12-річна дискваліфікація Стівена Лі в снукері закінчується, але повернення малоймовірне

Девід Колфілд 10 жовтня 2024 р.

За матеріалами snookerhq.com

В суботу, Стівену Лі виповнилося 50 років, і він може відсвяткувати завершення 12-річної дискваліфікації зі снукеру за договірні матчі.

Лі, який раніше посідав п’яте місце в світовому рейтингу був відсторонений в жовтні 2012 року після повідомлень про нерегулярні моделі ставок під час його матчу Прем’єр-ліги з Джоном Хіггінсом. Послідувало ширше розслідування і незалежний трибунал визнав Лі винним в участі в договірних матчах протягом 2008 та 2009 років, включаючи матч на Чемпіонаті світу в театрі Крусібл.

В 2014 році англійця засудили до 12 років дискваліфікації, причому його початкова дискваліфікація почалася двома роками раніше, на його 38-й день народження.

Це було найсуворіше покарання для гравця в історії снукеру, поки торішній китайський скандал із договірними матчами не призвів до довічної дискваліфікації Ляна Веньбо та Лі Хана.

Теоретично Стівен Лі зможе повернутися до змагань після того, як закінчиться його заборона на снукер 12 жовтня 2024 року.

Однак навряд чи ми побачимо його в найближчому майбутньому на будь-якому турнірі, пов’язаному з Всесвітньою асоціацією професійного більярду та снукеру (WPBSA).

Лі винен WPBSA £125 000 за юридичні витрати, пов’язані з судовими справами та невдалими апеляціями десятирічної давнини.

Представник WPBSA сказав SnookerHQ.com цього тижня: “Стівену Лі потрібно було досягти задовільної угоди з WPBSA щодо врегулювання його витрат, перш ніж він зможе грати.”

Несплачені штрафи не дозволять Лі брати участь в Q Tour, Q School та Чемпіонаті WSF — звичайних шляхах для гравців-аматорів, щоб повернутися до мейн-туру.

Стівен Лі про своє повернення, 2022 рік:

“Мене запитують щотижня, щодня, щохвилини. Я хотів би сказати «ні», але я все ще здатний грати. Подивимося, що буде через два роки. Це не “ні” і не “так”.

Ми можемо лише побачити через пару років як все буде. На мене чекають цікаві речі, але я вже старію. Мій зір погіршується, але я ніколи і не мав ідеального зору. З віком рішучість і вогонь зникають.”

Проте, здається, ці надії зникли, і Лі підтвердив це в дописі на Facebook в січні цього року: “Немає шансів на це, друже. Мені вже важко розбити кулі. Тепер це справа мого сина…”

Син Стівена Лі, Алфі, – гравець-аматор, який брав участь в Q School та Чемпіонаті WSF в 2023 році.

***

Коли Стівена дискваліфікували в 2012 році, він вважався одним із найкращих гравців у світі, який на той час завоював свій п’ятий рейтинговий титул в кар’єрі.

Англієць опинився в професійному турі того ж року, що і Ронні О’Салліван, Джон Хіггінс та Марк Вільямс – легендарний клас 1992 року. Він не користувався таким успіхом, як його сучасники тієї епохи, але його володіння києм вважалося одним з найплавніших в історії.

На додачу до виходу в фінал Masters 2008, де Марк Селбі позбавив його перемоги в Потрійній короні, Стівен Лі проходив в півфінал Чемпіонату світу 2003.

Він двічі вигравав Гран-прі (перейменований на Кубок LG в 2001 році), Scottish Open, Welsh Open, та Players Tour Championship Grand Finals.

У снукерних сезонах 2000/2001 і 2003/2004 Лі посідав п’яте місце в офіційному світовому рейтингу.

***

Лі пережив кілька розслідувань щодо підозрілих моделей ставок до того, як його зрештою дискваліфікували зі спорту в 2014 році.

Трибунал постановив, що він навмисно програв матчі проти Кена Дохерті, Ніла Робертсона та Марко Фу на Кубку Мальти 2008.

Також вважалося, що він погодився програти перший фрейм проти Стівена Хендрі та Марка Кінга під час матчів, зіграних на Чемпіонаті Великої Британії 2008. Крім того, Лі був визнаний винним у впливі на результати матчів проти Марка Селбі на China Open 2009 та Раяна Дея на Чемпіонаті світу 2009.

Після того, як його дискваліфікавули, Стівен мав інші проблеми з законом. В 2014 році Лі був оштрафований Свіндонським магістратським судом за те, що він не зміг доставити покупцеві кий, який продав онлайн.

Через чотири роки він знову постав перед судом за те, що навчав грі в снукер без дозволу в Гонконзі.