін Цзюньху:

“Це був дуже гарний тиждень, але я знав, що сьогодні буде дуже важко. Я зробив кілька помилок, коли міг виграти фрейми в першій сесії. Я намагався отримати більше очок і боротися, щоб виграти фрейм, а потім взяти інший і подивитися, що вийде з цього. Зрівняти рахунок 4-4 було доволі добре, але сьогодні він грав краще.

Я дійсно сприйняв вболівальників тут близько до серця. Дякую за підтримку в кожній грі. Я люблю тут грати.”