Чжан Аньда – переможець International Championship 2023!

Чжан Аньда здобув свою знаменну першу рейтингову перемогу!

Чжан виявився сильнішим за Тома Форда і виграв фінальний матч International Championship 2023 з рахунком 10-6.

Аньда став шостим гравцем з материкового Китаю, який отримав рейтинговий титул. Також він лише другий гравець з Китаю, який виграв рейтинговий турнір на рідній землі, йдучи по стопах легендарного Діна Цзюньху, який викликав величезний інтерес до снукеру своєю перемогою на Чемпіонаті Великої Британії 2005 року.

Цього тижня Чжан переміг зіркових гравців: Діна Цзюньху, Марка Вільямса, Ронні О’Саллівана. Тепер він отримав місце на турнірі Чемпіон Чемпіонів 2023 наступного тижня, де він зустрінеться в першому матчі з Ронні О’Салліваном.

Він також вперше потрапив до топ-16 світового рейтингу та автоматично отримує кваліфікацію на майбутній Чемпіонат Великої Британії 2023, витіснивши свого співвітчизника Діна. Зараз Чжан серед китайських профі має найвищий рейтинг – він посідає 15-ту позицію після того, як отримав сьогодні головний приз в розмірі 175 000 фунтів стерлінгів.

Форд, на жаль, не зміг здобути свій перший рейтинговий титул на цьому турнірі. Наразі він програв в усіх трьох рейтингових фіналах.

Після першої сесії Чжан вийшов з незначною перевагою в рахунку 5-4. Він зробив брейк 147 очок в третьому фреймі, що стало другим максимумом в його кар’єрі.

В першому фреймі другої сесії Форд одразу зрівняв рахунок, зробивши гарний брейк 91 очко (5-5). І, починаючи з цього моменту, Чжан почав будувати свій шлях до перемоги. Брейки 71, 65 і 108 очок допомогли йому зробити рахунок 8-5. Далі він виграв також і 30-хвилинний 14-й фрейм і максимально наблизився до перемоги (9-5).

Форд докладав зусиль, щоб залишитися в боротьбі, і брейк 55 очок дозволив йому відіграти один фрейм (9-6). Він мав шанс ще більше скоротити відставання в 16-му, але не забив чорну кулю з точки, коли мав вже 51 очко. Чжан побачив свою можливість і зробив переможний брейк 71 очко.

Чжан Аньда:

“Я дуже схвильований. Під час пандемії я думав кинути спорт. Але пізніше я не витримав і вирішив повернутися на арену. Останні два-три роки я почувався досить добре в грі.

English Open значно вплинув на моє вдосконалення. Коли я стикаюся з недоліком, я кажу собі не розслаблятися. Фінал English Open дав мені цінний урок і дав чудовий досвід. Цього разу я зосередився, тому що суперник міг зробити камбек в будь-який момент.

Якщо ви двились мій максимальний брейк, то в мене була досить важка червона куля, коли я зупинився на деякий час. Я вирішив зіграти через чорну кулю, і це призвело до 147. Після цього моменту все було досить просто, і я радий, що пішов на максимум.

Зараз я хочу негайно побачити свого сина. Після того як я дійшов до півфіналу, я обговорював зі своєю родиною можливість взяти сина до Тяньцзіня. Я дуже сумую за ним, оскільки цей турнір проходить у Тяньцзіні, і я не встиг повернутися до Гуандуну. Однак, перевіривши транспорт, я зрозумів, що для маленької дитини дорога ще досить далека, тому я його ще не бачив.”

Том Форд:

“Я просто розбитий цією поразкою. Чжан був кращим гравцем, тому віддаю йому належне. Він заслуговував на перемогу. Це був дивовижний тиждень: гарна арена і багато глядачів. Приїзжати до Китаю завжди добре. Я не можу бачити позитивні моменти зараз, оскільки мене перемогли. Я подивлюся на це все протягом наступних кількох днів і, сподіваюся, буду трохи більш позитивним.”