Q School Азії та Океанії: нові учасники мейн-туру

Малайзієць Тор Чуан Леон переміг Лей Пейфаня з рахунком 4-1 у фінальному раунді Q School Азії та Океанії Event 1 у Бангкоці, повернувши собі місце в професійному турі після трирічної відсутності.

В іншому півфіналі Манасавін Пхетмалайкул з Таїланду переміг Ка Вай Чуна з Китаю, та вперше отримав місце в мейн-турі.

35-річний Тор отримує дворічну карту на сезони 2023/24 і 2024/25.

Раніше він змагався в мейн-турі протягом шести сезонів між 2014 і 2020 роками та доходив до 1/16 в чотирьох рейтингових турнірах.

Тор Чуан виграв чотири матчі та вийшов в останній раунд. В матчі проти Лей Пейфаня він зробив брейки 106 і 58 очок та вигравав з рахунком 2-0. Китаєць Лей, який вилетів із туру наприкінці минулого сезону, відвіграв один фрейм, але Тор взяв наступні два та закріпив свою перемогу.

Манасавін Пхетмалайкул кілька років живе в Англії, оскільки його батько Чусак володіє снукерною академією Q House у Дарлінгтоні, де проживають такі профі, як Тепчайя Ун-Ну та Чжоу Юелун.

Брейки 99, 82 і 65 очок допомогли 24-річному Пхетмалайкулу здобути комфортну перемогу.


Хе Ґуацян з Китаю та Ішпріт Сінгх Чадха з Індії вперше забронювали собі місце в мейн-турі, пройшовши в фінальний раунд Q School Азії та Океанії Event 2.

Обидва гравці приєднаються до професіоналів у сезонах 2023/24 і 2024/25.

22-річний Хе Ґуацян зробив камбек з рахунку 1-3 та переміг в підсумку Ван Юйченя (4-3).

У висококласній боротьбі Ван зробив брейки 84, 124 і 82 очок, та вийшов вперед з рахунком 3-1, але Хе виграв останні три фрейми, додавши ще брейк 77 очок.

27-річний Сінгх з Мумбаї приєднається до іншого індійського снукериста в мейн-турі Хіманшу Джайна.

Вигравши п’ять матчів, щоб потрапити до фінального раунду, Сінгх переміг Хон Ман Чау з рахунком 4-0 з брейками 68 і 106 очок.


Окрім снукеристів, які вибороли собі місце завдяки Q School, гарантували собі місце в турі і досвідчені профі, такі як Марко Фу та Ріенн Еванс.

Марко Фу змагатиметься в мейн-турі ще щонайменше два роки оскільки він отримав нову карту в тур.

Триразовий переможець рейтингових змагань пережив важкий період з 2018 по 2022 роки, коли він був змушений зробити перерву у спорті після лазерної операції на очах. Тоді пандемія призвела до того, що він не міг змагатися протягом майже двох сезонів.

Перший повний рік повернення Фу припав на минулий сезон, який був сповнений злетів і падінь для гонконгського снукериста. Однак зрештою це закінчилося тим, що він вилетів з туру. Тепер він отримав нову карту на наступні два сезони, щоб продовжити змагатися як професіонал.

Ріанн Еванс змогла побороти складності в своїй грі та зі здоров’ям, щоб зберегти професійний статус і ще два роки виступати в мейн-турі.

12-разова чемпіонка світу серед жінок останнім часом намагалася знайти свою найкращу форму. Однак їй завадив недіагностований тремор, який вплинув на її гру.

Незважаючи на це, їй вдалося перевершити суперницю Ин Оньї, вийти в фінал British Open та залишитися на вершині світового снукерного рейтингу серед жінок. Еванс програла матч за титул 19-річній китайській сенсації Бай Юлу (3-4), яка посіла друге місце після Байпат Сіріпапорн з Таїланду на Чемпіонаті світу серед жінок.

В той самий час ще одна зірка снукеру серед жінок Ин Оньї після цього сезону вилітає з мейн-туру.


Гравці WST гарантовано зароблять мінімум 20 000 фунтів стерлінгів в 2023/24 та 2024/25 сезонах відповідно до системи, вперше запровадженої минулого року для забезпечення фінансової безпеки гравців.

Відповідно до ініціативи, яка фінансується WST і Радою гравців WPBSA, гравцям будуть нараховані 10 000 фунтів стерлінгів у липні та ще 10 000 фунтів стерлінгів у січні.