British Open 2024: 1/2 фіналу

На British Open 2024 настав день півфінальних матчів.

Серед чотирьох претендентів на титул переможця лише Олівер Лайнс не має жодного рейтингового титулу. Для 29-річного Олівера вихід в півфінал є найкращим результатом на турнірах. До цього Лайнс двічі виходив в цю стадію – на WST Classic 2023 та Turkish Masters 2022.

Джон Хіггінс – Олівер Лайнс

Це лише п’ятий спільний матч між цими гравцями і в усіх попередніх зустрічах перемагав Хіггінс.

Джон Хіггінс вийшов в свій 85-й рейтинговий півфінал і сподівається отримати 32-й титул. А от для Олівера Лайнса це – черговий вдалий шанс на перший рейтинговий титул в кар’єрі.

Марк Селбі – Марк Аллен

На рейтинговий турнірах ці гравці зустрічались 9 разів, і наразі перевага на боці Селбі 5:4. Останній раз Селбі та Аллен грали в півфіналі Чемпіонату світу 2023, де переміг Селбі (17-15).

Марк Аллен має 11 рейтингових трофеїв, а Марк Селбі – 22. Остання рейтингова перемога Аллена відбулась на Players Championship 2024 в лютому, а от Селбі востаннє піднімав трофей на WST Classic в березні 2023 року.

Матчі 1/2 фіналу проходять в форматі до 6 перемог, а учасники раунду отримають грошовий приз в розмірі £20,000

28 вересня1/2 фіналу
15:00Джон Хіггінс60Олівер Лайнс
63-42, 66-43, 69(57)-6, 65-28,
89(64)-4, 69(67)-0
21:00Марк Селбі43Марк Аллен
71-13, 105(105)-0, 64-51,
45-65(62), 70-55(52), 9-77(50),
0-130(130)

Джон Хіггінс розгромив Олівера Лайнза з рахунком 6-0 і вийшов в фінал British Open, залишаючись на шляху до того, щоб стати найстаршим переможцем рейтингового турніру з 1982 року.

Олівер Лайнс мав шанси в більшості фреймів, але не міг знайти свій ритм під час найбільшої події в його снукерній кар’єрі. Хіггінс грав далеко не найкращим чином і зробив лише три брейки понад 50 очок, але зміг використати свій величезний досвід як тактика, щоб перевершити суперника.

У свої 49 років і чотири місяці Хіггінс прагне стати найстаршим переможцем рейтингового турніру, після Рея Реардона, якому було 50, коли він виграв Professional Players Tournament в 1982 році.

Джон Хіггінс боровся за форму протягом останніх сезонів і, можливо, думав про пенсію. Але його гра раптом склалась найкращим чином. Він в своєму 56-му рейтинговому фіналі та першому після Tour Championship 2022, коли він програв Нілу Робертсону з рахунком 9-10. Хіггінс боротиметься за свій 32-й рейтинговий титул.

На початку цього тижня Хіггінс вибув з топ-16 світового рейтингу, де він перебував з 1995 року. Але його відсутність в еліті триватиме лише сім днів, оскільки £45 000, які йому вже гарантовано на турнірі, підіймають його щонайменше до 14-го місця. І тепер він має гарні позиції для гарантованого місця на Чемпіонаті Великої Британії та Мастерс.

Олівер Лайнс грав у своєму першому півфіналі. Стартовий фрейм тривав 33 хвилини і дістався Хіггінсу. В другому фреймі Лайнс вів з рахунком 43-39, коли зробив грубу помилку на останній червоній кулі, і суперник покарав його за це (2-0). Брейк 57 очок збільшив перевагу Хіггінса (3-0), і в четвертому фреймі він поставив Лайнсу жорсткий снукер на останній червоній кулі, створивши можливість вийти вперед з рахунком 4-0.

Лайнс не зміг дати відсіч після перерви, і брейки 64 і 67 очок закріпили переможний результат для Хіггінса.

Джон Хіггінс:

“Я радий потрапити в ще один фінал і не можу дочекатися, щоб завтра зіграти. Я не вигравав турнірів декілька років і мені просто подобається відчуття останнього, хто вистоїть. Завтра мене очікує монументальний матч, адеж вони обидва є стійкими гравцями, з якими дуже важко змагатися.

Я віддам усе цьому матчу. За останні пару років були моменти, коли я відчував, що недостатньо гарно граю, щоб змагатися з цими хлопцями та дійти до фіналу. Тому я буду отримувати насолоду від цього.”

Олівер Лайнс:

“Нерви взяли гору наді мною. Я хотів принаймні показати, чому я потрапив у півфінал. Навіть найпростіші удари виглядали дуже складними. Я грав добре весь тиждень, і сподівався, що зможу щось показати сьогодні, але подумки я не дав собі шансу, я не впорався. Не можна так грати проти когось із класу Джона.

Наприкінці Джон сказав мені, що цей тиждень був для мене позитивним. Мені потрібно і надалі потрапляти на такі матчі, щоб отримати більше досвіду.”

Марк Селбі переміг Марка Аллена з рахунком 6-3 і тепер в фінальному маті зіграє з Джоном Хіггінсом.

Протягом останніх трьох років Селбі переживав важкі часи за столом і поза ним. Він боровся зі своїм психічним здоров’ям, а дружині Віккі минулого року поставили діагноз рак молочної залози, хоча, на щастя, зараз вона одужує. Наприкінці минулого сезону його форма погрішилась, і він зізнався, що розглядає можливість піти на пенсію.

Зіграти у фіналі з колегою всіх часів Джоном Хіггінсом, – важливий момент для Селбі, особливо тому, що він не вигравав рейтингових титулів після перемоги на WST Classic 2023, 18 місяців тому. Але його задача цього сезону полягає в тому, щоб тримати гру в правильному контексті.

Марк Селбі:

«Я міг би прокинутися завтра й відчувати себе пригніченим, але поки у мене все гаразд і все добре, я намагаюся насолоджуватися кожним днем. Зараз це – мій найбільший виклик, моя єдина мета, – отримати задоволення. Очевидно, якщо я програю завтра, я буду розчарований. Але з усім, через що я пройшов, включаючи хворобу Віккі, я дивлюся на ширшу картину і розумію, що снукер — це просто гра.”

41-річний Селбі виступає в своєму 35-му рейтинговому фіналі та прагне до свого 23-го титулу. Це – його другий поспіль фінал в Челтнемі, оскільки рік тому він програв тут Марку Вільямсу з рахунком 7-10. Успіх завтра принесе йому £100 000 і підніме його на одне місце в світовому рейтингу, до четвертого. Селбі та Хіггінс, маючи по чотири титули чемпіона світу та 53 рейтингові трофеїх на двох, змагатимуться за трофей імені Клайва Евертона.

Селбі взяв перші три фрейми сьогодні ввечері з топ-брейком 105 очок, і міг виграти й четвертий, але не забив синю кулю, зупинившись на 45 очках. Аллен зробив кліренс 62 очки і відіграв один фрейм. В п’ятому, Аллен набрав 47 очок, але не забив рожеву кулю, і це зрештою коштувало йому фрейму, оскільки Селбі збільшив свою перевагу до 4-1.

Брейки 50 і 130 очок допомогли Аллену відігратись до 4-3, але у восьмому фреймі він втратив позицію, і Селбі покарав його брейком 95 очок. Знову в дев’ятому фреймі Аллен мав перший шанс, але, зібравши 50 очок, він пішов на ризикований плант на червоній кулі і не влучив у ціль, залишивши кулі добре розташованими для Селбі, який зробив переможний брейк 77 очок.

Марк Селбі:

“Це – величезна перемога, тому що минуло багато часу відтоді, як я був у фіналі. Марк — один із гравців у формі протягом останніх двох сезонів, і один із найважчих суперників в матчах. Я був більш позитивно налаштований в своїй грі протягом останніх кількох тижнів. Я більше тренувався, а також подорожував, граючи з такими гравцями, як Девід Гілберт і Майкл Холт. Це дало свій резуольтат цього тижня.

Ми з Джоном будемо битися завтра, докладаючи всіх зусиль. Але кожен раз коли я бачу його, ми сміємося і добре спілкуємось. Він – один із найкращих, яких я коли-небудь бачив і проти яких грав, і він, очевидно, грав добре, щоб потрапити у фінал.”

Марк Аллен:

“Марк гарно розпочав гру, він просто заморозив мене. Це був матч, який для мене не вдався. В тих епізодах гри, де Марк зазвичай переграє суперників, я зрівнявся з ним і створив багато моментів. Тож це дуже сумно, тому що я просто не скористався цими шансами. Я багато разів зупинявся, коли набирав 40 або 50 очок. Не можна дозволити собі так робити в грі проти Селбі. Він майже не напрягався в цьому матчі. В інший день я б не зробив таких дурних помилок і виграв би з рахунком 6-2 або 6-3. Я все ж візьму для себе позитивний момент, бо мої відіграші проти Марка були краще, ніж будь-коли. Я з нетерпінням чекаю наступного турніру.”