Дебют рейтингового турніру WST Classic

Вже завтра в Лестері починається передостанній, а для всіх гравців, за виключенням топ-вісімки сезону – останній перед Чемпіонатом світу 2023 рейтинговий турнір – WST Classic 2023.

Турнір виник в останню мить, після того, як організатори відмовились від проведення Turkish Masters. Призовий фонд – стандартний для турнірів європейської серії та Home Nations – з 80 тисячами за перше місце і 35 – за друге.

На WST Classic остаточно визначиться склад учасників як Tour Championship 2023 (вісімка найкращих гравців сезону), так і Чемпіонату світу 2023 (16 найкращих за рейтингом, хто почне турнір без кваліфікації). Втім, особливо жорсткої боротьби за ці позиції очікувати не варто. І в складі Tour Championship, і в складі Чемпіонату світу вже майже не залишилось вільних місць.

Отже, на Tour Championship 2023 вже точно зіграють Марк Аллен, Шон Мерфі, Алі Картер, Кайрен Вілсон та Райан Дей. Шостим в річному рейтингу йде Роберт Мілкінс, який також має величезні шанси. Не зіграє на чемпіонаті туру «Молочник» лише за доволі екзотичного варіанту: для цього потрібно, щоб Дін Цзюньху на WST Classic обов’язково вийшов до півфіналу і там програв. А також у фіналі має зустрітись дуже обмежене коло гравців – Селбі, Бресель, Лісовскі або Гері Вілсон обов’язково повинні програти одному з п’яти гравців (Трамп, Форд, О’Коннор, Чжоу Юелун, Вейклін). Але якщо сам Роберт дійде до третього кола, то ці всі чудернацькі розклади не діють, і він потрапляє на Tour Championship.

Отже, якщо реально, то маємо шістку гарантованих учасників. Сьомим йде Дін Цзюньху. Відрив в п’ять тисяч очок від Селбі та в 9500 від Бреселя, роблять для китайця справу захисту свого місця на Tour Championship доволі комфортною.

Головна боротьба розвернеться за останнє, восьме, місце між Марком Селбі та Лукою Бреселем. Наразі Марк випереджає суперника на 4500 очок. В цю боротьбу бажають втрутитися Лісовскі, Гері Вілсон (потрібен мінімум півфінал), Трамп, Форд (треба виходити в фінал), О’Коннор, Чжоу Юелун, Вейклін, Марк Вільямс, Хоукінс, Сяо Годун, Ніл Робертсон (в разі перемоги). Чисто теоретичні шанси ще має Ронні О’Салліван, але, скоріш за все, навіть перемога в Лестері не дасть можливості ввійти Ронні в чільну вісімку.

Нагадаю, що на Tour Championship навіть поразка в першому колі оцінюється в 20 тисяч фунтів/рейтингових очок.

Щодо Чемпіонату світу, то тут також майже все зрозуміло. Після того, як стало відомо, що Чжао Сіньтун та Янь Бінтао пропустять турнір через відсторонення в зв’язку з підозрою в нечесній грі, список гравців, які зіграють в Крусіблі без відбору, наразі виглядає наступним чином:

  1. Ронні О’Салліван
  2. Марк Аллен
  3. Марк Селбі
  4. Джадд Трамп
  5. Ніл Робертсон
  6. Шон Мерфі
  7. Кайрен Вілсон
  8. Марк Вільямс
  9. Лука Бресель
  10. Джон Хіггінс
  11. Алі Картер
  12. Джек Лісовскі
  13. З урахуванням того, що Роберт Мілкінс зіграє на Tour Championship і отримає ще 20 тисяч очок, він також в Крусіблі.
  14. Стюарт Бінгем 250 000
  15. Райан Дей 240 500 (з урахуванням 20 000 за Tour Championship)
  16. Гері Вілсон 232 500
  17. Баррі Хоукінс 218 500
  18. Ентоні Макгілл 209 000
  19. Девід Гілберт 207 000
  20. Хоссейн Вафаї 204 500
  21. Дін Цзюньху 203 500

При цьому, серед тих, хто наразі не в топ-16, найкращі шанси має як раз Дін, бо він, скоріше за все, набере багато очок, потрапивши на Tour Championship. Для Хоукінса, Макгілла, Гілберта, а також ще декількох гравців, шанси потрапити в Крусібл почнуть з’являтися не раніше, ніж з моменту виходу у фінал WST Classic.

Ну а вся снукерна Україна буде чекати 17 березня. О 18:00 за київським часом на своєму передостанньому турнірі першого сезону в професіоналах зіграє Антон Казаков. Суперник – валлієць Джексон Пейдж.