Лука Бресель – чемпіон світу зі снукеру 2023!

Бельгієць Лука Бресель переміг у фіналі чотирикратного чемпіона світу Марка Селбі з рахунком 18-15, зробивши п’ять сенчурі та дев’ять брейків 50+.

Унікальний природний талант Луки Бреселя та надзвичайний внутрішній спокій під час гри під тиском стали ключовими якостями, що дозволили йому стати першим гравцем з материкової Європи, який виграв Чемпіонат світу зі снукеру.

Історичне змагання закінчилося хвилюючим завершенням, коли Марк Селбі погрожував Бреселю камбеком, відігравшись з рахунку 16-10 до 16- 15. Але Бресель, який виграв останні два фрейми, поставив крапку в матчі, зробивши своїй п’ятий сенчурі.

28-річний бельгієць став 22-м гравцем, який підняв знаменитий трофей в Крусіблі, і лише четвертим небританським чемпіоном світу після канадця Кліффа Торбурна, ірландця Кена Дохерті та австралійця Ніла Робертсона. Цікаво, що Бресель ніколи не вигравав жодного матчу в Крусіблі до цього турніру, програючи в першому раунді у своїх перших п’яти виступах тут.

Він був близьким до поразки в першому раунді, але перемога над Ріккі Волденом з рахунком 10-9 надихнула його на набагато більші та кращі речі. Після нокауту для Ронні О’Саллівана він зробив рекордний камбек у півфіналі, коли програвав з рахунком 5-14, і переміг Си Цзяху з рахунком 17-15. Але як виявилось найкраще він зберіг для останнього дня турніру.

В неймовірній третій сесії, в якій Лука зробив чотири сенчурі, він відірвався з рахунку 9-8 до 15-10. Загалом Бресель зіграв 131 фрейм під час турніру, що є новим рекордом для чемпіона світу.

Це четвертий рейтинговий титул для Бреселя та другий у сезоні, оскільки він виграв Лігу Чемпіонату на старті сезону. Головний приз у розмірі 500 000 фунтів стерлінгів, безсумнівно, є найбільшим у його кар’єрі, і завдяки цьому він піднявся з десятого місця на друге у світовому рейтингу, поступившись лише Ронні О’Саллівану, який завершує сезон на першому місці рейтингу.

Шлях до цієї вершини був довгим і звивистим для Бреселя, якого в ранньому підлітковому віці визнали вундеркіндом, особливо коли на YouTube з’явилося відео, на якому він робить 147 на тренуванні.

У 17 років він став наймолодшим гравцем, який дебютував у Крусіблі, але йому знадобилося ще чотири роки, щоб пробитися до топ-32. Мейн-тур є важким – і в найближчому оточенні Бреселя були думки, що він не підніметься на вершину, якщо не переїде з Бельгії до Великої Британії. Його сім’я, особливо батько Карло, пішли на величезні жертви з точки зору часу, подорожей і фінансів, щоб дозволити його кар’єрі процвітати.

Сьогоднішній вечір — їхня нагорода, і, як завжди, Бресель зробив це по-своєму. Він ніколи не хотів переїжджати до Великої Британії. Він їздив вночі між матчами, щоб провести час в Бельгії зі своєю дівчиною Лаурою. Він переконує всіх, що не тренується. Перед першою сесією фіналу він прибув на арену за п’ять хвилин до початку. Традиційний тренер сказав би йому, що він робить все невірно, але він знайшов спосіб зробити те, до чого прагне кожен гравець: змагатися з повною свободою і не бути скутим страхом.

Карло, батько Луки Бреселя, вітає його з перемогою.

Сподіваємося, що його стильна гра та привітна особистість зроблять його зразком для наслідування в цьому спорті в Бельгії. У країні вже є два перспективних новачка – Бен Мертенс і Жюльєн Леклерк, і, можливо, з’явиться багато інших.

Селбі не зміг стати четвертим гравцем після О’Саллівана, Стівена Хендрі та Стіва Девіса, які п’ять разів піднімали трофей у Крусіблі. Марк виграв свої останні чотири фінали в 2014, 2016, 2017 і 2021 роках, але цього разу відставав з рахунком 0-3 і так і не зміг відігратись, щоб зрівняти рахунок. Максимальний брейк в 16-му фреймі став втіхою для Селбі, і в підсумку він завершує сезон п’ятим в світовому рейтингу.

Післяматчеві інтерв’ю

Лука Бресель:

“Це здійснення моєї мрії, найкращий момент у моєму житті. Особливим є ще те, як саме я це зробив, перемігши у фіналі Ронні, Марка Вільямса, а потім Селбі, який є найважчим суперником з усіх. Я міг легко програти свій перший матч, але зробив гарний брейк в останньому фреймі проти Ріккі, і відтоді я вже грав якнайкраще. Це просто нереально, врахвуючи, що я так довго не вигравав тут.

Коли рахунок був 16-13 я відчував, що не виграю. Я надто нервував, не міг робити удари і зробив забагато помилок на довгих ударах. Марк почав грати сильніше і завдав мені багато проблем. Коли відчуваєш це, то з цим важко впоратися. Мені потрібен був гарний шанс, щоб знову взяти гру під контроль. Я отримав свій шанс, коли рахунок став 16-15, і зробив брейк 50 очок. І після цього я вже розслабився. Мені потрібно було залишатися попереду, аби рахунок не став 16-16. В останньому фреймі я відчув, що зроблю гарний брейк.

Це були неймовірні два тижні, і цей трофей просто прекрасний!

Я не очікував, що виграю, але раптом я почав зачищати стіл. Єдине, що було в моїй голові, було те, що я хотів поділитися цим моментом зі своєю родиною. Ще пару тижнів я буду цим насолоджуватись.

Інтерес до снукеру вибухнув у Бельгії протягом останніх кількох днів, тому я не знаю, що зараз станеться, але я не можу дочекатися, щоб побачити все. У мене більше немає причин відчувати будь-який тиск, я досяг найвищої мрії, це змінить моє життя. Я впевнений, що це налаштує мене на багато інших речей у майбутньому.”

Марк Селбі:

“Я боровся і робив усе можливе. Але треба віддати належне Луці, він того заслуговує. Вітаємо Луку Бреселя, він – великий талант і чудовий хлопець із прекрасною сім’єю. Бажаю йому всього найкращого. Він грав фантастично протягом цих двох днів.”