Джадд Трамп – переможець World Open 2024!

Джадд Трамп переміг Діна Цзюньху з рахунком 10-4 в фіналі турніру та отримав свій 28-й рейтинговий титул, зрівнявшись по кількості з легендарним Стівом Девісом.

Трамп абсолютно домінував в грі з Діном, зробиши два сенчурі та ще п’ять брейків понад 50 очок. Вже втретє за п’ять років Джадд зміг виграти п’ять (або більше) рейтингових титулів протягом одного сезону.

Джадд Трамп та Ронні О’Салліван обидва показали фантастичні результати цього сезону, маючи по п’ять трофеїв (у Ронні три з них – на запрошувальних турнірах). Тепер дебати щодо гравця року вирішаться в Крусіблі.

Кількість рейтингових титулів за кар’єру:

  • Ронні О’Салліван – 41
  • Стівен Хендрі – 36
  • Джон Хіггінс – 31
  • Джадд Трамп – 28
  • Стів Девіс – 28
  • Марк Вільямс – 25
  • Ніл Робертсон – 23
  • Марк Селбі – 22

Головний приз в розмірі £170 000 підняв загальний заробіток Трампа за сезон 2023/24 до  £1 061 000. Вже втретє за свою кар’єру Джадд має семизначну цифру призових за сезон. О’Салліван випереджає його, маючи  £1 155 500, що вже є рекордом, а Tour Championship та Чемпіонат світу ще попереду.

Це перший випадок, коли два гравці заробили понад £1 000 000 за один сезон.

Вражаючим є те, що всі п’ять титулів Трамп отримав на турнірах, де участь брали 128 гравців. Тобто йому довелося виграти сім матчів на кожному з турнірів. Трамп показує дуже рішучу і впевнену гру, завдяки якій він вже зробив 76 сенчурі цього сезону і має шанси збільшити цю цифру до 100.

Дін втратив чергову нагоду виграти перший рейтинговий титул після Чемпіонату Великої Британії 2019. На жаль, він програв обидва свої фінали цього сезону.

Дін насолоджувався епічною перемогою над Нілом Робертсоном в півфіналі з рахунком 6-5, але, зважаючи на такі великі очікування від своїх домашніх глядачів, він не зміг повторити цей успіх в фіналі. Приз в розмірі £73 000 підняв його з дев’ятого на сьоме місце в світовому рейтингу, і до четвертого в річному рейтингу. Це гарантує йому вихід одразу в чвертьфінал на Tour Championship в Манчестері.

Брейки 88, 59, 79 і 78 очок допомогли Трампу зробити рахунок 7-2 наприкінці першої сесії.

В другій сесії Джадд швидко збільшив свою перевагу, зробивши брейк 130 очок (8-2). Дін відіграв один фрейм з брейком 84 очки (8-3), але Трамп відповів сенчурі 106 очок (9-3), який став восьмим на турнірі. Дін виграв 13-й фрейм (9-4) перед перервою.

В 14-му фреймі Трамп набрав 58 очок, але не забив непросту червону кулю у верхній кут. Гра у фрейм дійшла до боротьби відіграшів на останній червоній кулі. Дін втратив свій шанс, подарувавши своєму супернику можливість зачистити стіл до коричневої кулі, що забезпечило Трампу перемогу в матчі та титул.

Джадд Трамп:

“Цього тижня Дін грав дуже добре, тому я думав, що буде складно. Мені вдалося гарно зіграти вдень і отримати велику перевагу. А потім я вже грав свою найкращу гру на турнірі. Я не хотів давати Діну можливість вигравати фрейми і дозволити вболівальникам підтримати його. Коли більшість на арені вболіває за твого суперника, то ти маєш використовувати це, щоб мотивувати себе.

З віком я навчився не картати себе, коли не забиваю легкі кулі. Я бачу, як це роблять інші гравці. Ти ж не навмисне помиляєшся, тому і немає сенсу картати себе, потрібно забути про це, повернутися в крісло і чекати свого наступного шансу. Якщо можеш бути в правильному моральному стані під час гри, то матимеш велику перевагу. Зараз я набагато послідовніший в цьому відношенні.

Було чудово повернутися до Китаю цього сезону, я дуже радий цьому. Протягом тижня було дуже багато вболівальників. Снукер розвивається і вболівальники тут дуже молоді. Це справді є багатообіцяючим для нашого виду спорту.

Я можу розслабитися і насолоджуватися рештою сезону, бо це – сезон моїх мрій. Я з нетерпінням чекаю двох турнірів в Манчестері, і грати в центрі великого міста буде особливим для мене.”