Чемпіонат Європи серед молоді до 18 років

Блискучий старт української збірної на чемпіонаті Європи зі снукеру серед гравців до 18 років не привів, на жаль, до такого ж блискучого фінішу.

Груповий турнір переможно пройшли сім з восьми наших учасників. При цьому четверо зайняли перші місця в групах, а шестеро вийшли відразу у друге коло. До них згодом приєднався і Петро Сидоренко – єдиний, хто почав плей-оф з 1/16 фіналу. Отже, в число 32 найкращих гравців континенту потрапили відразу сім українців! Фантастика. Але далі все пішло складніше.

Програють Байдала, Петрунько, Сидоренко та Лагодзинський. Кирило та Петро поступаються «всуху» двом латвійцям – відповідно Філіпсу Калніньшу та Артемійсу Жіжінсу. Збірна Латвії напрочуд сильно виступає на цьому турнірі, а обидва гравці, що перемогли наших, вже у чвертьфіналі. Георгій Петрунько програв також з рахунком 0:3 англійцю Деніелу Бойесу, а Матвій Лагодзинський – 1:3 шотландцю Сему Маккею, який перед цим переміг віце-чемпіона Європи до 16 лет болгарина Максима Костова. Отже, сказати, що хоч одна поразка стала розчаруванням та невдачею, не можна. Мова йде про дуже серйозний рівень конкуренції.

Три гравці вчора ввечері порадували перемогами і вийшли до 1/8 фіналу. Юліан Бойко зробив вже третій сенчурі на турнірі та виграв у Ділана Сміта з Англії з рахунком 3:0. Якщо у Юліана на рахунку три сенчурі, то у всіх інших учасників, разом узятих – тільки два. Найвищий брейк – 141 очко (!) на рахунку латвійця Андрейса Пріпьокса. Вочевидь, це національний рекорд Латвії.

Чудово відіграли Михайло Ларков, який переміг з рахунком 3:1 сильного і вже досить відомого шотландця Стівена Вордроппера, та Артем Суржиков – 3:0 в ізраїльтянином Яроном Бодором.
Маючи трьох гравців в топ-16, ми могли розраховувати на подальші успіхи. Хоча суперники були досить і досить непрості. Але, принаймні, Юліан Бойко виглядав фаворитом в грі з Олівером Сайксом. Англієць «засвітився» лише раз, коли в минулому сезоні його запросили на English Open, де він одразу програв Алану Тейлору.

Шанси Ларкова в грі проти Владислава Грединаря тверезо можна було оцінити десь як 40/60, а ось суперник Суржикова Булчу Ревеш виглядав явним фаворитом. Важкувато було уявити, що до чвертьфіналу не добереться ніхто з наших. Але саме так сталось. Поразка Бойка від Сайкса з рахунком 0:3 не є розчаруванням лише через те, що для Юліана цей турнір лише розминка перед двома наступними, де вже буде розігруватись путівки в мейн-тур і де потрібно перемагати. Ларков зіграв на рівних з Грединарем, але поступився в контрі. Суржиков взяв фрейм у Ревеша – ймовірно, це зараз максимум можливого. Отже, з чвертьфіналу далі без нас…

А на турнірі завтра півфінали: Грединарь – Пуллен та Ревеш – Жижинс.

І вже розпочався чемпіонат Європи U-21. На кону професійна ліцензія на два наступні роки.

Attachment