Баррі Хоукінс – переможець European Masters 2023

Баррі Хоукінс вперше за шість років став переможцем рейтингового турніру, здобувши знаменну перемогу над Джаддом Трампом з рахунком 9-6 у фіналі European Masters 2023 у Нюрнберзі.

Баррі другий рік поспіль проходив у фінал European Masters. Минулого року він програв Кайрену Вілсону з рахунком 9-3.

Це була четверта в ланцюжку фінальних поразок для Хоукінса. Після перемоги над Раяном Деєм з рахунком 10-7 у фіналі World Grand Prix 2017, Баррі посів друге місце на Welsh Open 2018, China Open 2018 та Players Championship 2022 року. І от цього разу він нарешті повернувся в коло переможців.

Цього тижня Хоукінсу довелося пройти непростий шлях, щоб завоювати свій четвертий рейтинговий титул. Він програвав з рахунком 3-1 і переміг Джеймса Кехілла (5-3) в першому матчі. Потім він завдав поразки для Луки Бреселя в 1/8 фіналу з рахунком 5-4, та переміг Марка Селбі з рахунком 6-4 у півфіналі.

Ця перемога принесла Хоукінс головний приз у розмірі £80,000. Завдяки цьому він переміститься на вершину річного рейтингу та рейтингу BetVictor Series. Гравець, який матиме найбільшу кількість призових у всіх подіях серії BetVictor, отримає бонус в розмірі £150 000.

Тепер перелік рейтингових перемог Баррі Хоукінса виглядає так:

  • 2012 Australian Open
  • 2014 PTC Finals
  • 2017 World Grand Prix
  • 2023 European Masters

Баррі Хоукінс виграв два перших фрейми, а Трамп взяв третій фрейм, зробивши рахунок 2-1. Наступний фрейм виграв Хоукінс і на перерву гравці пішли з рахунком 3-1.

Коли гра відновилася, Трамп зробив сенчурі 108 очок та скоротив відрив. Хоукінс відповів брейком 94 очки (4-2). Трамп знов зробив сенчурі 107 очок і рахунок став 4-3. Здавалося, що Трамп контролював гру, коли зробив брейк 60 очок. Однак Баррі увірвався в боротьбу та вкрав фрейм на чорній кулі. Перша сесія завершилась з рахунком 5-3.

Джадд Трамп почав вечірню сесію з відставанням 5-3, і відрив незабаром збільшився, коли він зробив фол на останній чорній кулі у стартовому фреймі (6-3).

Після брейку 53 очки в 10-му фреймі Хоукінс зробив рахунок 7-3. Однак Трамп зміг відіграти один фрейм (7-4).

Далі Джадд зробив рахунок 7-5. В наступному фреймі обидва гравці мали свої шанси, але втрачали їх. Врешті-решт Трамп зробив рахунок 7-6.

З цього моменту Хуокінс продемонстрував витримку і взяв 14-й фрейм, не пропустивши жодного очка, та збільшив відрив до 8-6. Ситуація в наступному фреймі з боку Трампа дійшла до снукерів, і, здавалося, перемога Баррі вже досяжна, але почалася битва відіграшів. Хоукінс був змушений чекати свого переможного моменту. Зрештою він забив червону кулю в ліву верхню лузу і зітхнив з полегшенням. Баррі виграє фрейм та матч.

Баррі Хоукінс:

“Це – неймовірне відчуття. Був етап в матчі, коли я думав, що знов все повторюється. Я загубився, але ближче до кінця зміг зосередитись, і це було дивне відчуття. Я знову почав відчувати спокій. Вочевидь, сьогодні я отримав трохи допомоги від Джадда, за що я вдячний, тому що коли він починає сильно грати, то стає дуже небезпечним. Сьогодні я боровся. Це не був легкий матч, але це не має значення в підсумку. Я дуже радий отримати ще один трофей.

Коли він робить камбек, то іноді важко не подумати про найгірше. Минуло так багато часу, з того моменту як я був переможцем. Ти забуваєш це відчуття. Але мені вдалося зберегти максимальний спокій.

Важко описати свої відчуття. Це величезне піднесення і величезне полегшення. Нарешті я виграв турнір. Але потім знов опускаєшся на землю і так до наступного турніру.

Це – одна з найкращих перемог в моїй кар’єрі. Усі кращі гравці були тут цього тижня, і матч проти Селбі став для мене великим досягненням. Це була якісна гра, і я відчував сильний тиск. Я витримав це і був справді задоволеним.”

Джадд Трамп:

“Я щасливий, що був у фіналі. Я хотів би зіграти краще, але цього не сталося. Його відіграші були дуже якісними, і я був під тиском. Я знав, що буде важко. Я виклався на всю, але сьогодні була не моя гра. Вітаємо Баррі та його родину. Сподіваюся, він добре відсвяткує.”