IBSF проводить молодіжні чемпіонати світу у Румунії

IBSF проводить молодіжні чемпіонати світу у Румунії

З 15 по 27 серпня в столиці Румунії відбудуться чемпіонати світу зі снукеру серед гравців до 16, до 18 та до 21 року.

Україну представить численна і досить потужна команда, хоча серед учасників і не буде Юліана Бойка та Матвія Лагодзинського.

Першими в боротьбу вступають наймолодші. Україна заявила Георгія Петрунька, Романа Блакиту, Артема Суржикова та Михайла Ларкова.

Дебют на офіційному снукерному турнірі Михайла обов’язково приверне увагу до турніру любителів піраміди.

В цілому учасників небагато. Всього 38 гравців з 18 країн. Найбільшу команду виставили, звичайно, румуни – 5 гравців. Україну, Індію та Гонконг представляють по чотири юнака, Вельс, Таїланд та Молдову – по 3. А ось англійців та китайців нема.

Всього в трьох гравців є на рахунку турнірний брейк вище 100 очок. Це валлієць Ліам Дейвіс, угорець Булчу Ревеш та шотландець Стівен Вордроппер. Вони, а також, ймовірно, старший з тайської трійки Пассакорн Сіттікрай й будуть головними претендентами на перемогу. Відзначу, що Ревеш є діючим віце-чемпіоном світу в цій категорії.

Чемпіонат світу серед гравців до 16 років проводиться лише в четвертий раз. Вперше юні снукеристи зібрались в російському Санкт-Петербурзі в 2017 році. На жаль, для нас той турнір запам’ятався скандалом, пов’язаним зі зняттям з турніру Юліана Бойка та Георгія Петрунька.

Паралельно з хлопцями грали й дівчата, і участь Юлії Малахової стала єдиним повноцінним виступом українців за всі три чемпіонати. При 20 учасницях Малахова увійшла до топ-12. Фінал же розіграли індіанки – Рамачандран виграла у Пандіан. Першим чемпіоном світу серед юнаків став дебютант мейн-туру цього року валлієць Ділан Емері, який у фіналі виграв у росіянина Михайла Терехова. Ще один росіянин Карасов та Пун Чін Чіу з Гонконгу розділили третє місце.

Наступного року знову у Санкт-Петербурзі відбувся другий чемпіонат, який зібрав 70 учасників. У фіналі зустрілись два майбутніх профі. Бельгієць Бен Мертенс виграв 4:3 у ірландця Аарона Хілла. Марголін з Білорусі та індієць Кадьян розділили третє місце. Індіанка Пандіан змінила «срібло»-2017 на «золото»-2018. Білоруска Ліщук стала другою.

В 2019-му чемпіонат «загнали» в російську Тюмень, що відразу відзначилось на кількості учасників (42). У фіналі поляк Антон Ковальські виграв з рахунком 4:2 в угорця Булчу Ревеша. «Бронзу» поділили Хан з Пакистану та Дуггал з Індії. Білоруска Альбіна Лещук після третього і другого місця нарешті стала першою, обігравши у фіналі росіянку Бельденко.

Після цього в історії проведення чемпіонатів світу U-16 настала трирічна перерва, яка закінчується турніром в Бухаресті.


Вже сьогодні збірна України стартує на юнацькому чемпіонаті світу зі снукеру в Бухаресті. Трохи про жеребкування.

Отже. Чемпіонат світу серед гравців до 16 років. 38 учасників. Шість груп по 5, дві – по чотири. В наступне коло виходять 16 гравців, тобто по два з групи. Наші:

Група «В». Артем Суржиков (Харків, 13 років). Стівен Вордроппер (Шотландія, 14 років), Квок Хо Вань (Гонконг, 13), Райан Дейвіс (Вельс, 12), Сухаїл Саєд Аль-Заабі (ОАЕ, 15).

Захвату група не викликає… В одну «компанію» «засунули» представників Шотландії (Вордроппер – володар вищого брейку з усіх учасників – фантастичні в цьому році 146 очок, та й просто один з небагатьох реальних претендентів на перемогу в турнірі), Вельсу та Гонконгу. Хоча валлійцю лише 12 років, і в якості вищого брейку записані кумедні 24 очки. Все ж таки непросто прийдеться моєму землякові, але Артем може показати достойний результат. Вболіваємо!

Група «D». Георгій Петрунько (Київ, 14). Пассакорн Сіттікрай (Таїланд, 15), Пірі Салама (Фінляндія, 16), Кай Нам Пан (Гонконг, 13), Вітольд Бистріцкі (Польща, 12). Група у Георгія за складом десь, вочевидь, схожа з тією, що дісталась Артему. Лідер тайської команди, яка завжди дуже сильно виступає на аматорських чемпіонатах всіх категорій, знову Гонконг, ще й Польща і один з найстарших гравців чемпіонату з Фінляндії. За віком Петрунько в цій групі третій, за рівнем гри, будемо сподіватись, зможе стати вище.

Група «F». Михайло Ларков (Шепетівка, 13). Маюр Гарг (Індія, 15), Александра Черута (Молдова, 11), Андрій Іонеску (Румунія, 10), Фаріс Аль-Мадан (Саудівська Аравія, 15). А ось нашому дебютантові групу начебто спеціально підбирали. І хоча до першого офіційного турніру всі розмови про рівень гри тепер вже майже колишньої зірочки піраміди передчасні, але тим не менш. Маленька дівчинка з Молдови, ще менший хлопчик з Румунії, представник Саудівської Аравії. Досить сильно здивуюсь, якщо Ларков посяде в групі місце нижче другого. За перше, вірогідно, буде вести боротьбу з індійцем. Але це оцінка ситуації скоріше не по гравцю, а «за прапором».

Група «G». Роман Блакита (Васильків, 14). Райлі Пауелл (Вельс, 13), Лаксмі Нараянан Сешадрі (Індія, 15), Теодор Доман (Румунія, 11). Роман – єдиний з наших, хто потрапив в групу з чотирьох учасників. 11-річного румуна, мабуть, Роман повинен обіграти «за замовчуванням», але для виходу до плей-оф потрібна буде ще одна перемога. Кого легше обіграти? – 13-річного валлійця чи 15-річного індійця? Відповідь, мабуть – обох. В такому випадку точно все вийде.

Підсумок. Вся наша четвірка має шанси на вихід до плей-оф, успіхом можна буде вважати вихід до 1/8 принаймні трьох.

Фото Олександра Блакити