Марк Вільямс – сенсаційний переможець Tour Championship 2024!

Марк Вільямс отримав одну з найбільших перемог в своїй 32-річній кар’єрі, відігравшись з рахунку 3-5 до переможного 10-5 в фінальному матчі Tour Championship 2024 проти Ронні О’Саллівана.

О’Салліван, володар п’яти титулів в цьому сезоні, здавався мав гру під контролем, коли виграв чотири фрейми поспіль з трьома сенчурі, та вийшов вперед з рахунком 5-3. Але Вільямс зміг перехопити лідерство в другій сесії, вигравши сім фреймів поспіль і отримав головний трофей і приз в розмірі £150 000. Це 26-й рейтинговий титул у його кар’єрі та другий у сезоні, після того, як він здобув перемогу на British Open в вересні. Піднявшись до шостого місця в рейтингу, Вільямс відправляється в Шеффілд на вершині своєї гри та сповнений впевненості в своїх силах.

За останні два десятиліття Вільямс мав поганий результат в матчах проти Ронні О’Саллівана, програвши 22 з попередніх 24 зустрічей. Але цього разу він виявився на висоті.

О’Салліван упустив шанс отримати 42-й рейтинговий титул в кар’єрі та шанс виграти шість титулів за один сезон вперше після сезону 2000/2001. Він залишається на першому місці світового рейтингу, а його рекордна сума призових за сезон зросла до £1 215 500.

Гра в початковому фреймі другої сесії дійшла до останньої червоної кулі, і Вільямс зробив чудовий удар в центральну лузу і зачистив стіл (5-4). Невдовзі він зрівняв рахунок завдяки блискучому брейку 104 очки. В 11-му фремі Марк відігрався з рахунку 6-42 і виграв фрейм з брейком 54 очки, а далі, завдяки брейку 99 очок, зробив рахунок 7-5.

Після перерви О’Салліван мав шанс зробити гарний брейк в 13-му фреймі, але він набрав лише 23 очки, а потім не забив червону кулю у верхній кут, і знову його суперник покарав його зібравши сенчурі 112 очок, що стало його шостим сенчурі на турнірі (8-5). Брейк 78 очок від Вільямса збільшив його перевагу до 9-5.

В 15-му фреймі Марк набрав 35 очок, але втратив позицію. Та ця перевага виявилася корисною, оскільки кулі опинилися в незручній позиції, і О’Салліван не зміг відігратись. Ведучи з рахунком 47-19, Вільямс забив останню червону кулю до центральної лузи. А після того як Вільямс забив жовту кулю, гравці потисли руки.

Марк Вільямс:

“Він грав неймовірно, коли вигравав 5-3. Перерва прийшла в потрібний для мене момент, тому що якби він так продовжував, його б неможливо було зупинити. Сьогодні ввечері я чинив на нього тиск, я виграв сім фреймів поспіль, і небагато людей грали так проти Ронні. Під кінець матчу він почав помилятися, але я думаю, що це було через брейки, які я робив. Я робив божевільні удари протягом всього тижня. Я сказав (тренеру) Лі Вокеру, якщо я програватиму, я буду робити божевільні удари і грати свою гру.

У першому раунді проти Тома Форда, коли рахунок був 9-9, він випереджав мене на 54 очки і не забив легку червону кулю, а я зробив найкращий кліренс, який я коли-небудь робив як профі. Часто можна побачити що, хтось, хто має вилетіти в першому раунд, продовжує гру і виграє титул.”

Я йду в Крусібл, маючи шанс, і ця перемога додає мені більше впевненості.”

Ронні О’Салліван:

“Марк був дуже стабільним протягом останніх п’яти років, він гарно забиває кулі і рідко показує погану гру. Він – чудовий гравець, і я думаю, що він зараз грає краще, ніж будь-коли. Я спробував все, що міг би залишитися в матчі, але він грав надто сильно. Він, напевно, міг би бути номером один в світі, але він не хоче, – він любить розслаблятися, грати в гольф і насолоджуватися життям!

Він заслужив перемогу цього вечора!

Тутешні вболівальники дійсно підтримували гравців і неймовірно добре підтримали цей турнір. Це – чудове місце, мені подобається приїжджати сюди, і, сподіваюся, цей турнір ще залишиться в Манчестері.”