Ронні О’Салліван – чемпіон світу 2022!

Ронні О’Салліван – чемпіон світу 2022!

Англійський снукерист Ронні О’Салліван виграв свій сьомий титул чемпіона світу.

У фіналі Ронні досить легко “розібрався” з Джаддом Трампом 18:13.

https://twitter.com/i/status/1521219402464694276

Ронні О’Салліван:

“Це, мабуть, найкращий результат, який я коли-небудь мав. Це була титанічна битва з сильним конкурентом, молодим і голодним до перемог. Доводилося боротися за кожне очко. Навіть, коли рахунок був 12-5, я знав, що це – не кінець. Як на мене, Джадд вже один з найкращих гравців за всі часи. Він грає в дуже динамічний снукер. Він виграє чемпіонат світу ще кілька разів, і іншим хлопцям краще зібратися.

Наприкінці я сильно обійняв його і ридав. Він сказав мені кілька приємних слів. І те, що він сказав, – сильно вразило мене. Він – чудовий хлопець, і я не знав, якої він думки про мене до цього часу. Він чудовий снукерист. Я був дуже емоційним протягом останніх кількох років, я вважаю, що це трапляється, коли стаєш старшим.

Мені 46, а я граю проти хлопців, яким трохи за 20. Вони змушують мене залишатися в формі, бути здоровим і дотримуватися розумного графіку.

Сьогоднішній вечір був дивовижним і було дуже приємно розділити його зі своєю сім’єю.”

“Я думаю, що для нього [Хендрі] цей рекорд мав більше значення, ніж для мене, але ми поки розділимо його між собою.

Хендрі — абсолютна легенда снукеру. Для мене це всього лише цифра і я не надто захоплююся цим рекордом.

Я думав, що в 35 років я закінчив кар’єру. Коли я пішов на зустріч зі Стівом Пітерсом у 2011 році, я був готовий вже піти. Ніхто зі снукеристів вже не вигравав нічого в такому віці. Хендрі і Девіс йшли до завершення кар’єри в цьому віці, і я прийняв це як данину.

Я не був впевнений, чи знов потраплю на такий великий фінал. Я хотів, щоб моя сім’я прийшла на гру, якщо вони цього захочуть. Це фантастично, що вони таки були тут.

Я взагалі не вважаю себе найкращим у світі. Є багато гарних гравців, і я хотів би мати елементи їхньої гри у своїй грі.

Я не буду вважати себе найвеличнішим гравцем, навіть якщо виграю вісім титулів. Я не хочу, щоб мене вважали найкращим. Я хочу бути відомим як людина, яка любить снукер і любить грати.

Я, мабуть, міг би грати до середини своїх п’ятидесятих, якби захотів. Такі турніри, як цей, мабуть, будуть непростими в такому віці, але я, ймовірно, міг би зібратися і виграти пару матчів.

Мені подобається бути в турі, мені подобається бути в грі. Мені не потрібні гроші. Якщо я отримую задоволення від цього і мені приємно, то я буду грати стільки, скільки захочу.”

Джадд Трамп:

“Я намагався з усіх сил зробити камбек та повернутися в гру, але було занадто пізно. Я віддав цій грі все можливе, але знав, що це буде важко. У мене були свої шанси – мої довгі удари були досить непоганими, просто я не почувався так вільно, як зазвичай під час ударів.

Це дивовижне досягнення для нього, і для снукера, це було лише питанням часу, коли він добереться до семи титулів. Він присвятив себе цьому протягом останніх 30 років, я не здивуюся, якщо він ще й поб’є цей рекорд.

Я пишаюся тим, що зміг опиратися. На старті здавалося, що турнір стане для мене розчаруванням, але мені вдалося все перетворити на позитив. Я провів бій з найкращим гравцем усіх часів, і 18-13 – непоганий рахунок.”

https://www.irishexaminer.com/

https://wst.tv/

https://www.bbc.com/

Ронні О’Салліван – семиразовий чемпіон світу.

Найталановитіший гравець в історії снукеру повторив рекорд великого Стівена Хендрі, який багато років здавався недосяжним. Ронні демонструє, що вік над ним не має влади. Більше того, як гарне вино з часом О’Салліван стає все краще й краще. Тепер він ще й найстарший чемпіон світу в історії снукеру. Легендарні Джо Девіс та Рей Ріардон ставали чемпіонами у віці 45 років, Джон Пульман та сам Ронні два роки тому – в 44. Тепер же в світі снукеру є 46-річний чемпіон Ронні О’Салліван. Такий же яскравий, як і в молоді роки, але знайшовший спокій в душі, що робить його майже непереможним.

Перевага в сім фреймів за підсумками першого дня здавалось поставила хрест на якихось спробах Трампа загострити боротьбу. Але Джадд спробував. Він просто блискуче відіграв третю сесію, взяв шість фреймів з восьми та подарував надію своїм прихильникам 11:14.
Але вже початок заключної сесії розставив все по своїх місцях. Ронні, котрий взагалі «не любить» програвати у фіналах чемпіонату світу (одна поразка у восьми зустрічах – в 2014 Ронні програв Марку Селбі), взяв два стартових фрейми з брейками 82 та 88 очок і довів перевагу до п’яти партій – 16:11. До перерви суперники ще встигли обмінятись півсотенними брейками – 17:12.

Сенчурі 109 очок, який Джадд зробив у 30-у фреймі, став 109-м на цьому чемпіонаті. І це новий рекорд – минуле досягнення – 108 сенчурі було встановлено рік тому. Ронні мав шанс встановити ще один рекорд – за кількістю особистих сенчурі протягом одного чемпіонату, але зупинився на відмітці 15 сотень, в той час як Стівен Хендрі та Марк Вільямс (вже на цьому турнірі) робили по 16. Але це вже зовсім не важливо. Зробивши в 31-у фреймі серію 85 очок «Ракета» встановив підсумковий результат – 18:13. До речі, більше 13 фреймів – 14, виграв у О’Саллівана лише Джон Хіггінс в 2001 році. Ронні тоді взяв свій перший титул. У всіх інших суперників Ронні шансів було ще менше – Дотт, Картер та Вілсон вигравали по вісім фреймів, ще раз Картер – 11, Хокінс – 12.

І на цьому все. У Ронні сім титулів чемпіона світу, він зрівнявся по цьому показнику з Хендрі, переважаючи шотландця майже в усіх інших. І з усього виходить, що це ще не вечір. Історія про кращого гравця світового снукеру продовжується.

Всі переможні чемпіонати Ронні О’Саллівана.

2001. 25 років. Різниця фреймів 71:39. Фінал. Хіггінс – 18:14.

2004. 28 років. 71:32. Дотт – 18:8.

2008. 32 роки. 71:33. Картер – 18:8.

2012. 36 років. 71:41. Картер – 18:11.

2013. 37 років. 71:39. Хокінс – 18:12.

2020. 44 роки. 71:45. Вілсон – 18:8.

2022. 46 років. 71:38. Трамп – 18:13.

Руслан Кориненко