Чемпіонат світу 2023. День 2

Вчора завершився перший матч 1/16 фіналу Чемпіонату світу – двобій семиразового чемпіона світу Ронні О’Саллівана та дебютанта Пана Цзюньсюя.

Ронні розпочав матч швидко і впевнено та здавалося, що в китайського снукериста немає шансів створити достойний опір Ракеті. Рахунок вже був 5-0 на користь Ронні і в наступному фреймі Пан робить чудовий сенчурі – 133 очки. А далі нарешті зав’язалась боротьба і рахунок після першої сесії став вже 6-3.

В вечірній сесії Ронні взяв перші два фрейми (8-3). Далі Пан і Ронні обмінялися фреймами і рахунок вже наближався до фінального акорду (9-4). Та раптом ініціатива в грі переходить на бік Пана, він починає камбек і бере три фрейми поспіль з брейками (78, 70, 73). Але О’Салліван виграє останній фрейм з брейком 81 очко. Фінальний результат матчу 10-7.

Таким чином Ронні проходить в наступний раунд і його наступним суперником може бути або Дін Цзюньху або Хоссейн Вафаї.

Окрім цього матчу вчора перші сесії зіграли ще чотири пари гравців. До них сьогодні приєднаються ще Марк Вільямс – Джиммі Робертсон та Дін Цзюньху – Хоссейн Вафаї.

Дін Цзюньху – Хоссейн Вафаї

1/16 фіналу
16 квітня12:00Дін Цзюньху54Хоссейн Вафаї
17 квітня12:00Дін Цзюньху610Хоссейн Вафаї

Стюарт Бінгем – Девід Гілберт

Стюарт Бінгем залишається непереможним у зустрічах із Девідом Гілбертом. І цього разу Стюарт виявився сильнішим з рахунком 10-4.

Гравці вперше зустрілись на професійній арені в 2005 році, і з тих пір Бінгем повністю домінює на зустрічах.

Бінгем прибув до Шеффілда, де йому потрібно пробитися принаймні до півфіналу, щоб зберегти своє місце в топ-16. Наразі прогнозується, що він вилетить з елітного рівня снукеру, коли 100 000 фунтів стерлінгів, які він заробив за вихід у півфінал Крусібла у 2021 році опустять його в рейтингу.

Стюарт мав складний сезон. Він пройшов лише в один рейтинговий чвертьфінал на WST Classic. Тим не менш, він добре зіграв на Мастерс 2023, де опинився в півфіналі.

Гілберт вийшов у півфінал ЧС ще у 2019 році, але відтоді не досягав вершин тут і зумів виграти лише один матч.

Гілберт швидко стартував у першій сесії, повів з рахунком 3-1. Однак Бінгем взяв останні п’ять фреймів і лідирував з рахунком 6-3 перед другою сесією.

Гілберт взяв перший фрейм сьогодні вранці, але після цього моменту він виключився з гри. Бінгем робив брейки 54, 55, 59 та 98, які в підсумку дали йому змогу взяти чотири фрейми і завершити матч.

Тепер наступним суперником Стюарта в 1/8 стане або Марк Аллен або дебютант Фань Чжен’ї.

Післяматчеве інтерв’ю

“Сьогодні вранці я нервував і не зміг гарно зіграти в кількох фреймах. Я виграв другий фрейм і це мене заспокоїло. Я вийшов на перерву, поговорив сам із собою і потім виграв останні три фрейми з брейками понад 50 очок у кожному. Було приємно так завершити цей матч.

Я вийшов на арену, і там був кубок Чемпіонату світу. Я сказав собі, що саме для цього я тут, щоб змусити себе грати. Це мені допомогло.

Падіння — це спроба зберегти відрив із суперником, коли ти попереду. Ти можеш почати робити занадто багато, аби захистити своє лідерство. Я робив це в минулому і маю свої уроки. Сьогодні я подумки зіграв матч з семи фреймів і спробував першим взяти чотири фрейми.

Марк Аллен був гравцем сезону. Він посіяний під третім номером на цьому турнірі і, очевидно, є одним із фаворитів. Починаючи з Різдва він не грав так добре, але я очікую доброї гри, незважаючи ні на що. Він тут недооцінений. Він повинен був отримати цей трофей. Я поважаю його як гравця і людину. У нас буде три дні гри, і я впевнений, що це буде снукер найвищої якості.”

1/16 фіналу
15 квітня12:00Стюарт Бінгем63Девід Гілберт
16 квітня12:00Стюарт Бінгем104Девід Гілберт

Марк Вільямс – Джиммі Робертсон

1/16 фіналу
16 квітня16:30Марк Вільямс45Джиммі Робертсон
17 квітня16:30Марк Вільямс105Джиммі Робертсон

Ніл Робертсон – У Їцзе

Ніл Робертсон показав приголомшливий результат, перемігши китайського дебютанта У Їцзе з рахунком 10-3 та став першим гравцем, який зробив два брейки 146 очок в одному матчі.

Факт стає ще більш вражаючим через те, що 146 очок – неймовірно рідкісний брейк. В історії Крусібла їх тепер буде шість, і Робертсон вперше зробив свій сьогодні.

Це не буде приємністю для Райана Дея, який зробив 146 в кваліфікації. Робертсон тепер у черзі, щоб отримати £10 000 з £15 000 бонусу, який враховує брейки як у кваліфікації, так і на фінальній стадії.

Робертсон прибув в Крусібл гарно підготовленим, оскільки протягом останніх тижнів дотримувався регламентованого режиму тренувань. За цим стежив його батько Ян, який прилетів з Австралії. Робертсон мав більше часу для тренувань поза межами ігрової арени у другій половині сезону після того, як не зміг пройти кваліфікацію та захистити свої титули на Players Championship і Tour Championship.

Останніми роками Крусібл був не найщасливішим місцем для Ніла. Він не потрапляв до півфіналів за одиночним столом з 2014 року. Минулого року він прибув до Шеффілда як фаворит, і його форма цього сезону також дозволила йому потрапити в поле зору.

У Їцзе може пишатися гарним виступом на кваліфікації, де він виграв три матчі, щоб потрапити до фінального етапу.

У першій сесії У Їцзе створив два поспіль брейки 107 очок, та зміг втримати рахунок 6-3.

На початку другої сесії Робертсон збільшив відрив та взяв фрейм з брейком рівно в 100 очок, а потім в 11-му фреймі зробив 146 очок (8-3). Брейк в 58 очок просунув його ще далі, і Ніл вражаючому стилі завершим матч, створивши свій другий брейк 146 очок.

На черзі для Робертсона зустріч другого раунду з Джеком Джонсом.

Післяматчеве інтерв’ю

“Це один з найкращих моїх виступів тут. Однозначно. Різні типи суперників можуть змінити твої результати. Він багато атакував, тому все було відкрито.

Я говорив про свою підготовку, кажучи, що це найкраще, що будь-коли було. Цей матч підтвердив це. Неможливо завжди так грати, але моя підготовка побудована на завершенні фрейму за один підхід, і я справді добре це робив.

Я щодня тренувався по кілька разів. Я ніколи раніше цього не робив. Зазвичай я просто йду вранці в клуб пограти, а потім повертаюся додому. Зараз я тренуюся вранці, йду додому, а потім повертаюся, щоб зробити ще одне тренування. Перші кілька разів це було насправді дуже важко, тому що я не звик до цього.

Те, як я грав сьогодні вдень, було майже бездоганним, тому я дуже задоволений собою. Але я хотів би особливо відзначити У Їцзе. Він чудовий молодий талант. Якби він зустрівся із суперником, який грав не так добре, як я, він створив би багато проблем.”

1/16 фіналу
15 квітня16:30Ніл Робертсон63У Їцзе
16 квітня16:30Ніл Робертсон103У Їцзе

Лука Бресель – Ріккі Волден

Лука Бресель здобув свою першу перемогу в Крусіблі, перемігши Ріккі Волдена з рахунком 10-9.

Бресель переживав непрості часи в Крусіблі, відтоді як у 2012 році у віці 17 років він став наймолодшим гравцем, який брав участь у цьому турнірі.

Бельгієць програв усі свої перші п’ять матчів на фінальній стадії, але сьогодні йому нарешті пощастило. Протягом цього періоду було дві карколомні поразки 10-9 від Марко Фу в 2017 році та Гері Вілсона в 2019.

Доля Волдена на Чемпіонаті світу віддзеркалювала долю Бреселя на початку його кар’єри. Йому знадобилося 12 років після того, як він став професіоналом, щоб виграти матч на цій арені, але коли він це зробив у 2013 році, він дійшов до півфіналу. Незважаючи на те, що цього вечора він продемонстрував чудовий снукер та перемогу над Тепчаєю Ун-Ну на Судному дні з рахунком 10-9, Волден цього разу програв у першому раунді.

Бресель встановив перевагу 6-3 після першої сесії, але Волден негайно скоротив розрив до двох, вигравши перший фрейм в другій сесії. Другий фрейм також бере Волден з брейком 70. Але Бресель відповів брейками 55 і 84 та рахунок стає 8-5.

Далі гравці обмінялися фреймами (9-6). Опинившись над прірвою, Волден показав чудову гру, аби залишитися в боротьбі. Брейки 73 і 91 допомогли йому довести рахунок до вирішального фрейму.

Імпульс Волдена був зруйнований, коли він помилився на дальньому ударі по червоній кулі у фінальному фреймі. Бресель вийшов до столу і організував брейк 84 очки та завершив матч.

Далі він зустрінеться або з Марком Вільямсом, або з Джиммі Робертсоном у 1/8 фіналу.

1/16 фіналу
15 квітня16:30Лука Бресель63Ріккі Волден
16 квітня21:00Лука Бресель109Ріккі Волден

Післяматчеве інтерв’ю

“Я відчуваю таке полегшення. Він показав гарну гру, коли робив камбек. В останній сесії він майже не помилявся на дальніх ударах. Мені потрібен був лише один шанс у вирішальному фреймі. Мені добре вдалося втриматися в грі.

Коли рахунок став 9-9, це було наче жах. У мене були спогади про Марко Фу. Я просто не хотів програти цього разу. Я знав, що потім буде дуже боляче. Мені потрібна була ця перемога, тому що якби я не виграв сьогодні, можливо, я б ніколи не виграв жодну гру тут.

Я просто хотів стати переможцем в цьому місці і святкувати. Були тут якісь бельгійці. Я чув, як вони розмовляли зі мною між фреймами. Тут були мої друзі, тож і їм було приємно побачити мою перемогу.”


Алі Картер – Джек Джонс

Дворазовий фіналіст Крусібла Алі Картер став першим сіяним гравцем, якого вибили з цьогорічного Чемпіонату світу , оскільки дебютант Джек Джонс переміг його з рахунком 10-6, показавши один із найкращих виступів у своїй кар’єрі.

Джек Джонс нокаутував Баррі Хоукінса в останньому кваліфікаційному раунді, щоб вперше отримати місце в фінальних раундах ЧС. І от він знов продемонстрував свій талант і холоднокровність, коли виграв з рахунку 7- 6 останні три фрейми і поклав край надіям Картера.

Джек Джонс був півфіналістом Gibraltar Open минулого року, але вихід до 1/8 найбільшого турніру зі снукеру, безсумнівно, є найкращим досягненням у професійній кар’єрі, яка почалася в 2010 році.

Джонс вів з рахунком 5-4 після першої сесії і взяв перший фрейм другої сесії з брейком 100 очок. Картер відповів брейком 91 очко, а далі гравці обмінялись фреймами (7-6).

14-й фрейм тривав 49 хвилин і все звелося до гри на кольорових. Поганий відіграш від Картера, коли він лідирував з перевагою в 24 очки, дав Джонсу шанс забити жовту кулю. Таким чином брейк 79 очок збільшив перевагу Джонса до 9-6.

В 16-му фреймі Картер мав шанс зачистити стіл, коли рахунок у фреймі був 57-4, але помилився на чорній кулі, і це стало його останнім ударом.

Нагородою за перемогу для Джека Джонса буде матч в другому раунді з Нілом Робертсоном, який розпочнеться вранці в п’ятницю.

1/16 фіналу
15 квітня21:00Алі Картер45Джек Джонс
16 квітня21:00Алі Картер610Джек Джонс

“Було неймовірно вперше вийти тут перед вболівальниками. Я не знав, чого чекати, але вважав, що був зібраним. Я був більш спокійним, ніж думав.

Це найбільша перемога в моїй кар’єрі. Фрейм, який дав мені змогу вийти вперед з рахунком 8-6, був дуже важливим. Коли рахунок став 9-6 я знав, що це ще не кінець, тому що Алі може виграти і чотири фрейми поспіль. Я був шокований, коли він помилився на чорній кулі, – легка червона куля була тим, що мені потрібно, щоб виграти цей матч. Це було таке полегшення.

Завтра вранці я повертаюся до Вельсу, щоб відпочити та потренуватися пару днів. Сподіваюся, я зможу показати в матчі з Нілом гарну гру.”

Алі Картер:

“Джек грав неймовірні речі, можливо, це його найкращий виступ. Його відіграші були винятковими, і щоразу, коли він робив помилку, йому це сходило з рук. Це важко прийняти, і для мене це велике розчарування після гарного сезону.”