Марк Селбі – переможець British Open 2024!

Марк Селбі виграв свій 23-й рейтинговий титул в кар’єрі, перемігши Джона Хіггінса з рахунком 10-5 в фіналі British Open 2024.

У зіткненні між цими великими гравцями всіх часів саме Селбі виявився сильнішим, і два сенчурі та ще шість брейків більше 60 очок допомогли йому здобути комфортну перемогу.

Незважаючи на всі його успіхи за останні два десятиліття, це – важливий момент в кар’єрі Селбі, оскільки його форма впала наприкінці минулого сезону, і він наполягав на тому, що розглядає можливість піти на пенсію.

Всі негаразди останніх років допомогли 41-річному Марку поглянути по-іншому на снукер, дозволивши собі насолоджуватися грою та зменшити тягар очікувань, який він часто клав на власні плечі. Поступово його форма поверталася і результатом стала його чудова гра в Челтнемі.

Це – його перший рейтинговий титул після WST Classic 2023 та перша корона British Open.

Заробивши £100 000, Селбі піднімається на одну сходинку в світовому рейтингу до 4-го місця, а також стрибає з 30-го на 7-е в однорічному рейтингу. Його повернення до форми приносить інтригу шанувальникам снукеру, оскільки він має всі інструменти, щоб кинути виклик домінуванню Джадда Трампа на вершині гри.

Джон Хіггінс також сподівався покласти край довгому очікуванню рейтингового титулу, що розпочалось після Players Championship 2021. 49-річний Джон міг стати найстаршим переможцем рейтингового турніру, але на жаль це станеться не цього разу. Втіхою для нього буде повернення до топ-16 світового рейтингу, – тепер заробивши £45 000 він піднімається на 14-е місце.

Лідуючи з рахунком 5-3 після першої сесії, Селбі обмінявся з Хіггінсом наступними двома фреймами. В наступному фреймі Селбі відставав з рахунком 10-34, але реалізував довгий удар на червоній кулі і зробив брейк 88 очок (7-4). Марк мав шанси в 12-му фреймі, але не скористався ними, і Хіггінс зміг скоротити відставання (7-5).

В 13-му фреймі Хіггінс відставав з рахунком 22-41, і зробив поганий відіграш, даючи Селбі шанс вийти вперед з рахунком 8-5. В останніх двох фреймах Джонм вже не зміг чинити Марку опір і Селбі з брейками 91 і 93 очки виграв матч.

Марк Селбі:

“Те, як я грав від початку до кінця матчу, мені сподобалося. Перша сесія була неймовірною, я думаю, що мій успіх в ударах був 98%, а у Джона — 96%. Сьогодні ввечері все було не так добре. Я помилився на червоній кулі, коли рахунок був 7-4, але окрім цього я зробив дуже мало помилок і використовув шанси, які мені випадали.

Я дуже поважав Джона та його сім’ю. Кожен раз, коли я грав з ним, я просто насолоджувався тим моментом.

Я знав, що повинен грати на висоті, і це те що я зробив сьогодні.”

Джон Хіггінс:

“Сьогодні ввечері Марк був занадто сильним для мене. Моїм важливим моментом був десятий фрейм, коли я мав шанс зробити рахунок 5-5, але я не зміг. Я насолоджувався матчем, але просто трохи розчарований тим, як я зіграв сьогодні ввечері.

Я все ще намагаюся конкурувати з цими топ-гравцями, але мені треба знайти ще вищий рівень гри для себе, щоб бути успішним.”