Чемпіонат світу 2023. День 5

Кайрен Вілсон в 5-му фреймі матчу проти Райана Дея зробив максимальний брейк!

Це четвертий максимум в кар’єрі Кайрена, 12-й в цьому сезоні та 188-й в історії снукеру. До того ж це перший максимум на цьому Чемпіонаті світу.

Максимуми Крусіблу:

Кліфф Торбурн 1983
Джиммі Вайт 1992
Стівен Хендрі 1995
Ронні О’Салліван 1997
Ронні О’Салліван 2003
Марк Вільямс 2005
Ронні О’Салліван 2008
Алі Картер 2008
Стівен Хендрі 2009
Стівен Хендрі 2012
Джон Хіггінс 2020
Ніл Робертсон 2022
Кайрен Вілсон 2023

В першому раунді Чемпіонату світу 2023 вже зіграно 10 з 16 матчів. Сьогодні визначаться переможці ще трьох матчів: Джек Лісовскі – Ноппон Сенкхам, Джадд Трамп – Ентоні Макгілл та Кайрен Вілсон – Райан Дей.

Джек Лісовскі – Ноппон Сенкхам

1/16 фіналу
18 квітня12:00Джек Лісовскі63Ноппон Сенкхам
19 квітня12:00Джек Лісовскі107Ноппон Сенкхам

Джек Лісовскі ледь витримав напружений бій з Ноппоном Сенкхамом, та переміг з рахунком 10-7 і потрапів до 1/8 фіналу в Крусіблі третій рік поспіль.

Для Лісовскі став справжнім нервовим випробовуванням момент, коли Сенкхам скоротив відставання з 9-4 до 9-7 і мав шанс ще зменшити розрив. Лісовскі не завжди виявляв інстинкт “вбивці” наприкінці матчів, але цього разу він зміг переможно завершити гру.

В другому раунді він зустрінеться з переможцем пари Джадд Трамп – Ентоні Макгілл.

Лісовскі вперше дійшов до чвертьфіналу рік тому, нокаутувавши Ніла Робертсона. Але отримав поразку 13-12 в матчі з Джоном Хіггінсом.

Лісовскі вів з рахунком 6-3, зробивши брейки 102, 50, 78 і 58 очок в першій сесії. Перший фрейм сьогодні дійшов до відіграшів на кольорових кулях. Сенкхам отримав необхідний снукер на зеленій кулі, але потім помилився на синій у верхній кут. Лісовскі забив зелену і вийшов вперед з рахунком 7-3.

Фрейм 11 також виявився напруженим, і вирішився на респоті. Лісовскі зіграв серію невдалих відіграшів. Сенкхам використав це і в підсумку взяв фрейм (7-4). Серія 65 очок від Лісовскі призвела до рахунку 8-4. Джек, домінуючи і в наступному фреймі, вийшов вперед 9-4.

Після перерви Сенкхам зміг відігратися, коли взяв три поспіль фрейми з брейками в 62, 47 і 130 очок. Ноппон мав шанс виграти і 17-й фрейм, але не зміг втримати гру, коли рахунок у фреймі став 51-33. Почалась гра на синій кулі, і Лісовскі продемонстрував тактичну зрілість, впоравшись із відіграшами, і забив синю кулю, чого було достатньо для перемоги.

Післяматчеве інтерв’ю

“Наприкінці матчу я трохи запанікував, тому що все виглядало так, наче Ноппон насолоджувався грою. Він був розслабленим, а коли суперник такий, – це важко. Я не думав про рахунок весь матч, але потім, коли я виграв 9 фреймів, то думав, що все швидко закінчиться. Коли рахунок став 9-7, він грав дуже добре, і я відчув, що я провалююсь, ніби втрачаю свідомість. Але я також усвідомлював, що все, мабуть, не так вже й погано. Мені допомогло те, що я вигравав такі матчі і раніше. Він був складним суперником, але це була відкрита атакуюча гра, яка мене влаштовувала.

Я б волів зіграти з Ентоні Макгіллом в наступному матчі. Важко зосередитися проти (близького друга) Джадда. Але ми з Джаддом провели кілька крутих матчів. В теорії Джадд більш небезпечний, але Макгілл оживає тут щороку, він фахівець з гри в Крусіблі. Це буде важко в будь-якому випадку. У мене є кілька днів вдома, щоб підготуватися.”


Кайрен Вілсон є фіналістом Чемпіонату світу 2020. Тоді він програв Ронні О’Саллівану з рахунком 8-18.

Дебют Кайрена в Крусіблі відбувся в 2014 році. а вже в 2016 він дійшов до 1/4 фіналу.

Для Вілсона це вже 9-й виступ в основній стадії ЧС. На його рахунку 1 фінал, 2 півфінали та 3 чвертьфінали.

Райан Дей вперше виступав в Крусіблі в 2004 році. Загалом він потрапляв в основну стадію ЧС 14 разів, враховуючи цей рік.

Найвищим досягненням Райана тут є три чвертьфінали (2008, 2009, 2012).

Кайрен Вілсон – Райан Дей

7Особисті зустрічі10
31Вік43
10Кількість сезонів в професійному турі23
6Найвище місце в рейтингу6
377Сенчурі427
3Максимуми3
GBP 2,666,136Кількість призовихGBP 2,100,608
5Кількість рейтингових перемог4
Фіналіст (2020)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/4 фіналу (2008, 2009, 2012)

В особистих зустрічах перевага на боці Райана Дея 10-7.

1/16 фіналу
19 квітня12:00Кайрен Вілсон63Райан Дей
21:00Кайрен Вілсон105Райан Дей

Кайрен Вілсон, автор максимального брейку, став лише третім гравцем, який зробив п’ять сенчурі в матчі першого раунду Крусібла.

Кайрен переміг Райана Дея з рахунком 10-5.

В цей день, який він запам’ятає як один із найкращих днів у своїй кар’єрі, Вілсон приєднався до елітного клубу Crucible 147, який налічує лише вісім інших гравців, зробивши максимум у п’ятому фреймі. Кайрен приєднався до Ронні О’Саллівана та Марка Аллена як єдиних гравців, які оформили п’ять сенчурі в першому раунді ЧС.

Кайрена Вілсона тепер чекає титанічний бій другого раунду з чотириразовим чемпіоном світу Джоном Хіггінсом. Матч починається в неділю і закінчується в понеділок у другій половині дня.

Дей поступався з рахунком 6-3 на початку заключної сесії та взяв перший фрейм із брейком у 52 очок. Але він мало що міг зробити, оскільки Вілсон вирвався вперед з рахунком 9-4 із брейками 120, 108 і 94 очок.

В 14-му фреймі Вілсон мав шанс відігратися, відстаючи з рахунком 58-1, але помилився на останній червоній у верхній кут, дозволивши Дею взяти фрейм. Але Кайрен незабаром зафіксував фінальний результат, набравши 102 очки в 15-му фреймі.

Післяматчеве інтерв’ю

“Цей максимум був абсолютно неймовірним. Зазвичай я намагаюся не надто захоплюватися і тримати все в собі. Але сьогодні вранці я сяяв, так приємно бути частиною історії снукеру. Це те, що не можна купити за гроші. Це одне з найбільших досягнень у моїй короткій кар’єрі, і я згадаю про це, коли стану старим. Дивовижно приєднатися до цього короткого списку гравців, які зробили 147 в Крусіблі.

Моя дружина Софі сказала мені, що нашим двом дітям дозволили подивитися мій матч в школі, а потім вони обоє вибігли і міцно її обійняли. Для них це чудово, тому що вони дійсно захоплюються снукером.

Я був дуже послідовним в своїй грі протягом останніх кількох місяців, і мені вдалося втримати цю форму і привезти її сюди. Мені завжди подобається грати з Джоном Хіггінсом, він справжній гравець у снукер, і змагання з ним перевіряють кожну частину твоєї гри.”


Джадд Трамп – Ентоні Макгілл

1/16 фіналу
18 квітня16:30Джадд Трамп36Ентоні Макгілл
19 квітня16:30Джадд Трамп610Ентоні Макгілл

Ентоні Макгілл впевнено переміг Джадда Трампа з рахунком 10-6.

Виліт Джадда Трамп став найбільшою втратою в першому раунді Чемпіонату світу. Джадд визнав, що зробив занадто багато базових помилок.

Незважаючи на своє 21-е місце в світовому рейтингу, Макгілл відомий як потужний суперник в Крусіблі. Він дійшов тут до півфіналу в 2020 році та перемагав Ронні О’Саллівана, Марка Селбі та Шона Мерфі на цій арені. Коли минулого четверга відбулося жеребкування, він, можливо, був тим гравцем, якого найбільше хотіли уникнути топ-16 сіяних. Трампу не пощастило бути його суперником, і він зазнав своєї першої поразки в стартовому раунді ЧС після того, як останній раз програвав Рорі Маклауду в 2017 році.

Хоча Трамп вигравав Мастерс у січні, він рідко був на вершині своєї гри цього сезону. Він розповів, що не почувався готовим до цього тижня. В цьому матчі він припустився забагато помилок на легких кулях. Свою гру він назвав «необережною». Трамп не зміг оформити сенчурі і зробив лише чотири брейки понад 50 очок.

Наступним суперником Ентоні Макгілла, який дійсно насолоджується атмосферою Крусібла, буде Джек Лісовскі. Їх матч 1/8 фіналу розпочнеться в суботу.

Джадд Трамп відставав з рахунком 6-3 на початку заключної сесії, але незабаром скоротив цей відрив до 6-5 завдяки брейкам 68 і 58 очок. В 12-му фреймі він вів з рахунком 40-0, але втратив позицію, і Макгілл покарав його брейком 94 очки. Трамп зміг відіграти наступний фрейм (7-6), але Ентоні вже домінував у наступних двох фреймах (9-6).

В 16-му фреймі Макгілл зробив брейк 45 очок, але помилився на чорній кулі. Однак Трамп забив лише одну червону, і потім сам припустився помилки на чорній кулі. Макгілл додав 30 очок і взяв фінальний фрейм.

Післяматчеве інтерв’ю

«Для мене ця перемога – дивовижний трофей. Я дуже поважаю Джадда. У нього є все – він може зробити гру складною, коли йому потрібно, і має всі шанси. Я не планував виходити і перемагати його з рахунком 10-3, я очікував, що він зробить камбек. Тому я не панікував, коли він відігрався до 6-5. Мені вдалося втриматися в грі.

Це привілей – бути тут. Кожен, хто виступає тут є гравцем світового класу і може виграти турнір. Джек показує приємну гру, але він також покращив свої слабкі сторони. Він був у топ-16 протягом багатьох років, і таке відчуття, що він ніколи не вийде звідти. Він один із найкращих гравців, і мені потрібно грати добре.”

Післяматчеве інтерв’ю

“Я занадто багато помилявся на легких кулях. У мене було більш ніж достатньо моментів, навіть після рахунку 6-3. Сьогодні я все ще відчував, що якби я грав наполовину пристойніше, у мене був би гарний шанс. Вийшло не так. Не можна розраховувати на перемогу з такою грою на Чемпіонаті світу. Все залежало лише від мене.

Здавалося, що я надто часто випадав з позиції і робив незручні виходи. Я завжди відчував тиск. Ентоні забивав, коли виходив до столу, але я все одно відчував, що в більшості фреймів у мене були шанси. Було багато необережних ударів і легких промахів.

Я відчуваю брак гостроти в матчах. Відсутність турнірної гри за останні два-три місяці після World Grand Prix далася взнаки. Багато часу я просто тренуюся сам, тому, коли я на арені, то я не почуваюся комфортно. Можливо, наступного сезону мені потрібно буде грати з кращими гравцями на тренуваннях і просто повернути цю гостроту.”


Марк Селбі – Меттью Селт

Марк Селбі є чотириразовим чемпіоном світу (2014, 2016, 2017, 2021).

Дебют Селбі в Крусіблі відбувся в 2005 році, а вже в 2007 він дійшов до фіналу ЧС.

Загалом Селбі виступає в Крусіблі вже 19-й раз поспіль.

На його рахунку окрім 4 перемог є ще 1 вихід в фінал, 2 півфінали та 2 чвертьфінали.

Меттью Селт вперше потрапив до Крусіблу в 2013 році. Цього року це 4-й його виступ тут.

Далі 1/16 фіналу він поки не проходив.

Марк Селбі – Меттью Селт

8Особисті зустрічі3
39Вік38
23Кількість сезонів в професійному турі16
1Найвище місце в рейтингу25
762Сенчурі176
4Максимуми0
GBP 7,266,479Кількість призовихGBP 875,420
22Кількість рейтингових перемог1
Переможець (2014, 2016, 2017, 2021)Найвище досягнення на Чемпіонаті світу1/16 фіналу

В особистих зустрічах перевага на боці Марка Селбі 8-3. В 2013 році вони вже мали зустріч на Чемпіонаті світу в 1/16 фіналу. Тоді Марк переміг з рахунком 10-4.

1/16 фіналу
19 квітня16:30Марк Селбі63Меттью Селт
20 квітня15:00Марк СелбіМеттью Селт

Шон Мерфі – Си Цзяху

Шон Мерфі є переможцем Чемпіонату світу 2005 року.

Дебют Шона в Крусіблі відбувся в 2002 році.

Цього року це вже його 21-й виступ тут.

На рахунку Мерфі окрім 1 перемоги є ще 3 виходи в фінал (2009, 2015, 2021), 1 півфінал та 4 чвертьфінали.

Си Цзяху цього року є дебютантом Крусібла.

Шон Мерфі – Си Цзяху

1Особисті зустрічі0
40Вік20
24Кількість сезонів в професійному турі2
3Найвище місце в рейтингу77
623Сенчурі28
7Максимуми
GBP 5,251,412 Кількість призовихGBP 96,750
10Кількість рейтингових перемог
Переможець (2005)Найвище досягнення на Чемпіонаті світудебютант

Гравці зустрічались за столом всього лише раз, – на Чемпіонаті Великої Британії 2021. Тоді Си Цзяху переміг Шона з рахунком 6-4.

1/16 фіналу
19 квітня21:00Шон Мерфі45Си Цзяху
20 квітня21:00Шон МерфіСи Цзяху