Northern Ireland Open 2023. Півфінали

В Белфасті залишилось лише чотири претенденти на головний трофей та рейтингову перемогу на турнірі.

Матчі 1/2 фіналу проходять в форматі до 6 перемог, а учасники півфіналу отримають грошовий приз в розмірі £17 500.

28 жовтня1/2 фіналу
15:00Джек Лісовскі1-6Кріс Вейклін
0-74(57), 105(61)-0, 8-86,
20-62(57), 0-101(71),
0-128(66, 62), 0-76
21:00Джадд Трамп6-4Баррі Хокінс
18-81, 0-67(58), 32-65, 104(90)-0,
0-75(75), 90-70(70), 118(70)-4,
67-6, 128(128)-0

Кріс Вейклін сказав, що «ніколи не грав так добре на такому великому турнірі», після перемоги над Джеком Лісовскі з рахунком 6-1.

Вейклін виграв BetVictor Shoot Out у січні цього року, але ніколи раніше не виступав у півфіналі рейтингових змагань. Але проти більш досвідченого Лісовскі він показав домінуючу гру, виглядав зібраним і сповненим віри в себе.

В 2013 році Вейклін, колишній водій служби доставки Asda, став професіоналом. І, хоча він досяг гарних результатів в перші роки своєї кар’єри, зокрема тричі досягаючи Крусібла, він ніколи не виходив далі чвертьфіналу рейтингових турнірів до 2023 року. Відтоді як в 2021 році почав займатися бальними танцями, він суттєво змінив своє життя, і його впевненість допомогла йому виграти Shoot Out. Тепер у нього є шанс зробити ще один крок вперед і подвоїти свої досягнення.

Вейклін взяв перший фрейм з брейком 57 очок, а Лісовскі одразу зрівняв рахунок (брейк 61). Третій фрейм виграв Вейклін, і з брейком 57 очок переміг і в четвертому. Лісовскі мав можливість контратаки, але помилився на складній чорній кулі, коли програвав у фреймі 20-57, і його опонент скористався перевагою, щоб зробити рахунок 3-1.

Вейклін продовжував нарощувати перевагу і з брейком 71 очко виграв п’ятий фрейм (4-1). У шостому фреймі Вейклін зробив брейк 66 очок, перш ніж не забив складну червону кулю в центр, але Лісовскі не зміг покарати його. Вейклін додав ще 62 очки та збільшив розрив. Не забита червона в сьомому фреймі не стала проблемою для Вейкліна, оскільки незабаром він отримав ще один шанс і зробив переможний брейк 34 очки.

Кріс Вейклін:

“Я ніколи не відчував такої атмосфери, навіть граючи в Крусіблі. Це приголомшливе місце, від погляду на вболівальників перехоплює подих. Грати так на цій арені – це те, про що мріють. Я виграв фрейм на старті матчу, заспокоївся і моя впевненість зросла.

Я ніколи не грав так добре на такому великому турнірі, особливо враховуючи, наскільки талановитий і небезпечний Джек. Я доклав багато праці, і навколо мене чудова команда. Мій найкращий друг Джейсон був тут цілий тиждень!

Брати участь на Чемпіон Чемпіонів — чудовий бонус, тому що це дуже великий турнір. Я щороку ходив і спостерігав за моїм другом Марком Селбі на цьому турнірі, і думав, що є велика ймовірність того, що я коли-небудь потраплю туди.

Зараз танці – це велика частина мого життя, і мені дуже приємно робити щось на благодійність. Я працював над своєю фізичною формою, бігав три-чотири рази на тиждень. Психічно я перебуваю в набагато кращому стані, і мені більш комфортно грати, тому що я щасливий сам по собі. Коли я сьогодні вийшов до столу, то навіть якщо б я програв 6-0, моє життя все одно залищилось би чудовим. Мені подобається, ким я є зараз. Снукер означає для мене все, і я тут, щоб перемагати.”

Джадд Трамп зробив камбек з рахунку 1-4 та переміг Баррі Хокінса з рахунком 6-4 і тепер лише одна перемога відділяє його від того, щоб стати гравцем, який здобув три рейтингові титули поспіль.

Трамп наразі виграв 19 матчів поспіль, в багатьох з яких він програвав на початку, включаючи сьогоднішній матч.

Іншими гравцями, які виграли три рейтингові титули поспіль, є Рей Ріардон, Стів Девіс, Стівен Хендрі та Дін Цзюньху в 2013 році. Трамп також прагне виграти свій четвертий титул Northern Ireland Open, він піднімав цей трофей в 2018, 2019 та 2020 роках. В разі перемоги Трамп збільшить свою перевагу над Хокінсом в рейтингу BetVictor Series.

Хокінс, який переміг Трампа в фіналі European Masters в серпні, сьогодні ввечері взяв перші два фрейми з топ-брейком 58 очок. В третьому поганий відіграш Трампа на фінальній жовтій кулі дав його супернику шанс вийти вперед 3-0. Трамп виграв один фрейм з брейком 90 очок (3-1), а Хокінс в свою сергу зробив рахунок 4-1 (брейк 75).

Трамп відіграв два фрейми з брейками по 70 очок (4-3), а також домінував у восьмому фреймі, що допомогло йому зрівняти рахунок (4-4). Гра в дев’ятому фреймі дійшла до кольорових куль, і Трамп помилився на коричневій кулі, але Хокінс на жаль не забив рожеву кулю у верхній кут. Це стало вирішальним моментом, оскільки Трамп ідеально завершив матч із загальним кліренсом 128 очок, що стало його п’ятим сенчурі на турнірі.

Джадд Трамп:

“Баррі повністю контролював хід гри до рахунку 4-1. Я відчував, що мені потрібно зробити так, щоб щось сталось. Атмосфера гри змінилась, і я почав вступати в гру першим у кожному фреймі. Великим поворотним моментом став рахунок 4-4, коли ми обидва мали кілька шансів у цьому фреймі. Вигравши так багато матчів поспіль, я відчув, що скористаюся своїм шансом і в останньому фреймі. Коли я на ходу, то можу зіграти кілька фреймів, не припускаючись помилок. Можливо, на даний момент це різниця між мною та всіма іншими гравцями.

Я дивився кілька матчів Кріса Вейкліна, і він дуже сильно покращив свою гру. Сьогодні він поборов Джека (Лісовскі) і грав у неймовірний снукер. Він може зробити це і проти мене завтра, хоча зробити це у фіналі – зовсім інша річ. Я точно не ставлюся до нього легковажно.”