Мастерс 2023. День 1

Довгоочікуваний вболівальниками та гравцями турнір Мастерс 2023 розпочинається сьогодні і триватиме до 15 січня.

Запрошувальний турнір вже традиційно відбувається на арені Alexandra Palace в Лондоні. Цього року це вже 49-й Мастерс за всю історію снукеру. Перший Мастерс відбувся в 1975 році. Найуспішнішим гравцем в історії Мастерс є Ронні О’Салліван, що виборов вже 7 трофеїв.

Мастерс є другим турніром Потрійної Корони на додачу до Чемпіонату Великої Британії та Чемпіонату світу.

Призовий фонд турніру наразі складає £725,000, з яких переможець отримає більше третини – £250,000.

Діючим переможцем Мастерс є Ніл Робертсон, що минулого року переміг в фіналі Баррі Хоукінса з рахунком 10-4.

Оскільки Чжао Сіньтун та Янь Біньтао були нещодавно відсторонені від участі в змаганнях мейн-туру, їх місце на турнірі зайняли інші гравці:

замість Янь Бінтао зіграє Девід Гілберт,

замість Чжао Сіньтуна зіграє Хоссейн Вафаї.

Хоссейн Вафаї таким чином стане єдиним дебютантом на Мастерс цього року, та першим гравцем з Ірану в історії турніру.

Всі матчі, окрім фінального (до 10 перемог), проходять в форматі до 6 перемог.

8 січня 20231/8 фіналу
15:00Ніл Робертсон46Шон Мерфі
21:00Марк Селбі26Хоссейн Вафаї

Шон Мерфі:

“Я в захваті. Здавалося, що все йде до вирішального фрейму. Я дуже пишаюся брейком, який я зробив в останньому фреймі. Я зміг вистояти під тиском. Ця перемога – одна з моїх найкращих за останні пару сезонів. Обіграти діючого переможця в першому матчі турніру дуже приємно.

Треба насолоджуватися самим моментом виступу. Мені подобається виходити на арену перед вболівальниками, а вони тут – неймовірні. Це було привілеєм грати для них. Чемпіонат світу завжди буде найкращим турніром, але цей – одназначно на другому місці.”

Ніл Робертсон:

“Я пишався собою, вигравши чотири фрейми. Я зробив гарну спробу, щоб зробити 147, коли рахунок був 5-3. Це було б неймовірно.

Я був фізично абсолютно виснажений, знищений. Я хворів на Різдво та Новий рік і не одужав. Це велике розчарування, тому що на Чемпіонаті Великої Британії я дуже сильно застудився. Шкода, що хвороби так вплинули на ці два великі турніри. Я нічого не можу з цим зробити, тому що моя донька приносить додому віруси з дитячого садка. Я зміг тренуватися лише 45 хвилин протягом кількох днів перед сьогоднішнім матчем.”

Хоссейн Вафаї:

“Коли я вчора прийшов до Alexandra Palace, я був в ейфорії. Я багато разів мріяв зіграти тут. У цієї події така велика історія. І, якщо хочеш бути гарним гравцем, то маєш опинитися перед лондонськими вболівальниками. Це було дивовижно, і коли я граю на такій арені, то виявляються мої найкращі вміння. Якщо будеш спілкуватися із вболівальниками, то вони тебе полюблять. Я сидів у своєму кріслі, і люди просили сфотографуватися зі мною в перервах між фреймами! Я отримав від них багато позитивної енергії, і тому я міг щось віддати у відповідь.

Якби я не вірив, що зможу виграти цей турнір, мене б тут не було. Я думаю, що це моє місце, це видно з того як я грав і почувався. Я не хочу, щоб цей турнір закінчився в наступному раунді, я хочу грати тут якомога довше. Я докладав усіх зусиль, щоб мій народ пишався мною. Це те, що я можу зробити для них”.

Марк Селбі:

“Коли рахунок був 2-2 я відчував, що граю краще. Потім я помилився на червоному, і після цього навть дрібниці були проти мене. І коли Хоссейн отримав свій шанс, він добре ним скористався.”